Danil Medvedev
Danil Medvedev; Foto: EPA-EFE/David Guzman

Rat u Ukrajini iz dana u dan donosi probleme čitavoj planeti, a na udaru su nimalo neočekivano i ruski sportisti zbog napada države na suseda. Za sada se to nije reflektovalo na tenis u vidu suspenzije vodećih igrača, ali ta situacija nije bez utemeljenja.

Ukrajinac Sergej Stahovski prijavio se za rezervsni sastav ukrajinske vojske u ratu sa Rusijom, Elina Monfis, devojačko Svitolina, odbila je da igra protiv protivnica iz Rusije ili Belorusije osim ukoliko ih WTA ne proglasi „neutralnim“, dok je na sastanku odbora „Tenis Evrope“ došlo do fizičkog obračuna.

PROČITAJTE JOŠ

Sve ovo dolazi nakon što je sve izvesnije da će svi turniri u Rusiji biti otkazani, tačnije preseljeni negde drugde, dok bi na udaru mogli da se nađu i teniseri i teniserke iz ove zemlje.

Najveći udarac bi to bez ikakve dileme bio za Danila Medvedeva jer je Rus od ovog ponedeljka (28. februar) po prvi put u karijeri prvi igrač planete. Medvedev je postao tek 27.  teniser od 1968. godine i početka Open ere, kada je profesionalcima dozvoljeno da se takmiče, koji se našao na mestu broj jedan makar na jednu sedmicu (poput Patrika Raftera).

Najveći protivkandidat za prvo mesto na svetu je Novak Đoković koji je na toj poziciji proveo 361 nedelju i ukoliko zaista i dođe do suspenzije Medvedeva mogao bi uskoro da se vrati na vrh jer će Rusu biti oduzeto 250 bodova sa turnira u Marseju koji je osvojio prošle godine (naravno u slučaju da Rus ne igra na Indijan Velsu ili ne dođe do polufinala).

Naravno, niko ne priziva kažnjavanje nedužnih sportista, ali je ITF često sledio primer UEFA i FIFA koji su odlučili da izbace rusku reprezentaciju i klubove iz svih takmičenja pod njihovim okriljem. Usledila je istovetna reakcija FIBA koja je izbacila basketaše i košarkaše. Teško da će pomoći ni što je Medvedev javno osudio rat.

Najpre je izjavio da ne može da slavi što je prvi na ATP listi, a sada je poruku uputio i preko društvenih mreža.

„Mislim da se svi sećate mog govora nakon finala Australijan Opena? To su bile samo moje misli i moji dečji snovi. Danas želim da pričam u ime svakog deteta na ovom svetu. Svi oni imaju snove, život tek počinje, toliko je novih i lepih stvari pred njima: prvi prijatelji, prvi nezaboravni trenuci i emocije. Sve što vide i osete događa im se prvi put. Zato tražim mir, mir među zemljama“, poručio je Medvedev i dodao:

„Deca se rađaju sa nadom, veruju u sve: u ljude, u ljubav, u sigurnost i poštenje, u svoje sposobnosti. Budimo ujedinjeni, jer deca treba da sanjaju“.

Medvedev je uz tekst okačio i sliku na kojoj se nalazi on ispred murala njega kao deteta, uz natpis „kids don’t stop dreaming“ ili u prevodu na srpski „deca ne prestaju da sanjaju“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Elise Amendola

Ipak, da bi do donošenja odluke u tenisu često moraju da se za to slože pre svih ITF, ATP i WTA, a vrlo često i četiri grend slem turnira imaju veliki uticaj na odluku. To znači da bi odluka morala da bude jednoglasna i da sa sedam glasova bude odlučeno da se Medvedev, prvi na svetu, Andrej Rubljov, šesti na svetu, Aslan Karacev, 22. na planeti, Karen Hačanov, 25. igrač sveta, Anastastija Pavličenkova, 14. na svetu, Veronika Kudermetova, 24. igračica na planeti, Darija Kasatkina, 26. igračica na listi, Ljudmila Samsonova 32. i Ekaterina Aleksandrova, 50. na planeti (između ostalih) uklone sa svih takmičenja.

To bi moglo da zada ogroman udarac tenisu jer je već sada mnogo igrača povređeno. Ipak, najviše bi to svakako uticalo na sam vrh ATP liste.

Odluka će svakako biti doneta do 10. marta kada počinje Indijan Vels, pa sada i ruski igrači i igračice moraju da strepe da li će im biti dozvoljeno da rade svoj posao.

Medvedev je postao prvi teniser nakon 2004. godine koji se ne preziva Đoković, Federer, Nadal ili Mari da je na vrhu liste.

Ipak, situacija je sada utoliko komplikovanija jer nije poznato šta će Novak moći da igra do kraja godine zbog vakcinacije, a sve je veća strepnja da bi i ruskim sportistima moglo da bude zabranjeno da se takmiče.

Sve to svedoči da bi najviše mogao da profitira Rafael Nadal, koji sa 15 pobeda, ima najbolji početak sezone u karijeri.

Foto: EPA-EFE/David Guzman

Matematika je izuzetno komplikovana u ovom momentu.

Medvedevu bi tek trebalo da budu oduzeti bodovi sa turnira u Marseju (250) koji je prošle godine osvojio, a koji ove godine nema ni u planu. Dakle, sve sada zavisi od toga na kom će turniru igrati Medvedevu, i na kojim takmičenjima će moći da nastupa Novak. Ipak, Đoković će od 14. marta biti opet najbolji teniser sveta, barem na nedelju dana (ali se ona neće računati u ukupnom skoru).

Ipak, pitanje je da li će zvanična rang lista i izaći ovog ponedeljka jer je praksa da se objavljuje tek nakon što se završi neki veći turnir. U tom trenutku će već uveliko trajati Indijan Vels (počinje 10. marta).

Novak će ponovo biti prvi igrač sveta 21. marta u slučaju da ruski teniser ne stigne do polufinala turnira u Kaliforniji. Prošle godine je Rus zaustavljen u šesnaestini finala (bolji bio Grigor Dimitrov sa 4:6, 6:4, 6:3). Ukoliko Rusu ne bude dozvoljeno učestvovanje, Novak bi i bez takmičenja postao prvi teniser sveta. Zverev ni sa titulom u Kaliforniji ne može do prvog mesta.

Od svih bi najviše mogao da profitira Nadal ukoliko nastavi impresivan niz trijumfa jer bi mogao da popravi bodovni bilans za čak 2.000 bodova trijumfima u Indijan Velsu i Majamiju. I tako bi mogao da preskoči čak i Đokovića i Medvedeva na vrhu liste!
Situacija bi već početkom aprila mogla da izgleda značajno drugačije po završetku turnira u Majamiju.

Novak Đoković, Rafael Nadal, Australijan open 2019
Novak Đoković, Rafael Nadal, Australijan open 2019; Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

Sve ovo svedoči da je borba za vrh, ionako dovoljno komplikovana i napeta, sada postala još neizvesnija. Sada dvojica najboljih tenisera sveta ne znaju šta nosi dan, a šta nosi noć, pa bi Nadal mogao da iskoristi njihovo odsustvo i ponovo preuzme primat na svetu. Teško je očekivati da bi Zverev mogao do vrha liste pre Nadala, pogotovo nakon izliva besa u Akapulku gde je pokazao da i dalje nije zaboravio bolnu eliminaciju sa Australijan opena.

Dobra vest za Srbina, ukoliko je moguće to nazvati tako, jeste činjenica da na ovim turnirima neće braniti poene jer nije igrao ni na jednom mastersu u SAD prošle godine. Dakle, neće izgubiti nijedan bod čak i da ne učestvuje.

Đoković je i te kako svestan ovoga, pa je najavio da će, ukoliko se stvari ne promene, odmah početi sa sezonom na šljaci. Upravo bi na evropskim turnirima Novak mogao da pokupi neohodne bodove. Tačnije, pre svega bi to mogao da uradi u Monte Karlu koji se igra od 10. aprila, a Srbin je tu dva puta trijumfovao. Prošle godine ga je u osmini finala savladao Danijel Evans sa 6:4, 7:5, pa bi Đoković mogao da popravi svoj bodovni saldo za 910 bodova!

BONUS VIDEO Đoković izgubio od Jiržija Veselog

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare