Foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rodžer Federer, sada već tradicionalno, dominira teniskim medijskim nebom u toku Lejver kupa koji je sam i osmislio, a tako je bilo i ovog puta. Sada je Švajcarac imao potrebu da javno hvali Karlosa Alkaraza.

To i ne čudi jer je upravo Španac uspeo da osvoji rekordnih osam bodova i da tako posle preokreta donese pobedu Timu Evrope nakon što je Tim sveta slavio na prethodna dva izdanja i tom prilikom nije trpeo nikakve provokacije.

PROČITAJTE JOŠ

Federer uživa u penziji i novim biznismenskim danima, pa je kao suvlasnik turnira odlučio da ga dodatno ispromoviše. Uglavnom je hvalio najveću tenisku zvezdu današnjice (Janik Siner još uvek nije do te mere globalno prepoznatljiv).

„Ono što me uvek najviše impresionira kod njega je intenzitet. Neverovatni atletski kapacitet i snaga njegovih udaraca. Mislim da još mora da nauči da kontroliše svoje napore, da ne trči toliko za svakom loptom, ali to dolazi sa godinama. Verujem da će sa vremenom biti psihološki još jači“, rekao je Federer za australijski „Sten sport“.

Istakao je trenutak kada je video koliki je zapravo plafon Alkaraza. To finale Vimbldona iz 2022. godine ga je uverilo da bi od Španca trebalo očekivati velike stvari (i više nego do sada) jer je uspeo da anulira najveće oružje Novaka Đokovića – da u petim setovima igra najbolji i gotovo uvek bude bolji igrač.

„Način na koji je igrao peti set finala Vimbldona protiv Đokovića uverio me je da ima sve što je potrebno za dugogodišnju borbu za najveće pehare. Novak uvek najbolje igra u petom setu, i to da je Karlos uspeo da ga nadigra pokazalo mi je kakav ima potencijal.“

Smatra da bi mogao i na Australijan openu da dođe do titule. Tamo je Đoković najuspešniji ikad sa čak 10 titula, dok je Janik Siner aktuelni šampion.

„Ako je pobedio na ostalim grend slemima, može i u Melburnu – podsetio je Rodžer da je Španac već trijumfovao na preostala tri velika turnira.- Biće fizički besprekorno pripremljen, tvrdi tereni mu odgovaraju, zato mislim da će tamo imati sjajnu šansu za trijumf.“

Ipak, vidi tu i jedan potencijalni problem za mladog igrača.

„Najveći mečevi se igraju u noćnom programu i uslovi su tada malo sporiji za njega. Mislim da nije pitanje da li će osvojiti Australijski open nego kada. Već ima fantastičnu karijeru, već je osvojio četiri gren slema, a da ne govorimo šta je sve još uspeo“, završio je Federer.

BONUS VIDEO Janik Siner o Novakovim ljudima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar