Novak Đoković
Foto: Liu Jie / Xinhua News / Profimedia

Sudar dva sveta. Sudar dve generacije (kada je Novak prvi put pobedio na US Openu, Ben je imao tek dve godine). Sudar Davida i Golijata. Sudar mladosti i iskustva. Sudar koji garantuje da će sve prštati. Na kraju krajeva - za Amerikanca je to meč karijere.

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

Novak Đoković će u 47. polufinalu grend slema (najviše u istoriji tenisa) igrati protiv 47. igrača planete, a ne samo da će Ben Šelton po prvi put igrati grend slem polufinale, već mu je to i prvo ATP polufinale.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser je savladao Tejlora Frica sa 6:1, 6:4, 6:4 po osmi put u karijeri i tako zakazao duel sa jednim od dva Amerikanca. Pobedio je mlađi, Šelton je srušio Frensisa Tijafoa u drami sa 6:2, 3:6, 7:6(7), 6:3 i tako postao najmlađi polufinalista turnira još od Majkla Čenga 1992. godine.

Sada će Đoković imati jedan potpuno novi izazov. Igraće protiv tenisera sa kojim se nikada pre nije susretao. U pitanju je momak koji je početkom ove godine po prvi put izvadio pasoš, do tada mu nije bio potreban.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL 22375

Šelton je prvi server turnira sa najvećim brojem asova, ali i najbržim servisom turnira koji je išao čak 239 kilometara na čas. To će predstavljati okršaj najboljeg riternera, možda i u istoriji igre, i čoveka koji donekle čuve onu staru servis-volej igru.

Spremaće se sa ocem Brajanom koji mu stalno daje savete jer je i sam bio teniser, uostalom protiv Tijafoa mu je u jednom trenutku poručio da potpuno promeni plan.

Umesto da nastavlja da servira iz sve snage, što mu je bila najveća odlika do sada, on je promenio brzinu i počeo da „meša“ servise, to je i donelo rezultat.

Novak Đoković
Foto: AP Photo/Seth Wenig

Osvajač 23 grend slem titule je meč posmatrao sa stola za masažu uz vodu sa limunom dok je radio oporavak sa fizioterapeutom, barem je najavio da će upravo tako posmatrati meč.

Srpski as je istakao dve glavne odlike Šeltona za koje će se posebno brižljivo pripremati.

„Šelton je servirao bombe tokom turnira, kada tako servira teško je igrati protiv njega, još je i levoruk“, poručio je Đoković.

I nema dileme da upravo to što je levoruk može da predstavlja dodatni taktički izazov jer na turniru nije još uvek igrao sa levorukim igračem. Zapravo je to izazov sa kojim se nikada pre nije susreo jer svi veliki serveri protiv kojih je igrao tokom karijere imaju desnu ruku kao dominantnu (Endi Rodik, Miloš Raonić, Hubert Hurkač, Džon Izner, Kevin Anderson, Ivo Karlović, Rajli Opelka) Šelton je osigurao i plasman karijere jer će nakon US Opena biti u Top 20 na svetu.

Ben Šelton
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Upravo je on i najveća senzacija turnira jer je malo ko očekivao da bi mogao da napravi ovakav rezultat. Ipak, to samo znači da će nedvosmisleno podrška navijača biti na njegovoj strani jer kao autsajder nema mnogo toga da izgubi i toga je svestan i Đoković.

„Bio je ovo dobar primer kako je biti na terenu protiv odličnog Amerikanca, bilo mi je kristalno jasno šta bih trebalo da radim na terenu, u vrelini trenutka možete da koristite energiju da se podignete ili da se samo povučete u ljušturu i da ostanete fokusirani na sledeći poen. Morate da se adaptirate na uslove, nisam baš brinuo o onome što se dešava na tribinama. Nekada želim da odgovorim da se hranim tom energijom, to se desilo danas. Poslednjih pet, šest gemova se publika uključila, nisam hteo da Fric osvoji treći set jer bi se navijači uključili i više i bio bi to mnogo teži zadatak za mene. Biće to slučaj i u petak, ali ću biti spreman za to“, nije ostavio ni promil sumnje Đoković.

Ben Šelton
Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Amerikanac rođen u Atlanti je poznat i po toj kontroli publike i što zna da se „hrani“ energijom navijača što će biti bitna razlika u odnosu na okršaj sa Fricom.

Posebno je zanimljivo da na US Openu Đoković nikada nije izgubio od Amerikanca, u 11 prethodnih duela je upisao sve pobede i to je najveći niz bez poraza u istoriji sporta.

Po šesti put u sezoni je Đoković stigao barem do polufinala na sva četiri grend slem turnira i time je prevazišao Rodžera Federera koji je uspeo da uradi to u pet navrata. Đoković je osigurao i najviše polufinala grend slema od svih tenisera u open eri (47).

BONUS VIDEO Novak ostvario novu pobedu na US Openu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar