Novak Đoković Foto: Andrea Rosito/IPA Sport / ipa-ag / PA Images / Profimedia

Neočekivano rano je Novak Đoković završio takmičenje u Rimu, na jednom od najuspešnijih mastersa tokom bogate karijere. Alehandro Tabilo je slavio sa 6:2, 6:3 i tako priredio senzaciju svih senzacija, i poljuljao veru navijača u trijumfalni povratak najvećeg ikada.

Ovo je sve učinilo da će Rolan Garos biti još bitniji, ali i da strepnja bude najveća u ovoj deceniji, pa možda i u karijeri srpskog asa.

Đoković ima izuzetno čudnu sezonu koja izgleda baš onako kako je izgledao meč protiv Tabila. Bropleto donošenje odluka, problematični potezi i prava oluja koja se nadvila nad glavom najboljeg tenisera planete i ove sedmice (425. nedelja ukupno u karijeri).

PROČITAJTE JOŠ

Novak je doživeo da mu se dese dve stvari koje mu se nisu desile od 2006. godine, tačnije od samih početaka karijere. Po prvi put će otići na Rolan Garos, od 26. maja do 9. juna, bez osvojenog trofeja, ukoliko se ne računa sezona 2022. kada je deportovan iz Australije i kada je imao zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države.

Po prvi put od 2006. godine nije osvojio nijedan turnir, ali još više brine što je na turniru koji tradicionalno igra nestvarno dobro (masters u Rimu) završio već u trećem kolu. Poslednji put je pre četvrtfinala ispao još 2006. godine i vezao je 17 godina zaredom u kojima je ulazio u završnih osam.

Dakle, čak 18 godina je prošlo od kada je Novak bio ovako loš, a to je učinilo da mnogi jedva dočekaju da ga pošalju u penziju. Ipak, to bi moglo samo da raspali inat. Barem se tome nadaju svi pred supervažni Rolan Garos.

Ipak, ovog puta je bilo mnogo problema, a još više brine činjenica da je Đoković bio brzoplet i da je doživeo najbrži poraz na mastersima u karijeri (67 minuta), kao da mu se uopšte nije ostajalo na terenu. To je učinilo mnoge da se zapitaju da li je to što ga je pogodila flašica posle meča drugog kola ipak nešto veći problem nego što se isprva činilo.

Novak je zabrinuo sve time da će morati na dodatne lekarske preglede.

„Bila je to veoma nesrećna situacija za mene, nesreća… Neočekivano… Tada sam osetio veoma jak udarac u glavu, to me je mnogo pogodilo, dobio sam lekarsku pomoć, prošao sam pola sata do sat mučnine“, rekao je Novak o skandalu.

Novak je dodao da je imao i glavobolje posle nesrećnog slučaja.

„Trening je bio drugačiji. Nisam ništa osećao, ali nisam ni osećao isto. Pod velikim stresom bilo je prilično loše – ne u smislu bola, već u smislu ove ravnoteže. Samo bez koordinacije. Potpuno drugačiji igrač od onoga što sam bio pre dve noći”, objasnio je Novak.

Novak Đoković Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Slede dodatni pregledi koji će utvrditi o čemu se radi. Primera radi u NFL postoje posebni protokoli nakon udarca u glavu po kojima igrač ne može da trenira sedam dana.

„Uspeo sam da spavam dobro. Imao sam glavobolje, ali sam mislio posle da je u redu. Možda je u redu. Možda i nije.“

Postoji razloga za brigu pogotovo pred Rolan Garos na kom ima veliki imperativ da stigne do finala.

“Mislim, način na koji sam se osećao na terenu bio je potpuno kao da je drugi igrač ušao u moje patike. Bez ritma, bez tempa, bez ikakve ravnoteže na bilo kom udarcu. To je pomalo zabrinjavajuće.”

Nije ovo bila dobra uvertira za Rolan Garos, gde Novak brani titulu i koji će biti konačni pokazatelj šta bi trebalo očekivati od Srbina u toku ove sezone.

Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

„Sve mora da bude bolje da bih imao bar šansu da ga osvojim“, rekao je o sledećem grend slemu.

Novak je porazom od Čileanca sada na 9.860 bodova (izgubio je 130 bodova koji će biti oduzeti i zvanično kada se okonča masters), a Janik Siner je stao na 8.770. To znači da je razlika samo 1.090 bodova i tu na scenu stupa matematika.

Srbin sada zna da mora da dođe do finala Rolan Garosa (26. maj – 9. jun), kako bi sebi uopšte dao šansu da ostane na prvom mestu, a finale će mu biti dovoljno samo u slučaju da se Italijan ne domogne četvrtfinala, trenutno se žali na povredu kuka.

Đoković će gotovo izvesno morati da osvoji titulu da bi ostao na prvom mestu ATP liste, sa tim što u finalu ne sme da mu bude rival upravo Italijan.

BONUS VIDEO Novak Đoković: Ove godine mi je drugačiji osećaj, videćemo na RG

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare