Foto:JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa pobedom nad peruanskim igračem Huan Pablom Variljasom u tri seta 6:3, 6:2 i 6:2 za sat i 59 minuta.

Foto: Nova.rs

Novak nije dozvolio neo veće iznenađenje igraču koji je u prethodna tri kola pobeđivao mečeve u po pet setova i posle preokreta.

PROČITAJTE JOŠ:

Variljas nije imao ni energije ni kvaliteta da parira trećem teniseru planete i samo je „na mišiće“ u nekim momentima pogađao vrhunske udarce. Daleko je više kontinuiteta potrebno da bi se pobedio neko od najboljih tenisera planete i to je lekcija koju će morati da nauči ako bude želeo da napreduje dalje od 94. mesta na ATP listi.

Đoković je uspeo da odbrani rezultat ostvaren prošle godine kada je ispao od Rafaela Nadala. Ovog puta će igrati sa Karenom Hačanovim u borbi za polufinale, gde bi verovatno mogao da ga sačeka Karlos Alkaraz.

Oborio je Novak i rekord Nadala po broju četvrtfinala u Parizu, jer je ove godine stigao do svog 17, a Rafa, osvajač 14 titula u Bulonjskoj šumi, ima 16 četvrtfinala. Variljas za jednog takvog igrača prosto nije bio dovoljno jak rival.

Prva tri gema su prošla u dominaciji Novaka iako je već u prvom mogao da pretrpi brejk.

Variljas je došao do 30:40 i baš tada je u pomoć srpskom igraču priskočio prvi servis koji je do kraja tog gema bio vanserijski.

Takav epilog je malo uzdrmao Variljasa koji je povremeno imao dobre udarce, ali ne i plan B u napadu, što ga je koštalo brejka pretrpljenog u drugom gemu.

Foto:JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Novak je u trećem pokazao klasu nekolicinom vrhunskih udaraca i potvrdom brejka, da bi u četvrtom opet oduzeo servis rivalu.

Eva Azderaki je u četvrtom gemu sišla iz stolice da pokaže Peruancu da nije u pravu kod jedne loptice koja je završila na liniji i dotle je Đokoviću sve išlo naruku.

Pogađao je kao iz topa, Variljas je bio na konopcima sa kojih se pridigao zahvaljujući padu Srbina u petom gemu.

Novak je u tom gemu pogodio mrežu iz relativno lakog forhenda sa osnovne linije, a onda je zicer promašio po dijagonali, suviše rizikujući i gađajući liniju.

Foto:Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Variljas je u tom trenutku shvatio da je trenutak da rizikuje, pa je na 30:30 ispalio fantastičnu paralelu na koju Đoković nije imao odgovor i ubrzo je ispustio svoj servis.

Novakov rival je i u sedmom gemu imao šansu da napravi novi brejk, samo što je tada srpski teniser imao spreman odgovor u odličnoj defanzivi.

Variljas je pogodio liniju za 30:40, Đoković je posle toga odigrao sjajno dva poena, a publika mu je posle njih zviždala pošto je podigao i širio ruke.

To mu je možda i trebalo u ovom meču u kom je Huan Pablo Variljas sve više počeo da se razmahuje. Dobio je Novak taj gem, poveo je 5:2 i onda na 5:3 odigrao veoma dobar gem kojim je završio prvi set.

Foto:Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Drugi je otvorio brejkom, posle kog je malo usporio tempo. Do 3:1 je već razoružao Variljasa, posebno kada je pri rezultatu 15:15, obrisao liniju sjajnim udarcem za 15:30.

Taj udarac se preeno i na sledeći poen, jer je Variljas bio svestan da mora da odigra savršeno i u tom traženju savršenog udarca je pogodio vrh mreže za dve brejk lopte. Već na prvoj je Đoković došao do 4:1 i duplog brejka.

Bilo je u tom momentu jasno i Variljasu da nema više šta da traži u drugom setu i to se potvrdilo u osmom gemu. Treći set je počeo hazarderskim udarcima Peruanca.

Forhendom je pukao lopticu iz sve snage za 30:15 u prvom gemu, posle čega je uspeo da iskontroliše ostale poene i povede 1:0.

Foto:REUTERS/Lisi Niesner

Sve posle tog trenutka bili su problemi za Peruanca. Novak je reltivno lako izjednačio a onda je drop-šotom trasirao sebi put ka prvoj brejk lopti u trećem setu.

Došao je do 30:40 i uz malo sreće i znanja Variljas je tu šansu oduzeo Srbinu. Uspeo je i drugu da poništi, pre nego što je na trećoj pogodio mrežu i Đoković je poveo sa 3:1.

Ako dotle nije bilo, to je bio i trenutak kada je postalo veoma jasno da Variljas neće moći da uradi ništa više u ovom meču. Đoković je brzo stigao do 5:1, dotle je pogađao i neke drop-šotove koji su padali pod mrežu i ostavljali nemoćnog protivnika da se pita kako to uopšte može da se odigra, a ne stigne.

Na kraju to nije ni uspeo, pa je Đoković dominantnom partijom obezbedio meč sa Hačanovim, sa kojim se do sada sastajao devet puta i izgubio je samo jednom.

Đoković - Variljas 6:3, 6:2, 6:2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar