Čadež: Zapadni Balkan kreće u privlačenje investicija

Biznis 14. maj. 202122:01
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Privreda Zapadnog Balkana, predvođena zajedničkom regionalnom komorom (КIF ZB6), zajedno će predstaviti potencijale regiona na svetskim manifestacijama u Dubaiju, Kini i Berlinu, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Kako je u saopštenju navedeno, regionalna komora KIF ZB6 predstaviće privredu Zapadnog Balkana na manfestacijama kao što su „DubaiExpo2020“, „China International Import Expo-CIIE“ i Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Na sastanku Upravnog odbora Кomorskog investicionog foruma u Beogradu dogovoreno je da privredne komore ekonomija Zapadnog Balkana uveliko rade na pripremi do sada najintenzivnije akcije privlačenja investicija, kako bi što bolje iskoristili šansu za razvoj šest ekonomija regiona u post-kovid periodu.

Povezane vesti:

Predsednik PКS i Кomorskog investicionog foruma Marko Čadež rekao je da se planira zajednički nastup na sajmu uvoza i izvoza u Šangaju i da će privrednicima regiona „biti na raspolaganju prostor za susrete sa investitorima iz celog sveta u slobodnoj zoni DubaiSouth u Ujedinjenima Arapskim Emiratima tokom Svetske izložbe DubaiEkspo, od oktobra ove do marta sledeće godine“.

„Imaćemo prostor u DubaiSouth-u koji će koristiti svih šest ekonomija i u toj zoni, iz meseca u mesec, predstavljaće se naše kompanije, a imaće i priliku da se povezuju sa svetskim firmama u sektoru turizma i usluga, mašinske, automobilske, avio-industrije, zatim sektoru IT, poljoprivrede i prehrambenih proizvoda“, rekao je Čadež.

U okviru regionalne komore (КIF), biće formirana posebna jedinica, odeljenje za privlačenje investicija i promociju izvoza privreda regiona, a na čelu ovog odeljenja biće savetnik predsednika Srbije za investicije Danilo Cicmil.

„Nadamo se da ćemo zajedno biti jači i zajedno napraviti dobre poslove“, kazao je Čadež i dodao da su sve ekonomije regiona pojedinačno male ali da kao jedan zajednički ekonomski region Zapadnog Balkana imamo veliki potencijal.

Kako je najavljeno, КIF će uspostaviti i onlajn regionalnu platformu za dobavljače čiji je cilj uključivanje domaćih kompanija u dobavljačke lance međunarodnih korporacija.

Zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije zadužen za ekonomska pitanja Fatmir Bitići je rekao da Zapadni Balkan treba zajedno da radi kako bi ekonomije bile konkurentne na globalnom tržištu jer se sve ekonomije suočavaju sa problemima koje je izazvala pandemija.

Predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski je potvrdio da će КIF u narednom periodu „promovisati region u svetu kao jedinstveno tržište“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar