Foto: Printscreen/Youtube: Tennis TV

Slobodno se može reći jedna od tenisera koji će ostati upamćen zbog svog ponašanja na terenu.

Ruski teniser Mihail Južni jedan je od onih koji je publika obožavala da gleda. Osvojio je 10 titula, zaradio više od 14 miliona dolara i samo to pokazuje koliki trag je ostavio u teniskoj istoriji.

Karijeru je završio 2018. godine, iako je prvi put to hteo da uradi već 2015. ali je posle turnira u Moskvi nanizao neke dobre rezultate i ipak nastavio sa igranjem tenisa.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je nekoliko puta umeo da bude veoma neugodan protivnik na najvećoj sceni, da govori ono što drugi ne smeju i izlazi iz kalupa prosečnog tenisera, svi ćemo Mihaila pamtiti po detalju iz trećeg kola mastersa u Majamiju.

U finišu trećeg seta, na brejk lopti, izgubio je dugu razmenu, posle čega je usledila serija udaraca reketom u glavu.

Ni to nije neobična slika kada su igrači u pitanju, ali je Južni verovatno jedini teniser koji je sebi naneo ozbiljnu glave na taj način. Neposredno posle iskaljivanja besa, krv je krenula da curi niz njegovo čelo i meč je nakratko prekinut.

„Na ruskom vičem u sebi gotovo uvek, na svakom meču. Na primer, pitam se zašto je loptica posle udarca u mrežu ostala na mojoj strani, a nije prešla u polje protivnika“.

Južnom je glava očigledno jedno od omiljenih mesta na telu za oslobađanje nervoze, pa je isto učinio i nekoliko godina kasnije na Rolan Garosu. Opalio se 11 puta po čelu, srećom su tada samo žice imale kontakt sa glavom i prošao je bez ozbiljnijih povreda.

Redovno je punio medijske stupce nesvakidašnjim ponašanjem, doduše ne na način na koji to čine Nik Kirjos, Bernard Tomić i kompanija, ali je imao mnogo veću naklonost publike. Zbog toga im je dugovao izvinjenje nakon katastrofalnog poraza od Davida Ferera u trećoj rundi Grend slema u Parizu – 6:0, 6:2, 6:2.

„Izvinite (sorry)“, napisao je reketom u šljaci, pokušavajući da delom ublaži katastrofu.

Samo 32 dana od tog poraza na Vimbldonu je morao da igra protiv Rodžera Federera koji mu je, tada 14. put u karijeri, održao čas tenisa. Miša je, po sopstvenom priznanju, bio toliko nemoćan da je u jednom trenutku zatražio pomoć od Andrea Agasija koji je sedeo u Kraljevskoj loži.

„Pitao sam Andrea šta da radim, da li može da mi pomogne. Da sam imao prilike, pitao bih svakoga – bilo je mnogo vrhunskih igrača koji su sedeli tamo. Andre mi je bio najbliži i zato sam se njemu obratio. On zna kako se pobeđuje Rodžer i kako se igra na travi. Nešto mi je odgovorio, ali nije bilo od prevelike pomoći jer sam već gubio 2-0 u setovima. Možda bih uspeo da se igralo sedam, devet ili 11 setova“, kazao je tada.

Za skoro dve decenije karijere odigrao je više od 900 mečeva, zabeležio 499 pobeda i 416 poraza, a nakon svakog od tih uspeha navijače je pozdravljao karakterističnim salutiranjem.

BONUS VIDEO Novak Đoković u finalu Završnog mastersa pobedio Janika Sinera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar