Foto: AP Photo/Christophe Ena

Sve detalje pratite uživo na Nova.rs

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa, pošto je savladao Karlosa Alkaraza sa 3:1, po setovima 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Meč je trajao tri sata i 15 minuta, a Novak će u finalu igrati protiv boljeg iz duela Aleksander Zverev – Kasper Rud.

PROČITAJTE JOŠ:

Na tribinama je bila Novakova porodica, odnosno supruga Jelena sa decom, stric Goran, kao i članovi tima našeg tenisera. Ovaj spektakl su uživo iz Pariza pratili i Žo Vilfred Conga, Majk Tajson i mnogobrojne teniske legende, a utisak je da su srpski navijači bili u manjini, ali glasniji.

Međutim, trenuci koji su obeležili meč bili su oni kada se Alkaraz povredio na startu trećeg seta. Uhvatio se za noge Španac, delovalo je kao da mu je celo telo ukočeno, ali je do kraja ostao na nogama i nije hteo da se preda. Grčevi su bili jaki, ni medicinski tajm-auti nisu pomogli Špancu, a Novak je do kraja morao da ostane fokusiran.

Đoković je sigurno igrao, šetao je rivala po terenu, nije dozvolio Alkarazu ni najmanje šanse da se sa slabim kretnjama vrati u meč, te je otišao u finale. Tamo će imati priliku da osvoji 23. grend slem titulu, kojom bi pretekao Rafaela Nadala na večnoj listi, a ujedno bi se vratio i na prvo mesto ATP listi.

Oba tenisera su veoma sigurno otvorili meč, ali se Novak brze razigrao i razmahao, te je već u četvrtom gemu pokazao koliko želi plasman u finale.

Poveo je Novak sa 0:15, zatim je pogrešio, a Alkaraz je zbog dobrog voleja došao do 30:15. Đoković je nadigrao Španca za izjednačenje, a onda je Alkaraz pogrešio za prvu brejk loptu u meču. Opet je na mreži bio siguran Novak i stigao je do brejka.

Navijači su skandirali „Nole, Nole“ nakon što je Đoković napravio brejk, iako je delovalo da na tribinama ima više španskih navijača.

Brzo je Novak potvrdio brejk, a onda je još jednom zapretio Alkarazu na servisu. Stigao je do 30:30, ali je Španac pronašao dva forhend vinera i smanjio na 4:2.

Tada je odigran jedan od najboljih gemova u meču. Najpre je Novak odigrao loš volej i Alkaraz je poveo, ali je Srbin pronašao način da nadigra rivala na mreži. Prelako je Đoković pogrešio za 15:30, ali mu je Alkaraz poklonio dva naredna poena. Prva gem lopta nije iskorišćena, a Novak je napravio duplu servis grešku i omogućio brejk loptu rivalu. Alkaraz je odigrao loš drop-šot, ali je nakon dobre defanzive stigao do druge brejk prilike. Pokušao je iz riterna da napadne, ali je loptica završila u mreži. U razmeni je prvi poklekao Španac, a onda je psovao. Ipak, Alkaraz je nakon dve vezane greške Novaka stigao do treće brejk lopte. Ona je spasena nakon voleja i nekoliko dobrih forhend vinera. Pogrešio je Španac, a Novak je konačno uzeo gem za 5:2.

Đoković je na servisu Alkaraza imao set loptu, ali se Španac izvukao i smanjio na 5:3.

Dupla servis greška donela je 30:30 u gemu na Novakov servis, ali je onda Đoković pokazao mentalnu snagu. Alkaraz je divnim lobom stigao do brejk prilike, ali je Novak pronašao tri dobra servisa i zatvorio set u velikom stilu – 6:3.

PROČITAJTE JOŠ:

Početak drugog seta bio je sličan kao u prvom. Oba tenisera su držala svoj servis, a na 1:1 i 15:0 za Španca odigran je najlepši poen na meču. Novak je pokušao drop-šotom, a onda i volejom, ali je Alkaraz uz proklizavanje udarcem pored tela pronašao „rupu“ na terenu i pogodio. Đoković je apludirao na ovaj udarac. Publika nije mogla da veruje šta je videla, pa su se neki navijači uhvatili za glavu, a na semaforu je brzo pisalo 2:1 za Alkaraza.

Brzo je Novak izjednačio, a u narednom gemu je promašio nekoliko zicera, te je propustio šansu da dođe makar do brejk prilike. Na 4:3 za Karlosa, Đoković je zatražio medicinski tajm-aut zbog problema sa zglobom na ruci.

To se odrazilo i na naredni gem, u kom je Alkaraz bio veoma agresivan, pa je iskoristio drugu brejk loptu za 5:3.

Kada se činilo da je Novak energetski i psihički pao, Srbin je pokazao kakvu unutrašnju snagu poseduje. Nakon greške Španca stigao je do brejk lopte, a bekhend vinerom je stigao do ribrejka.

Imao je popularni Karlitos tri vezane set i brejk prilike, ali je Novak pronašao moćne servise i poravnao rezultat na 5:5.

Mogao je Đoković potpuno da preokrene situacije, imao je brejk loptu, ali je pogrešio sa bekhend strane na ne toliko teškom udarcu. Alkaraz je ubrzo došao do vođstva od 6:5, a onda je napao Novakov servis svim snagama. Bez izgubljenog poena je stigao do brejka i izjednačenja u setovima – 7:5.

Deo navijača je zviždao Novaku nakon što se vratio sa pauze iz toaleta. Mogao je Srbin do brzog brejka, ali je na 30:30 odigrao veoma loš drop-šot, a onda ga je Karlos lobovao za početno vođstvo.

Mučio se Đoković i na svom servisu, ali je ipak brzo izjednačio. Na samom kraju gema Alkaraz se uhvatio za nogu, bacio reket i odmah je bilo jasno da trpi velike bolove. Sudija mu je odmah prišla, kao i Novak, a Španac je morao da preda svoj servis gem kako bi mogao da zatraži medicinski tajm-aut. To je i uradio, pa je Novak poveo sa 3:1 i onda ekspresno potvrdio brejk.

Nikome u tim trenucima nije bilo do tenisa, jer je bilo vidno da se Alkaraz muči, nije mogao da skače i da se brzo kreće, pa je Novak lako priveo set kraju – 6:1.

Svaku pauzu je iskoristio Alkaraz da sanira povredu i grčeve, ali je jedva dočekao kraj seta, kako bi otišao u svlačionicu. Tamo je uspeo malo da se pribere i fizički digne, pa je odlučio da na predaje meč i pokuša da izbori finale pod velikim bolovima.

Međutim, četvrti set bio je samo odrađivanje posla za Novaka, iako se Alkaraz bolje kretao, pogotovo sa bekhend strane.

Uzimao je srpski teniser skoro sve poene u kojima nije grešio, pa Alkarazu spasa nije bilo. Ipak, Španac zaslužuje svako poštovanje, jer je kraj meča dočekao na nogama. Na kraju se srdačno rukovao sa Novakom, koji mu je poželeo brz oporavak.

Teniskom svetu ostaje da se nada da će ovakav spektakl, samo bez povrede, gledati ubrzo opet, a na Novaku je da sada svim snagama napadne 23. grend slem titulu.

BONUS VIDEO Đoković besni na svoj tim u boksu u Rimu

Đoković - Alkaraz 6:3, 5:7, 6:1, 6:1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare