Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Novak Đoković je savladao Fransiska Serundola u osmini finala Rolan Garosa rezultatom 3:2, po setovima 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

Miodrag Dimitrijević Foto: Nova,rs

Novak je dominantno otvorio meč, ali se brzo videlo da je Serundolo motivisan i spreman da se nadmeće. Već na 1:1 bilo je gusto u gemu na Đokovićev servis, pošto je Serundolo propustio dve brejk prilike. Kazna za to je brzo stigla, pa je Srbin već u narednom gemu iskoristio svoju prvu brejk priliku i poveo sa 3:1.

Bez muke je Novak potvrdio brejk, a onda još jednom napao servis rivala, koji je grešio tri puta za 15:40. Novak mu se jednom odužio, pošto drop šot nije bio dobar, ali je onda nadigrao rivala na mreži za novi brejk.

Sedmi gem u prvom setu bio je veoma dug, Novak je najpre propustio tri set lopte, a onda i Serundolo dve brejk prilike. Kvalitetan servis doneo je Srbinu novu set loptu, a perfektan volej je rešio gem i prvi deo igre – 6:1.

Drugi set bio je izuzetno dramatičan i uzbudljiv. Brzo je Argentinac poveo sa 1:2, a Novak je onda zvao medicinski tajm-aut, pošto je povredio koleno prilikom proklizavanja. Lekar je pomogao Đokoviću, odrađena je masaža, a kasnije je Novak još dva puta tražio medicinsku pomoć zbog istog problema. Usput, Novak se svađao i sa supervizorom, jer mu šljaka na terenu nije odgovarala, ali njegove molbe oko čišćenja nisu uslišene odmah.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena)

Dobio je izuzetno važan i dug gem Novak za 2:2, a u njemu je spasao dve brejk lopte. Međutim, Serundolo je nastavio da „tuče“ iz forhenda, dok je Đoković nešto više grešio, pa je na semaforu brzo stajalo 2:3.

Šesti gem bio je najduži u drugom setu, a Serundolo je propustio čak četiri brejk prilike. Nervirao se Novak i zbog reakcija nekulturnih navijača, smetala mu je buka, dok komunikacija sa boksom nije bila baš najbolja. Ipak, Srbin je uspeo da veže tri poena i dođe do 3:3.

Argentinac je ponovo lako sačuvao svoj servis, a onda zapretio u Novakovom servis gemu. Snažnim forhendima došao je do brejk prilike, a onda je nateran na novu grešku. Imao je Novak mnogo sreće i uz pomoć mreže je završio gem za 4:4.

Foto:Emmanuel Dunand / AFP / Profimedia

Serundolo je brzo poveo sa 5:4, Novak je ekspresno uzvratio, ali Argentinac je vezao još četiri poena za 5:6 i obezbeđen taj-brejk, do kog nije došlo.

Promašio je zicer Novak za 15:15, a onda je napravio i duplu servis grešku. Izbacio je Đoković još jednu lopticu u aut, pa je Serundolo imao dve vezane brejk i set lopte. Servis i volej bili su dobra kombinacija, ali je Đoković pogrešio u narednom poenu za kraj drugog seta – 5:7. Novaka su i u ovom gemu nervirali nekulturni navijači, ali to ne može da bude izgovor za lošu igru.

Treći set nikako nije dobro otvoren za Novaka. Videlo se da fizički nije baš najbolje Srbin, iako se prvi gem igrao na razliku, ali je Serundolo odbio nalet i poveo sa 0:1. Već u narednom je iskoristio prvu brejk priliku, pošto je Novak smestio bekhend u mrežu.

Foto:EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

Lako je Argentinac potvrdio brejk, a mogao je do još jednog u narednom gemu, kada je viđeno čak šest izjednačenja. Međutim, Novak je naterao rivala na dve greške i konačno se upisao na semafor – 1:3.

Do kraja trećeg seta nije više bilo brejk prilika ni na jednoj od strana, a Đoković nije čak ni ozbiljnije zapretio, pa je bilo 3:6 za Argentinca.

Na pauzi između setova Novak je tražio da se smanji jačina reflektora, a ponovo je dobio pomoć od lekara, pa su se mnogi zabrinuli da će predati meč.

No, već početkom četvrtog seta bilo je jasno da Đoković ne namerava da odustane – igrao je dobro, govor tela je bio drugačiji, gotovo sve je bilo drugačije. Ipak, pri rezultatu 2:2 Novakov servis-gem, iako je dobro počeo (30:15) okončan je serijom grešaka Đokovića i brejkom Serundola koji je stigao do 3:2.

Kada je potvrdio brejk činilo se da je Novak nadomak poraza – ali je to samo dodatno „raspalilo“ najboljeg igrača svih vremena.

Počeo je Novak da „šeta“ Serundola po terenu, Argentinac je na momente izgledao pogubljeno, nije uspevao da se izbori sa pritiskom, te je Đoković stigao od 4:2 za rivala do 5:4.

Usledio je dobar gem Serundola i izjednačenje na 5:5 – ali je Novak sprečio dramu – 7:5 i peti set.

A u njemu je sve krenulo idealno – brejk za 2:0, ali potom i pad te se Serundolo vratio na 2:1, stigao do izjednačenja na svoj servis. Prelomni momenat meča dogodio se u petom gemu kada je Đoković pao zbog loše podloge, „opleo“ po organizatorima, a potom zaigrao kao u transu – od 3:3 Novak je vezao tri gema, do ludila Serundola dovodio maltene izmišljanjem poena i stigao do meč-lopte koju je Argentinac izbacio u aut.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Novaka očekuje bolji iz duela Kaspera Ruda i Tejlora Frica u borbi za polufinale Rolan Garosa.

ĐOKOVIĆ - SERUNDOLO 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare