Pregovori u Vladi Srbije izmđu predstavnika Vlade i Fijata, Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

Na današnjem sastanku radne grupe koja traži rešenje za radnike kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) u Vladi Srbije, govorilo se samo o otpremninama i regulisanju rada u drugim firmama za radnike koji su višak, a ovaj sastanak je do sada bio najuspešniji, s obzirom na to da bi već sutra trebalo da dobiju odgovore na zahteve.

„Izašli smo sa zahtevima i sutra oko 11 časova trebalo bi da dobijemo odgovor“, rekli su predstavnici pregovaračkog tima.

Takođe, rok za prijavu za rad u inostranstvu, produžen je do 20. juna, a oni koji se odluče da rade van Srbije, imaće mogućnost da četiri puta godišnje dođe kući.

„Ako do sutra u 11 sati ne bude odgovora o novom sastanku ili neke konkretne ponude, organizovaćemo protest“, rekli su nakon sastanka.

Podsećamo, ovo je četvrta runda pregovora radnika Fijata sa predstavnicima Vlade Srbije, a na dosadašnjim sastancima nije bilo mnogo pomaka. Najveći problem bile su upravo otpremnine, jer radnici i predstavnici Vlade nisu mogli da se usaglase oko iznosa.

Na jednom od sastanaka bilo je dogovoreno da rad u inostranstvu bude na dobrovoljnoj bazi, a radnici su mogli da se prijave do danas. Prema tom dogovoru, oni koji se prijave za rad u Slovačkoj, odmah bi dobili po 11.000 evra kao bonus – „za bezbednost njihove porodice“.

S obzirom na to da za rad u inostranstvu – u Italiji, Slovačkoj, Poljskoj i Italiji, nije bio zainteresovan veliki broj radnika, Ana Brnabić ovo je okarakterisala kao „zanimljivost i paradoks“.

„Ono što je meni zanimljivo kao paradoks, je ponovo to, da pričamo o tome, kako imamo ogroman odliv ljudi, kako svi naši ljudi odoše u inostranstvo da rade i kako ne možemo da zadržimo ljude. A onda, ne možete ni sa ovakvim paketom da pošaljete ljude da rade u inostranstvu na 18 ili 24 meseca, s tim da će se vratiti i da imaju bonus pre nego što odu, tamo zagarantovanu osnovnu platu i bonus kad se vrate. Tako, da imamo taj paradoks, da stalno pričamo kako, eto, svi odoše, ali sada izgleda svi žele da ostanu“, rekla je premijerka tada.

BONUS VIDEO Uzmi ili ostavi u Fijatu?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar