Novak Đoković
Foto: Screenshot X Olly

Šon Malen, neurolog u laboratiji ETC iz Ilinoisa, odlučio je da objavi na Tviteru jednu poruku o Novaku Đokoviću koja je zakasnelo privukla veliku pažnju.

Ovaj neurolog je izneo zabrinjavajuću analizu koju bi trebalo uzeti sa rezervom jer je sve vreme u pitanju pretpostavka (ili opomena) jer on sam nije učestvovao u pregledima Novaka Đokovića nakon što ga je flašica pogodila u glavu.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ono što je napisao privuklo je veliku pažnju jer je upravo nešto slično rekao i Đoković nakon poraza u trećem kolu od Alehandra Tabila sa 6:2, 6:3 u Rimu.

„Nedavno sam analizirao incident koji učestvuje tenisku zvezdu Novaka Đokovića koji je slučajno pogođen u glavu nečim što se čini kao delimično puna čelična flašica vode. Da bi razumeli fizički udar, koristio sam veštačku intelegenciju da izračunam silu flašice koja je udarila Novakovu glavu. Proračuni sugerišu da je bočica, koja je pala sa dva metra sa minimalnom inicijalnom silom, udarila oko 79,2 Njutna sile to je kao da pas srednje veličine skoči na vas.

Još važnije, sa neurološke perspektive, takav udarac na prednji parijetalni region može da bude veoma zabrinjavajuć. Ova oblast mozga je ključna sa funkcije povezane sa koordinacijom kretanja i senzornim informacijama koje se procesuiraju. Inicijalni simptomi mogu da budu od glavobolje i mučnine do većih kognitivnih prekida kao što je teškoća koncentarcije i pamćenje strategije i igre. Za sportistu kakav je Đoković, čiji stil igre teško počiva na preciznosti, izdržljivosti i strateškom razmišljanju, čak i najmanji oštećenja mogu da utiču na nastup.

U prvih 24 do 48 sati od takvog incidenta, najvažnije je pratiti znake potresa mozga ili drugih neuroloških smetnji. Ovi simptomi mogu potencijalno da utiču na njegov nastup na trenutnim turnirnima, da utiču na vreme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Zato je neophodno da medicinski profesionalci izvrše procenu da bi se osiguralo da ne postoji ozbiljna povreda i da ga sigurno vode ka povratku na teren“, napisao je Malen.

Novak je istakao da ga je mnogo poremetio skandal od pre dva dana, kada ga je teška boca pogodila u glavu, nakon što je jednom navijaču ispala iz ranca.

„Bila je to veoma nesrećna sitaucija za mene, nesreća… Neočekivano… Tada sam osetio veoma jak udarac u glavu, to me je mnogo pogodilo, dobio sam lekarsku pomoć, prošao sam pola sata do sat mučnine“, rekao je Novak o skandalu pre dva dana.

Novak je dodao da je imao i glavobolje posle nesrećnog slučaja.

„Trening je bio drugačiji – juče sam išao na lagani trening. Nisam ništa osećao, ali nisam ni osećao isto. Danas pod velikim stresom bilo je prilično loše – ne u smislu bola, već u smislu ove ravnoteže. Samo bez koordinacije. Potpuno drugačiji igrač od onoga što sam bio pre dve noći”, objasnio je Novak.

Slede dodatni pregledi.

„Uspeo sam da spavam dobro. Imao sam glavobolje. Sutradan ili juče je bilo prilično dobro, pa sam mislio da je u redu. Možda je u redu. Možda i nije.“

Postoji razloga za brigu.

“Mislim, način na koji sam se danas osećao na terenu bio je potpuno kao da je drugi igrač ušao u moje patike. Bez ritma, bez tempa, bez ikakve ravnoteže na bilo kom udarcu. To je pomalo zabrinjavajuće.”

BONUS VIDEO Novak Đoković – Alehandro Tabilo 6:2, 6:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare