Novak Đoković
Foto: Luo Chen / Xinhua News / Profimedia

Kasper Rud je jedan od dobrih momaka svetskog tenisa, ali ponekad zna da bude prilično oštar. Ovog puta je oštro prozvao Saudijsku Arabiju, a motivi za to su višestruki.

Mnogi navode da je tako pričao jer nije pozvan na „Slem šest kraljeva“ i da je tako ostao bez 1,5 miliona dolara, ali ima istine da su ljudska prava ozbiljno problematična tema u Saudijskoj Arabiji.

PROČITAJTE JOŠ

Norvežanin je prozvao i igrače što su odlučili da budu deo „sportwashinga“, odnosno da se država „pere“ kroz vrhunske sportiste i tako menja imidž u svetu. Umesto države koja ima „Chop chop square“, trg na kom se izvršavaju javne egzekucije.

„Nisam dobio ponudu od ‘Slema šest kraljeva’, ali sam imao ponude u prošlosti i izabrao sam da ne idem“, počeo je Rud aludirajući da su ostali igrači izabrali da idu.

Na tome se nije zaustavio. Ipak, pažljivo je birao reči. Zastajkivao je i pokušavao da pronađe pravu frazu i izraz.

„To je očigledno kontroverzna zemlja u smislu mnogih stvari. Ima i drugih zemalja koje su kontroverzne, ali mi idemo i igramo tamo. Znate, možete na primer da diskutujete o ljudskim pravima u Kini. Ali, tamo idemo svake godine. Očigledno imaju mnogo novaca i znam da će ovo što ću reći verovatno biti opisano kao „sportwashing“, ali mi se čini tamošnji novi lider Salman, mislim da se tako zove, nisam siguran da li to izgovaram pravilno želi da uradi nešto, pogotovo mnogo stvari u sportu i da možda promeni zemlju. Da je više približi zapadnom načinu života i  bolje je da sportisti idu tamo i da predvode promene“, pričao je Rud.

Nije tu bio kraj, već je izneo i prognozu budućnosti

„Možda ispadam naivan što govorim to tako jer će ljudi reći to je samo ‘sportsko pranje’, prikriva šta se zapravo dešava, ali nisam siguran da li će to dovesti do promene. Izabrao sam da ne idem do sada, ali mi se čini da je neizbežno da će nekako biti veliki u tenisu u budućnosti i već su organizovali „Next Gen“ turnir. Pa, hajde da vidimo šta donosi budućnost“, završio je Rud jedno od retkih izlaganja Ruda koja izlaze sa polja čistog teniskog terena, a zabeležio ga je Nikolas Albek, danski novinar.

BONUS VIDEO Novak Đoković i izjava posle finala u Šangaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare