Foto; Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Ukrajinka Elina Svitolina odbila je da igra protiv ruske ili beloruske protivnice osim ako ih WTA ne proglasi „neutralnim“ sportistima prema preporuci MOK-a.

Svitolina je trebalo da igra protiv Ruskinje Anastasije Potapove u utorak na Monterej openu, ali ostaje nejasno da li će se taj meč odigrati.

pročitajte još

Potapova je objavila izjavu, govoreći protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Anastasija Potapova rekla je da ruski sportisti postaju „taoci trenutne situacije“ usred neizvesnosti oko toga da li će se ona u utorak suočiti sa Ukrajinkom Elinom Svitolinom.

Petnaesta teniserka sveta, Svitolina, suočitće se sa Potapovom u prvom kolu u Montereju, ali dovodi se u sumnju učešće u svetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Svitolina je u ponedeljak pozvala WTA da sledi uputstva MOK-a i odluči da se ruske i beloruske teniserke takmiče kao „neutralne“, dodajući da neće igrati dok se ova sankcija ne primeni.

Ostaje da se vidi da li će WTA ispuniti Svitolinine želje pre meča, dok je Potapova na Instagramu progovorila protiv rata.

„Po pravilu, još u detinjstvu sami biramo svoj put razvoja. Još kada sam bila klinka, sanjala sam da igram tenis, a da ne biram meč, državu ili partnera u igri. Ljudima iz politike je teško objasniti da za mene nema protivnika koga gledam kao nekog iz određene zemlje, borim se za pobedu, najbolju igru, rezultat. Nažalost, sada mi, profesionalni sportisti, u suštini postajemo taoci trenutne situacije. Igranje tenisa je naš izbor i naš san ka kome svakodnevno idemo, vežbamo i stalno se trudimo da budemo bolji u rezultatima. Žao mi je, ali iako sam laik u politici, protivnik sam tuge, suza i rata.. Mir ujedinjuje svet i svi u njemu treba da ostanu ljudi. A deca treba da nastave da sanjaju.”

Oglasila se i Svitolina.

„Ne krivim nijednog od ruskih sportista. Oni nisu odgovorni za invaziju na našu domovinu. Štaviše, želim da odam priznanje svim igračima, posebno Rusima i Belorusima, koji su hrabro izneli svoj stav protiv rata. Njihova podrška je neophodna.”

BONUS VIDEO Snimak raketnog napada na Harkov

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar