Novak Đoković i Viktor Troicki
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Novak Đoković, najbolji srpski teniser i Viktor Troicki, selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, udarili su na Teniski savez Srbije.

Kako kažu Đoković i Troicki, Teniski centar Novak Đoković bio je nezvanični nacionalni centar, sada ni toga nema i to samo Teniski savez može da reši.

„Što se tiče budućnosti imamo mlade i perspektivne. Hamad je već tu na pragu prvih 100 ali poseduje kvalitet i potencijal i za dalje, a što se mlađih tiče, tu je Maksimović, Ognjen Milić, Branko Đurić. Branko je trebalo da bude ovde ali ima povredu kolena. Mi očekujemo da oni mogu da naprave rezultate uz pravilan rad i puno kockica sklopljenih. Potencijal imaju. E sad, što smo mi malo razmaženi i što je Novak podigao lestvicu svojim rezultatima, sa njima je teško zamisliti čime ćemo biti zadovoljni. Sigurno je da momci poseduju talenat, ali do kojih visina će otići, ne znamo. Ovo što je Novak postavio će teško ikad iko dostići. To treba da cenimo i da uživamo u ovom trenutku. Stvarno je postavio mnogo visoku lestvicu, ali treba odati priznanje svima koji prave rezultate, i ovim momcima koji su tu u prvih 50, nije lako biti u 50 u bilo čemu. Nadamo se rezultatima, ali to ne zavisi direktno od nas. Celokupan sistem mora da se napravi, moram da napomenem da mi nemamo nacionalni centar, evo dolazi zima. Nemamo halu za indor terene. Snalaženje je ozbiljno što se tiče zimske sezone za treninge. Uglavnom su to privatne hale, većina terena je iznajmljena. Snalaženje bukvalno. Nismo mi velika zemlja, ali imamo velike uspehe i tužno je što nemamo najobičnije uslove za rad i napredovanje. Pričamo o tome godinama, nadamo se, ali situacija je ista“, rekao je Troicki posle pobede Srbije protiv Grčke u Pioniru u baražu za opstanak u Svetskoj grupi Dejvis kupa.

Pročitajte još

I Novak je govorio o teniskim problemima koje Srbija ima.

„Pričao sam i ranije ove nedelje, imamo i juniorsku reprezentaciju, svi uniformisani prate gledaju, upijaju. Hamad koji je debitovao pred punim Pionirom. To su iskustva i drugačije je kad doživite to na terenu i kad ste pored terena. Siguran sam da je on prošao sijaset emocija i zna kako je bilo, srećan kraj je što smo pobedili meč. Hamada pratim dugi niz godina i trudim se da budem mladima na raspolaganju za savet. Nije lako kad nemate jak sistem i savez u kontekstu budžeta, onda teniser ili familija moraju da se oslanjaju na individualni slučaj i pokušaju da naprave karijeru bez mnogo pomoći sa strane. Drago mi je da je taj centar, gde je i Hamad boravio, Olga nekoliko godina, Maksa, da je pomogao i bio odskočna daska. Svima želim sve najbolje. Sad je još jedan korak do grupne faze, ali ovo je značajan korak napred“.

Nastavio je da objašnjava.

Foto: Starsport

„Da kažem prvo pozitivno, početna tačka u ovoj generaciji u poslednjih 20 godina je bila solidna. Mi smo imali Moniku Seleš pre odlaska u Ameriku, imali smo Bobu, još nekoliko tenisera i oni su imali značajnije rezultate. Hrvatska, naš prvi komšija ima veću tradiciju od nas. Zavisi kako se gleda, imate cikluse. Navikli smo na neke uspehe i teško da ćemo se zadovoljiti nečim što nije tako dobro, ako ne i bolje. Drago mi je da je i naš uspeh, pojedinačni i kolektivni, u Dejvis kupu i FED kupu, ne treba zaboraviti Anu i Jelenu, igrale su finale FED kupa. Sa druge strane imamo ZIkija, Janka, Viktora i mene kao zlatnu četvorku koja je krčila put mlađima poput Hamada. to je pozitivan uticaj uspešnog talasa, a ovo što je VIktor rekao je kompleksnija i šira priča. Po mom mišljenju postoji još jedna stvar, klupski tenis. On je nama umro. Umro. Partizan se ne takmiči, evo već godinama, državna prvenstva pojedinačna i u mlađim i u seniorskoj kategoriji, to je nivo tenisa koji je nekad bio izuzetno visok. Ja sam u Partizanu od desete do 18 godine imao vrhunske sparinge svakog dana. Bar nekoliko tenisera u svakom uzrastu. I mlađi i seniori sa kojima sam mogao da sparingujem. To je jedan veliki problem koji ne može niko drugi do saveza da reši i nadam se da će se te stvari promeniti. Bez klupskog tenisa se oslanjate na pojedinačne slučajeve, a onda je rizik mnogo veći. Ne možete da se oslanjate na to. Onda gledate ka Dejvis kupu da li će reprezentacija nešto da uradi. Treba zasući rukave i videti šta treba iz korena da se menja. Ne možemo da živimo samo od uspeha i nadamo se da ćemo preživeti još šest meseci. A tako se postavljaju stvari i funkcionišu već 20 godina. Viktor je rekao za nacionalni centar, ja sam imao taj centar na Dorćolu. Služio je nezvanično kao nacionalni jer su dolazili svi ti pogoni, savez je imao svoje termine, stvorila se bila neka atmosfera. Puno ima privatnika, akademija i klubova, ali na nacionalnom nivou nema organizacije na koju bi se oslonili. U svetu imate mnogo bolje organizacije, ne morate da izmišljate toplu vodu već samo prepišete, ali opet kažem, to je kompleksnije“, zaključio je Đoković.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare