Iva Jović upisala prvu seniorsku grend slem pobedu, foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Dugo Srbija jeca, i jeca, za teniserkom koja će naciji vratiti staru slavu koju su joj donele Jelena Janković i Ana Ivanović, nekada prve teniserke sveta.

Nema Srbija od Aleksandre Krunić i Olge Danilović devojku u Top 100, te zaista to boli srpski tenis već dugo.

Polažu nadu iz Teniskog saveza Srbije u Miu Ristić, Teodoru Kostović, Luna Vujović, ali širom sveta sve više pažnje privlače teniserke srpskog porekla.

PROČITAJTE JOŠ

Jedna od njih jeste Marina Stakušić (19). Kanađanka koja vuče srpsko poreklo, ostvarila je jednu od najvećih pobeda u karijeri pošto je u osmini finala turnira u Gvadalahari slavila protiv Jelene Ostapenko sa 6:3, 5:7, 7:6 (0).

Kanađanka je bila nadomak pobede još u drugom setu, pošto je vodila 5:3, ali je izgubila četiri gema u nizu i tako dopustila Letonki da se vrati u meč.

Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP

Ostapenko preuzima inicijativu i vodi sa 4:0 u trećem setu, ali je Stakušićeva uspela da se vrati, spasla je četiri meč lopte i na kraju došla do trijumfa.

„Tata mi je odrastao u Crnoj Gori, došao je u Kanadu kada je imao 25 godina. Mama je takođe Srpkinja, ali je rođena u Kanadi, njeni roditelji su ranije emigrirali. Niko iz moje porodice ne igra tenis, ali kada mi je brat imao pet godina, kupili su mu reket u lokalnoj prodavnici… Posle godinu dana, počela sam i ja, kada mi je bilo šest godina“, rekla je 19-godišnja Stakušić u razgovoru za WTA.

Marina je trenutno 155. teniserka sveta, a glavni cilj za narednu godinu joj je da uđe u 100 najboljih.

Snovi su joj isti, kao što su bili Novakovi – da osvoji Vimbldon i bude prva na svetu.

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Mika Stojsavljević, teniserka koja nastupa pod zastavom Velike Britanije, pokorila je US Open pobedom nad Vakanom Sonobom, teniserkom iz Japana, sa 6:4, 6:4, i tako stigla do titule na juniorskoj konkurenciji.

U intervjuu datom za Nova.rs pre godinu dana, ona je otkrila detalje svog porekla sa očeve strane.

„Iz mesta Popina je, koje je u Hrvatskoj. Sad živi u Beogradu“, istakla je tada 14-godišnjakinja.

Na pitanje da li je dolazila u Srbiju, rekla je:

„Da, dolazila sam u Srbiju. Bila sam u Beogradu. Idem i u Crnu Goru svake godine, u Igalo.“

Iva Jović na US Openu 2024, foto: AP Photo/Matt Rourke

Ne sme se zaboraviti ni Iva Jović, devojka koja je postala pravi hit tokom glavnog žreba US Opena, iako je od Stojsavljević poražena u polufinalu juniorskog turnira.

Devojka rođena 6. decembra 2007. godine dobila je specijlanu pozivnicu za US Open ove godine, jer je jedna od najtalentovanijih teniserki u celoj Americi, a već u prvom kolu odlučila je da oduševi tamošnju, ali i srpsku tenisku publiku.

Iako možda prolaz prvog kola ne zvuči kao neki veliki uspeh, kada to uradite sa 16 godina i to na grend slemu i to na debitantskom nastupu, onda i te kako taj rezultat jeste za ponos.

Ova devojka nastupa pod američkom zastavom, iako su joj i otac Bojan i majka Jelena rođeni na Balkanu, a ona na teritoriji SAD. Ivin otac je rođen u Leskovcu, koji i danas posećuje sa svojom ćerkom, dok je majka Srpkinja iz Splita. Pre mnogo godina Ivini roditelji su se preselili u Ameriku, pa je i ona odlučila da igra za tu zemlju (sama ističe kako ima veliku podršku tamošnjeg Saveza), a ne za Srbiju, iako je bilo osnova za tako nešto.

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Takođe, Iva ima i stariju sestru Miu, živi u Los Anđelesu, a tenis je počela da trenira već sa pet godina.

U Srbiju dolazi prilično često i provodi deo godine tu.

„Od malena svakog leta idem u Srbiju na dva, tri meseca. Imam familiju u Beogradu, onda odem u Leskovac. Pre tenisa, pre nego što je bilo ozbiljno, išla sam svakog leta tamo“, rekla je Jović.

Jović je svoje veštine brusila u klubu Džek Krejmer, koji je bio polazošte i za Lindzi Devenport, nekada prvu na svetu, Pita Samprasa, Trejsi Ostin, takođe bivšu broj 1… Svi oni i dalje, zajedno sa trenerima, savetuju Ivu, koja je sada napravila ozbiljan iskorak u karijeri, a tek je na početku…

Kristina Mladenović
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Brownbill)

Od već iskusnih teniserki, koje su srpskog porekla, znamo – Kristinu Mladenović, Jelenu Dokić, ali i Andreu Petković.

Srbija jeste zemlja i ženskog tenisa, ali još uvek ćemo čekati na neku novu zvezdu, nadamo se ne toliko dugo…

BONUS VIDEO Trening Novaka Đokovića na US Openu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar