Nataša i Aleksandar Vulin Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Firma “Advertajzing solušns” (Advertising solutions), koja je u vlasništvu Nataše Vulin, supruge potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina, radila je marketinški deo posla za “Srpsku kuću” u Parizu, koju je otvorio predsednik države Aleksandar Vučić. Ovo, čini se, nije jedini državni projekat koji je poveren privatnoj firmi, čije je sedište, ni manje ni više, nego u stanu na Zvezdari, za koji je Vulin tvrdio da je kupljen pozajmljenim novcem Natašine “tetke iz Kanade”.

Srpski mediji, koji su pratili Olimpijske igre, danima su dobijali mejlove agencije „Advertajzing solušns“ o događajima vezanim za Srpsku kuću u Parizu. Obaveštavali su nas o dočeku Zorane Arunović i Damira Mikeca, osvajača prvih zlatnih medalja za Srbiju. Potom smo dobili poziv za prisustvo proslavi zlatnih, srebrnih i bronzane olimpijske medalje za Srbiju, kao i brojna obaveštenja o „druženju“ sa olimpijskim timovima Srbije, izložbama i promociji naše zemlje u ovoj kući.

Pariz, Olimpijada, Olimpijske igre
Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Mejlovi i ljubazni pozivi ove privatne firme ne bi bili iznenađujući, ni neuobičajeni, da vlasnica i direktorka agencije nije Nataša Vulin – supruga potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina.

Vučić presekao crvenu vrpcu

Srpska kuća otvorena je u julu ove godine u parku “La Vilet”, u okviru Olimpijskih igara 2024, a nije poznato koja državna institucija je stajala iza tog projekta. Ono što se zna je da je crvenu vrpcu presekao lično predsednik Republike Aleksandar Vučić. Tom prilikom gost je bio Frank Rister, francuski ministar za spoljnu trgovinu koji je tada rekao da otvaranje Srpske kuće pokazuje spremnost Srbije da ojača odnose sa Francuskom.  Kako je naveo, činjenica da je Srbija toliko uložila u Srpsku kuću je velika čast Francuskoj.

Aleksandar Vučić, Nacionalni stadion, radovi, obilazak
Siniša Mali i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Na otvaranju je bio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar sporta Zoran Gajić i predstavnici diplomatskog kora.

Kako je firma Advertajzing solušns, koja je u vlasništvu Vulinove žene, dobila posao na projektu Srpska kuća i od koje konkretno državne institucije nije poznato. Na tu temu smo uputili pitanja njenoj agenciji. Međutim do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na konkretna pitanja ko ih je angažovao za taj projekat, kao i na drugim državnim projektima. Pitali smo i na koliko sličnih poslova su dosad radili, i da li smatraju da je ovakva saradnja države i privatne firme, kojom rukovodi supruga potpredsednika Vlade, sukob interesa.

Nataša i Aleksandar Vulin Foto: E-Stock Časlav Vukojičić

Međutim, da projekat „Srpska kuća“ možda i nije jedini koji spaja državu i privatnu agenciju „Advertajzing solušns“, uverili smo se nakon što smo na zvaničnom sajtu ove firme, u kategoriji „projekti“, pročitali ukratko o poslovima koje su obavljali od 2020. do danas.

Saradnja sa Tamarom Vučić

Prethodno je u maju ove godine, u Palati Srbija održana konferencija “Zajedno za mentalno zdravlje”, pod pokroviteljstvom Tamare Vučić, supruge predsednika države. Među govornicima je bila ministarka prosvete, inače neuropsihijatar prof. dr Slavica Đukić Dejanović, a ovaj događaj je samo jedan u nizu projekata, koji je promovisala agencija “Advertajzing solušns”.

Natasa Vulin i Tamara Vucic u Njujorku na Srpskoj filantropskoj gala veceri
Nataša Vulin i Tamara Vučić u Njujorku na Srpskoj filantropskoj gala večeri Foto:TANJUG/ Just Dushawn

Ova agencija radila je u maju i marketing za konferenciju “Lepota žene” u Jugoslovenskoj kinoteci, na kojoj je takođe bila prisutna, i koju je otvorila, “prva dama” Tamara Vučić.

Pročitajte još:

U decembru prošle godine, agencija je radila na promociji početka izgradnje BIO4 kampusa, jednog od najvažnijih državnih projekata, koji je, prema pisanju medija, vredan više od 400 miliona evra.

Sedište u „tetkinom stanu“

Agencija “Advertajzing solušns” osnovana je u decembru 2020. godine, u jeku pandemije koronavirusa, odnosno zdravstvene krize koja je pogodila čitav svet. Ova firma tada je prijavljena na adresi privatnog stana na Zvezdari u Gajevoj ulici broj 7, koji su Aleksandar i Nataša Vulin kupili, kako je aktuelni potpredsednik Vlade ranije izjavio, nakon što su pozajmili novac, oko 200.000 evra, od Natašine tetke iz Kanade.

Nataša i Aleksandar Vulin Foto:B.B./ATAImages

Kupovina ovog stana izazvala je međutim buru u javnosti, a o brojnim malverzacijama vezanim za poreklo Vulinovog novca, 2017. brujali su svi srpski mediji. Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je tada Vulina tužilaštvu, zbog sumnje da je počinio krivično delo. Međutim, tužilaštvo je ubrzo obustavilo postupak, a nikada nije dokazano poreklo imovine, odnosno da je stan kupljen pozajmljenim novcem – iz Kanade.

Aleksandar Vulin Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Vulini, ipak, ne žive u stanu za koju su se toliko borili. Oni su se u vreme kada je bio ministar odbrane, kao i njegovi prethodnici, preselili u državnu vilu u Ulici Save Grujića. On je tu ostao da živi i kada je bio ministar policije, a nikad nismo dobili odgovor na pitanje kako to da je nastavio da živi u tom objektu. Prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, nju i dalje koristi.

Za tri godine čista zarada od oko 400.000 evra

“Advertajzing solušns” prema zvaničnim dokumentima za sada ima samo pet prijavljenih radnika, a zahvaljujući brojnim projektima, većinom državnih, u poslednje tri godine, imala je čistu zaradu od oko 390.000 evra.

Nataša Vulin Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ime direktorke, ove očigledno vrlo popularne marketinške agencije u državnim krugovima, Nataše Vulin, nije novo u svetu advertajzinga. Naime, Vulinova supruga prethodno je radila kao preduzetnica, a u kompaniji “Color press Grupa” bila je zaposlena 11 godina u oblasti marketinga, pre nego što se osamostalila.

***

BONUS VIDEO: Srpska kuća u Parizu tokom Olimpijskih igara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare