Dejo za Nova.rs o krahu Superlige i najvećem kiksu Blatera

Fudbal 16. maj. 202120:54 > 17. maj. 2021 12:10
Podeli:
Foto: Nova.rs

Savićević o ulozi Džonsona i greškama Blatera

PROČITAJTE JOŠ

Dejan Savićević, legendarni fudbaler Crvene zvezde i Milana, aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, za Nova.rs je prokomentarisao poslednja dešavanja na evropskoj sceni.

Superliga je doživela ekspresni krah, a Dejan Savićević ima ulogu u FIFA i UEFA, koje su brzom reakcijom ugasili projekat u čijoj su realizaciji hteli da prednjače Real i Juventus.

Florentino Perez i Andrea Anjeli su grčevito branili svoju ideju, na kraju su munjevito priznali poraz.

Dejan Savićević opisao je tok te borbe, uz napomenu da je premijer Velike Britanije Boris Džonson imao veliku ulogu u rasturanju takmičenja.

Upravo su se engleski klubovi prvi povukli, prethodno je veru 12 odmetnutih klubova poljuljalo nemačko „ne“.

„Ja sam član Izvršnog odbora FIFA, kao član FIFA mogu da prisustvujem na sastancima UEFA i mogu da diskutujem, ne mogu jedino da glasam. Mogu da dajem predloge, a te stavove UEFA moram da branim u FIFA. Prisustvujem sastancima i znam dosta ovih stvari, pogotovo koliko je UEFA izašla u susret velikim klubovima, i sad se desi to što se desi. Stvarno ružno, takav egoizam tih ljudi, koji nemaju osećaj ni za koga. Kaže Perez, ‘nismo zvali Bajern’. Zvao si Totenhem. Nedavno sam gledao utakmicu Arsenala, to je tragedija od ekipe. Slabo pratim englesku ligu, ali sam gledao drugu utakmicu polufinala Kupa. Oni nisu treća kategorija ekipe. I on kaže ‘nisam zvao Bajern’. Bajern ih je odbio. I koliko to nema logike, Totenhem ima pare i on je kao veliki klub. Bio je jak odgovor Superligi. To je rekao i Čeferin u govoru, svih ovih 12 klubova je napravilo ime preko Lige šampiona. Da je ovo pravljeno pre 20 godina, bila bi tu Aston Vila, Verder, Milan je bio najjači. Real je u jedno vreme bio smešan klub, Milan ih je pobedio svojevremeno 5:0. Bajerna nije bilo jedno vreme, mada je to veliki klub. Hoću da kažem da su oni kroz ovo takmičenje koje je kreirala UEFA došli do tih visina i vrednosti. Ali oni su došli do milijarde u gubitku, pa su videli po 350 miliona kao nešto da se izvuku. Ali su svi stali zajedno, Čeferin je bio čvrst, i FIFA je stala iza toga. I političari, pre svih Englez Džonson, odigrao je veliku ulogu. Ta liga je propali projekat i nadam se da će tako ostati. Nadam se da će UEFA naći mehanizme da se zaštiti, postigla je puno za razvoj fudbala širom Evrope. Jer iz te Lige šampiona idu neka mala sredstva od te cifre, a oni su hteli i tu cifru da uzmu. Zvezda onda ne bi imala teoretsku šansu, to bi bila sramota i ne bi bilo sportski“, rekao je za Nova.rs Savićević.

Foto: EPA/AHMAD YUSNI

On se potom osvrnuo i na američki model fudbala, koji je aminovao još davno Sep Blater. Napravio je paralelu sa time šta su hteli klubovi poput Juventusa, Reala i Sitia da urade.

„To je američka koncepcija, gde je Blater pogrešio kada je bila propaganda fudbala u Americi. Dugo se ćutalo o tome, Blater im je potpisao da Amerikanci budu pod okriljem FIFA, ali da naprave zatvoreni sistem kao NBA liga. Imaju MLS  i još jednu ligu, a to nisu ‘protočne’ lige, zatvorene su. Franšize, to mi je potpuno strano, nepoznanica velika. Evo, vidim da je Bekam priložio nešto i čeka da i on osnuje klub. To su američki parametri, koji, na sreću fudbala, ne mogu da prođu u Evropi.“

Da li Vas je razočaralo što je i Vaš nekadašnji klub Milan bio deo te priče?

„Ne mogu da budem razočaran, žao mi je što su deo te priče, a ljudi koje ja znam ne vode sada Milan, oni su sada u Monci, Galijani i Berluskoni, pratim ih malo i vidim da su na pragu prve lige. Sad su tu drugi ljudi, neki Gazidis, koji je bio nekad i u Arsenalu, pa je i Paolo Maldini izjavio da je iz  medija saznao za Superligu. Obrazložio je to da se odlučilo na većim nivou, na šta nije uticao. Kada su mu tražili da se izvini, rekao je da nema zašto da se izvinjava. Zašto bih se izvinjavao? Nisam ja doneo odluku, ne slažem se sa time“, zaključio je Savićević.

Veliki intervju sa Savićevićem moći ćete da pročitate na godišnjicu proslave evropske titule Crvene zvezde, 29. maja. Dejan Savićević najavio je dolazak u Beograd na proslavu, u slučaju da se ona održi, iako su pale teške reči između njega i generalnog direktora kluba Zvezdana Terzića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram