Foto EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Neverovatne brojke koje su meč čevrtfinala Rolan Garosa učinile legendarnim.

Drama, borba do poslednjeg atoma snage, neverovatni udarci i dvojica gladijatora koji na pariskoj šljaci ispisuju istoriju tenisa možda bi u ovom trenutku najbolje moglo da opiše meč Novaka Đokovića i Rafaela Nadal u četvrtfinalu Rolan Garosa.

PROČITAJTE JOŠ

Španac je bio bolji i jači kada se lomilo i sa 6:2, 4:6, 62, 7:6 odneo trijumf nad najboljim teniserom sveta svih vremena i ispisao novo poglavlje največeg teniskog rivalstva

Odavno su Novak i Rafa svojim duelima izlizali izraze kao što su epsko, legendarno, nestvarno, istorijsko kao neke od reči kojima je označavano njihovo rivalstvo.

Zato je i teško naći pravu reč kojom se mogu opisati njihovi mečevi, pa je reč najbolje prepustiti brojkama.

A brojke su vrtoglave, otvaraju pitanje da li gledamo ljude ili neumorne robote.

Njihov poslednji meč bio je prvi u istoriji po nekoliko faktora.

Nadal je, inače zabeležio 29. pobedu protiv srpskog tenisera i smanjio zaostatak na jedan trijumf u rivalstvu koje je najčešće igrano u belom sportu, čak 59 puta.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Ali, ono po čemu je ovaj meč istorijski leži u zajedničkim brojkama

Ovo je bio prvi susret u istoriji tenisa između dvijice igrača koji u tom trenutku imaju minimum osvojenih 20 grend slemova. Novak Đoković je u to društvo ušao pnakon osvajanja Vimbldona prošle godine, a od tada se on i Nada nisu sastajali.

Priliku je propustio i Federera koji je još 2017. stigao do brojk od 20 najvećih titula. Međutim, psolednji meč i protiv Nadal i protiv Đokovića imao je pre nego što su oni stigli do te brojke.

Slična je situacija i po pitanju još dva parametra.

Federer je kao najstariji prvi stizao do tih brojki kojesu Nadal i Đoković nadmašivali u nekom trenutku, ali zbog malo mečeva i slabijih rezultata u prethodnih nekoliko godina nije imao priliku da se sretne sa jednim od njih dvojice i ispiše istoriju.

Tako je ovo bio prvi susret dvojice tenisera koji su u karijeri došli do 1000 pobeda.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Nešto što je delovalo nestvarno za pojednica postala je obična stvar u periodu vladavine velike trojke.

Treći, ništa manje impresivan podatak jeste da je susret Đokovića i Nadala bio prvi meč u istoriji dvojice tenisera koji su na grend slem turnirima ostvarili po minimum 300 pobeda.

Istorija, ostorija, istorija…Reč koja se ponavlja kao izlizana fraza, ali samo zahvaljujući činjenici da nas Nivak Đoković i Rafael Nadal pomeranjem granica iz dana u dan prečsto upotrebljavamo.

Njihov kraj karijere ostaviče prazninu kakvu nijedan sport do sada nije osetio. U ovom trenutku, deluje kao da će ga postati besmislen onda kad ai oni prestaju da igraju.

BONUS VIDEO Nikola Pilić i Miodrag Dimitrijević o meču Nadal – Đoković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar