Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković pobedio je Janika Sinera sa 6:3, 6:3 i osvojio sedmi trofej Završnog mastersa u Torinu.

Foto: Nova.rs

Novak je već ranije obezebedio prvo mesto na planeti na kraju godine, pa je titula, kojom je Đoković prestigao Rodžera Federera (Švajcarac ima šest trofeja) samo još jedan korak kojim je Nole stavio šlag na tortu fantastične godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Izašao je na meč sa Sinerom nabrijan da pokaže da je poraz u grupi mastersa u Torinu bio incident, a ne nešto što će postati pravilo, iako Janik igra tenis života.

To je Đoković i uradio u finalu u dvorani Pala Alpitur, gde je utišao pune tribine italijanskih navijača i razgalio grupu srpskih, obeleženih trobojkama.

Duboke, precizne loptice, gotovo perfektan servis sve do sredine drugog seta, nesigurnost Sinera i niz grešaka tokom prvog seta, sve to je obeležilo jedan taktički napet meč u kom je Italijan prosto razbijen na proste činioce.

Teškom mukom je čuvao svoje servise i kada bi to uspeo da uradi, samo je jednom pripretio da ugrozi Đokovićev servis i to je bilo premalo za meč ovakvog intenziteta, kvaliteta i nivoa, pa je Srbin podsetio ko je i dalje broj jedan na planeti, poslavši poruku prvo Karlosu Alkarazu u subotu, a onda i Sineru dan kasnije.

Novak je meč otvorio nekolicinom dobrih forhehnda. Snaga, preciznost i tačnost u kretanju, sve je bilo na mestu.

Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Siner je znao da će naspram sebe imati drugačijeg igrača od onog pre nekoliko dana u grupi i zato je bio svestan i da će servis morati da radi kao sat.

I radio je sasvim solidno, dovoljno da uz poneki rizičan Novakov udarac iz bekhenda, gromoglasnu podršku publike i malo sreće, uspe da odbrani svoj prvi gem za 1:1.

Tu je, međutim, stao. Videlo se da Đoković igra bolje nego u prvom meču, gađao je preciznije i pritiskao protivnika kad bi mu se ukazala prilika.

Tako je u četvrtom gemu Italijan prvi put izgubio servis i nije se ponovio Novaku maler iz prvog meča kad je u sličnom delu seta propustio veliku šansu.

Ovog puta je u razmeni uzeo poen za 15:15, Siner je vezao dva poena za gem lopte, ali je ipak poklekao. Počeo je da greši, Novak svoj nivo nije oborio i kaznio je rivala na iskustvo.

Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Prvo je Siner nestrpljivo posle servisa izašao na mrežu i dobio lob za 40:30, onda je Srbin nanizao još dva poena za brejk loptu i sačekao da Sinerova loptica završi u mreži.

Na 3:1 Đoković je odservirao siguran gem, loptice su išle duboko, a kod Italijana se videla nesigurnost koja ga nije karakterisala na ovom turniru.

Novak je, sasvim suprotno, u gemu u kom je trebalo da potvrdi brejk ispalio šesti as, pa servis viner, a trećim odličnim servisom iznudio grešku Sinera.

Janiku na 40:0 više povratka nije bilo, a Novaka nije pokolebalo ni to što je obezbeđenje neposredno pre toga moralo da izbaci grupu navijača zbog tuče na tribinama.

Srbin je poveo 5:2, Siner je nastavio da niže greške i imao ih je deset do pred kraj seta, pa je Đoković sa 6:3 bez problema uzeo prvi set.

Već u prva dva poena drugog seta Đoković je odigrao jednu stravičnu forhend dijagonalu, a onda i nekoliko paralela, kojima je „terorisao“ Sinera i uzeo mu dva poena za 0:30.

Janik Siner Foto:Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

U trećem je pogodio samu osnovnu liniju iz defanzive, Janik se kretao kao izduvan balon i napravio je novu grešku za tri brejk lopte – 0:40.

Već tad je bilo jasno da tu šansu Novak neće ispustiti i nije to učinio, pa je ubrzo potvrdio brejk za 2:0 u drugom setu.

U trećem gemu je Đoković imao još tri brejk šanse i nije ih iskoristio. Siner se vadio malo servisima, malo i ludom hrabrošću, ali ga je pogledala i sreća.

Đoković je u jednom poenu imao otvorenu paralelu posle dobre razmene i promašio je zicer za 3:0. Sinera je to trglo i kada se sabrao, smanjio je na 2:1.

Nije se dugo čekalo da Đoković još jednom potvrdi brejk servisima u kratkom gemu, ali ni da Siner bez većih problema sačuva svoj servis za 3:2.

Novak je tada malo podlegao atmosferi, jer je publika burno reagovala posle svakog njegovog promašenog prvog servisa ili između poena.

Novak Đoković Foto:LaPresse / ddp USA / Profimedia

Siner je tako došao do dve brejk lopte na 15:40 i srećom, baš u tim trenucima je opet proradio prvi servis Đokovića, dok se sudija u stolici bavila opominjanjem Sinerovih navijača, a Novak brojao sitno do titule – 4:2.

Usledio je gem koji je trajao skoro 16 minuta i u kom je Novak imao dve šanse da praktično završi posao jer je Janik bio „na konopcima“.

Obe šanse je ispustio srpski igrač, pa je bilo jasno da mu u sledećem gemu preti opasnost i zbog reakcije publike i zbog rasta Sinerovog samopouzdanja.

Mirisalo je na takav scenario jer je Novak baš u prvom poenu istrčao dobro napred i u izgrađenom poenu promašio zicer za 0:15.

Stegla mu se ruka u drugom poenu za 0:30, posle čega je uspeo da veže tri poena za gem loptu. I taj gem je postao treći zaredom koji je otišao u igranje na razliku.

Nijedan od igrača nije nosio oreol sigurnosti, pa je recimo Siner promašio jedan lagan udarac iz trka za brejk loptu tako što je zakucao lopticu u mrežu.

Videlo se da je ovaj set ušao u fazu u kojoj će bolje proći onaj igrač koji manje greši i kom će se reket manje tresti u bitnim trenucima i to je bio Đoković. Kada je Nole uzeo gem na svoj servis i otišao na 5:3, Siner je pao, napravio je u ključnom poenu duplu servis grešku na meč lopti i Novakovo slavlje moglo je da počne.

Đoković - Siner 6:3, 6:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare