Tomislav Momirović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ministar trgovine Tomislav Momirović rekao je za RTS da cene u maloprodajnim lancima neće značajno rasti i dodao da marže u Srbiji nisu među najvećim u regionu. Srbija ne prednjači kada pričamo o rastu cena, istakao je Momirović.

U vreme praznika kupujemo više hrane, a najviše trošimo na meso koje je rekordno poskupelo. Inače, protekle godine mlečni proizvodi i jaja poskupeli su čak 40 odsto, riba 24 odsto, nešto manje žitarice i povrće.

Cene hrane u Srbiji neće značajno padati, takve su projekcije ekonomista. Tome je doprineo rat u Ukrajini, energetska kriza, prekinuti lanci snabdevanja, ali kada govorimo o Srbiji pogotovo u ovo praznično doba problem su i trgovačke marže.

Ministar trgovine Tomislav Momirović je rekao za RTS da je sigurno da cene u maloprodajnim lancima neće značajno rasti, a da li će padati zavisiće od okolnosti na svetskom tržištu, pre svega od toga da li će se stabilizovati ratna situacija na istoku Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

„Marže u Srbiji nisu među najvećim u regionu, naprotiv. Mi danas imamo veliku konkurentnost na domaćem tržištu, nemamo jedan dominantan maloprodajni lanac, došao je Lidl, imamo svetske igrače“, rekao je Momirović.

Imamo i lance koji su pod zajedničkim vlasnikom.

„Imamo ideju Merkator, dolazi do određenih integracija, imamo visoku konkurentnost, najveću u regionu. Na evropskom tržištu imamo visoku inflaciju i Srbija ne prednjači kada pričamo o rastu cena. Uspeli smo da obezbedimo kontinuirano snabdevanje, a mogli smo da vidimo i među najrazvijenijim zemljama Zapadne Evrope da to nije bio slučaj“, rekao je ministar.

Ekonomski (ne)utemeljena poskupljenja

„Rast cena je opšti na teritoriji cele Evrope. U tim okolnostima bili smo prinuđeni da posegnemo za merama koje nisu tržišne – zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica kako bismo obezbedili dostojanstvenu prazničnu trpezu“, kaže on.

Kilogram pilećeg filea košta i 860 dinara, pa je sada skuplji od svinjskog buta, čiju je cenu Vlada ograničila na 750 dinara po kilogramu.

„Zamrzli smo cenu pilećeg trupa, i ta cena je niža od 340 dinara. Ne možemo da zamrznemo sve cene. Zamrzli smo cene svinjskog buta, ulja, hleba i osnovnih životnih namirnica“, kaže Momirović.

Držimo stvari pod kontrolom i kada pričamo o cenama i kada pričamo o snabdevenosti, zaključio je Momirović.

BONUS VIDEO Oprez tokom praznika: Kako znati da li je meso pokvareno?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare