Nikola Jokić Denver Nagets
Foto: Tanjug/ AP Photo/Carlos Osorio)

Nikola Jokić nastavlja da briljira u NBA ligi, a čitava javnost sa nestrpljenjem očekuje da vidi da li će na kraju i poneti MVP nagradu. I pored toga što se o tome uveliko piše mesecima unazad, retko ko je upoznat sa procedurom izbora najboljeg igrača prvenstva.

Nagrada najkorisnijeg igrača lige poznatija po skraćenici MVP dodeljuje se u NBA od sezone 1955/1956, a prvi osvajač bio je legendarni Bob Petit.

PROČITAJTE JOŠ

Iako su se neka pravila i proces odlučivanja menjali tokom sezona, ipak je jedna konstanta uvek bila nepromenjena. Uvek se gledao jedino učinak u toku ligaškog dela sezone, a ne i učinak u plej-ofu. Zapravo, glasanje se zatvara poslednjeg dana ligaškog dela sezone, a ove godine je to noć između nedelje i ponedeljka.

U toj noći će Jokić sa Denverom odmeriti snage sa Portland Trejlblejzersima, a pobedom na tom meču bi Nagetsi osigurali treće mesto u Zapadnoj konferenciji.

MVP-ju NBA lige će Adam Silver, komesar NBA lige svečano uručiti trofej Moris Podolof. Ovo ime je poznato samo najvećim zaljubljenicima u košarku, a ovo je predsednik Američke košarkaške asocijacije (BAA) od 1946-1949 i zatim i prvi komesar NBA lige od 1946. do 1963. godine.

U njegovom mandatu je liga proširena na 17 timova, a bio je poznati advokat koji je umnogome unapredio košarku u SAD. Do sezone 1979/1980 je najbolji košarkaš prvenstva biran glasovima ostalih NBA kolega, ali je ova procedura napuštena od sledeće sezone.

Od tog momenta je ta odgovornost pala na tačno sto sportskih novinara koji su imali pet „slotova“ za glasove.

U pitanju su novinari koji rade kao stalni autori u specijalizovanim novinama i sajtovima ili koji rade u poznatim televizijskim kućama, ali ne smeju da imaju nikakve veze sa bilo kojim NBA klubom.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, tih 100 novinara ima pet „slotova“, tačnije mora da napiše pet imena igrača koje smatra najboljim.

Onaj koji mu je prvi izbor dobija 10 poena, onaj koji je drugoplasiran dobija sedam bodova, treće mesto vredi pet, četvrto tri, dok petoplasirani dobija tek jedan bod u ukupnom glasanju. Sabiranjem svih glasova se dobija zapravo i pobednik.

To znači da bi u teoriji mogao da slavi i igrač koji nema najviše glasova sa mesta broj jedan, ali je bio najčešći izbor novinara.

Od 2010. godine je dodat još jedan 101. glasač. Ovaj je utoliko specifičan jer o prvih pet mesta ne odlučuje jedna osoba, već navijači koji na različite načine mogu da glasaju.

MVP nagrada se uvek čeka kao „šlag na torti“, pa se pre toga dodeljuju priznanja za najboljeg defanzivca godine, igrača koji je najviše napredovao i najboljeg novajliju lige.

Nikola Jokic
Nikola Jokić Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Po pravilu se MVP nagrada dodeljuje nekoliko dana nakon što se proglase ostala individualna priznanja. U trenucima kada se igra puna sezona od 82 meča, MVP lige se obično proglašava u drugoj rundi plej-ofa.

Kada to posmatramo kalendarski, gotovo bez izuzetka bi uvek sredinom juna saznali ko će poneti nagradu za najboljeg igrača. I ove sezone treba očekivati da sredinom juna bude proglašen pobednik, ali ostaje da se vidi kakva će biti odluka NBA i da li će možda i ranije odlučiti da saopšti novog laureata najvrednijeg individualnog priznanja zbog neznatno skraćene sezone. Plej-of NBA lige počinje od 22. maja (pre toga se igra plej-in turnir).

Na kraju je zapravo najveće pitanje kojim će se kriterijumima voditi oni koji donose odluke i upravo je ovo pitanje često izazivalo kontroverze, te dovodilo do svađanja navijača. Do sada je svaki osvajač MVP nagrade postao i član Kuće slavnih, pa bi i Jokić mogao tako da „bukira“ kartu u Springfildu.

Samo jednom u istoriji glasanja je jednoglasno proglašen MVP i to nedavno.

U sezoni 2015/2016 je Stef Kari osvojio ovu nagradu, a po jedan glas je falio ranije Šekilu O’Nilu i Lebronu Džejmsu da učine isto.

Karim Abdul-Džabar je jedini igrač koji je šest puta osvojio ovu nagradu, a do sada je samo pet igrača izvan SAD bilo MVP, pa bi se Jokić pridružio izabranom društvu koje čine: Hakim Olajdžuvon, Tim Dankan, Stiv Neš, Dirk Novicki i Janis Adetokumbo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar