Novak Đoković ATP Rim
Foto: AP Photo/Gregorio Borgia)

"Dobra!" Čuvena šala koja je u Srbiji postala popularna sa tenisom jer tu reč izolovano možete čuti kad se prvi put proba rakija ili kada Novak Đoković pogodi liniju. Ostao je gorak ukus nakon finala Rima jer je Rafael Nadal još jednom stigao do titule, ali ima i nekoliko stvari koje raduju sve navijače najboljeg na svetu.

PROČITAJTE JOŠ

„Dobra!“ Čuvena šala koja je u Srbiji postala popularna sa tenisom jer tu reč izolovano možete čuti kad se prvi put proba rakija ili kada Novak Đoković pogodi liniju. Ostao je gorak ukus nakon finala Rima jer je Rafael Nadal još jednom stigao do titule, ali ima i nekoliko stvari koje raduju sve navijače najboljeg na svetu.

Ove nedelje su se navijači u Srbiji podsetili koliko su nam zapravo nedostajali klasici koje igraju Nadal i Đoković. Po 57. puta je odigran popularni „Rafole“, najdugovečnije rivalstvo u istoriji tenisa, a u ukupnom skoru Novak sada ima tek jednu pobedu više (29-28).

Lepo vreme u nedelju izmamilo je mnoge van kuće, ali su svi znali gde će biti od 17 časova. Dogovori po baštama kafića ili tradicionalno gledanje sa porodicom, tek tenis se gledao širom zemlje.

Kao nekada su bašte bile pune ljudi koji gledaju okršaj titana koji, kao i nikada do sada, nije razočarao.

I dok mnogi uživaju u teniskoj romantici, nametnulo se pitanje: Da li Novak može do titule na Rolan Garosu?

Čitav prvi deo sezone je usmeren isključivo ka tom cilju, da se podigne jedini grend slem trofej koji je Srbin osvojio samo jednom u karijeri (2016. godine). Sve je podređeno tome, pa je i masters „bacio u vodu“.

„Srećan sam što sam igrao protiv Nadala. To je najveći izazov u svetu tenisa i drago mi je što smo odmerili snage pre Rolan Garosa. Lako je moglo da se desi da ispadnem u četvrtfinalu. Zadovoljan sam mojim borbenim duhom, mojom igrom. Juče je bilo odlično, mislim da sam i finalu bio na visokom nivou“, izjavio je Đoković.

Iako je mnogim teniserima vrhunac karijere da igraju finale nekog mastersa, za Novaka je to bio samo još jedan dan na poslu. I sada je apsolutni fokus na turnir koji se igra u Parizu.

„Naredni je turnir u Beogradu. Nadam se da ću tamo uspeti da dođem do titule. Odlično raspoložen gledam na naredne izazove. Na dobrom sam putu. Pronašao sam igru, samo još malo da je unapredim za Rolan Garos. Verujem da ću u dobrom raspoloženju otići u Pariz“, istakao je Đoković.

I zaista, evidentno je da je Novak značajno unapredio igru u odnosu na turnir u Monte Karlu, kada je Danijel Evans ostvario pobedu karijere u trećem kolu.

Novak je svesno oborio formu, a sada postepeno ide ka vrhuncu koji bi trebalo da dosegne u drugoj nedelji Rolan Garosa.

Izgledao je poprilično fizički odmorno, iako je za dva dana igrao tri meča i na terenu proveo oko osam sati. I jeste Đoković jedan od najspreminijih sportista na svetu i jeste Ulises Badio još jednom izveo čudo, ali nije bilo realno očekivati da će čitavo finale moći da odigra na maksimumu.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Taj danak velikih napora se video u trećem setu, više na polju koncentracije nego lošeg kretanja, iako je sam Novak priznao Nadalu sve zasluge i poručio „da je mogao da igra još nekoliko sati„.

Šljaka kao specifična podloga zahteva više vremena za aklimatizaciju, a deluje da je Novak na dobrom putu da od 30. maja, a pogotovo u prvom delu juna bude na najvišem nivou.

Očekuje se da zaigra i u Beogradu i da to bude prava generalna proba pred turnir u Parizu, ali ne bi bilo iznenađenje i da Srbin odustane od turnira u srpskoj prestonici. Razlog je samo jedan – potpuni fokus na osvajanje titule na Rolan Garosu.

Mučio se u četvrtfinalu protiv Stefanosa Cicipasa, imao muke da slomi otpor Lorenca Sonega u polufinalu, ali je pokazao još jednom da i kada nije na najvišem nivou može da pobeđuje igrače iz Top 10 na svetu.

Da u Novakovoj igri ima dovoljno prostora za napredak govore i dva statistička podatka. Nadal je, doduše očekivano, imao veći broj forhend vinera, ali je bio retko dominantan sa 26 naspram 11.

Drugi važan podatak govori da je Novak pravio neobično mnogo grešaka, čak 13 više od Španca (36 naspram 23).

Upravo ova dva parametra mogu da predstavljaju prostor za napredak i način da dodatno ubrza igru, kojom bi mogao da savlada Rafu u već viđenom finalu u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ

Kada se u Rimu ulazilo u duge razmene to je bio teren našeg asa, koji je osvojio 20 od 25 poena nakon devet i više odigranih udaraca.

„Zatezanje“ tih sitnica bi moglo da bude tajno oružje koje će doneti prevagu.

Ipak, postoji  i jedan negativni niz koji će Novaku praviti dodatan pritisak u tom potencijalnom susretu.

Srpski teniser od 2016. godine nije savladao Rafu na šljaci kada je bio bolji u četvrtfinalu Rima sa 7:5, 7:6(4). Od tada su pet puta igrali na ovoj podlozi, a svaki put je slavio „Bik sa Majorke“. Dozvolio je Srbinu da osvoji samo dva seta!

Novak je od februara objašnjavao da mu je apsolutni fokus na turniru u Parizu i da će tada biti na vrhuncu forme. Đoković će morati da igra brže od Rafe, da odigra tenis života kako bi ugrozio čoveka koji je u Parizu u karijeri poražen samo dva puta (uz 100 pobeda na ovom turniru). Jednom je to uspeo da učini upravo Novak, pa bi postao i prvi čovek koji je dva slavio protiv Rafe na drugom grend slemu u sezoni.

Teško je očekivati da neko može da izbaci ovu dvojicu pre finala jer se Dominik Tim nalazi u potpunom padu forme, dok Cicipas ni dobrom igrom nije uspeo da slomi Novaka.

Teško je očekivati da bilo ko od drugih tenisera uspe da dobije tri seta protiv njih dvojice, pa bi prava poslastica bio revanš u finalu Rolan Garosa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare