Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Očekuje se jedno od najuzbudljivijih prevenstava

Svetsko prvenstvo u rukometu počinje 11. januara, a 32 tima će se boriti za titulu šampiona Poljskoj i Švedskoj.

Olimpijski šampioni Francuzi igraju sa domaćinom Poljskom u Katovicama u uvodnoj utakmici, a finale se igra u Stokholmu 29. januara.

PROČITAJTE JOŠ

Danska koju predvodi Mikel Hansen je dvostruki uzastopni šampion i želi treću titulu u nizu

Tu je i dodatni podsticaj za timove jer će pobednik automatski izboriti mesto na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Mesto će pripasti vicešampionima ako Francuska – koja je već kvalifikovana kao domaćin – bude prvak sveta.

Dve evropske sile će, naravno, biti među favoritima, ali nijedna nije stigla do finala Evropskog prvenstva u januaru prošle godine, gde je Švedska pobedila Španiju.

Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary HUNGARY OUT

Svih 27 prethodnih svetskih prvenstava osvojile su evropske nacije, a 2015. domaćin Katar je jedini tim van Evrope koji je stigao do finala.

Izvan velike četvorke, treba pomenuti Island koji je zbog kovid protokola igrao bez osam igrača i pobedio Francusku na poslednjem Evropskom prvenstvu pre nego što je ostao kratak za polufinale. Norveška i Nemačka su takođe sposobne da odu daleko.

Što se tiče sistema, ekipe su podeljene u osam grupa,a po tri prvoplasirane idu u narednu rundu. Tamo se formiraju četiri grupe sa šest timova, a bodovi iz prve faze iz duela sa timovima koji us prošli dalje se prenose, i svaki tim igra po tri utakmice.

Iz novoformiranih grupa dalje idu po dva tima u četvrtfinale, a plasman u eliminacije donosi učešće u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Na papiru, Grupa E izgleda kao najizazovnija sa Nemačkom, Katarom i Srbijom za koje je veruje da će proći dalje, dok se Alžiru ne daju nikakve šanse.

Ova grupa će se ukrstiti sa ekipama iz grupe F u kojoj je glavni favorit Norveška, a igraju još Argentina, Holandija i Severna Makedonija.

Nikola Karabatić na spornoj utakmici, Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Srbija će igrati u najjačem sastavu pošto su otklonjene dileme oko povrede jednog od najboljih golmana sveta Predraga Milosvaljeva pa će biti spreman za start turnira.

Selektor Srbije Toni Đerona ima visoke ambicije.

„Naš krajnji cilj je da dođemo do četvrtfinala, S obzirom na to da bismo tako obezbedili i mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre. To smo postavili kao cilj još pre dve godine i to je san svih nas koji smo ovde. Svakako, najpre želimo da prođemo grupu, ali i da osvojimo što više bodova kako bismo sebi olakšali put ka četvrtfinalu. Ne obećavamo ništa, ali ukoliko svi budu bili zdravi i ako budemo igrali onako kako znamo da možemo, ne plašimo se nikoga i sve je moguće“.

Srbija prvi meč igra u petak od 20.30 portiv Al-ira, pa zatim u nedelju od 18 časova protiv Nemačke, a poslednji meč u prvoj fazi igra u utorak protiv Katara od 20 čadova.

Kada su u pitanju favoriti, prema procenama kladionica je najveći favorit Danska, dok se približne šanse daju Francuskoj i domaćinu Švedskoj, dok najuži krug favorita zatvaraju Španija i Island.

Foto: Tanjug/Tibor Illyes/MTI via AP

Iz senke će vrebati Norveška, Hrvatska i Nemačka, dok se nekakve šanse još daju Egiptu, Poljskoj, Srbiji Portugalu i Sloveniji.

Na Mundijalu će učestvovati i dvojica srpskih trenera. Ljuba Obradović koji je nekeda bio selektor rukometašica Srbije će predvoti Zelenortska ostrva, dok je Zoran Roganović selektor Crne Gore.

Sjedinjene Države prvi put nastupaju na Svetskom prvenstvu posle 22 godine, pošto su bile prinuđene da se povuku pre dve godine zbog pandemije.


Sastavi grupa

Grupa A

Španija

Crna Gora

Čile

Iran

Grupa B

Francuska

Poljska

Saudijska Arabija

Slovenija

Grupa C

Švedska

Brazil

Zelenortska ostrva

Urugvaj

Grupa D

Island

Portugal

Mađarska

Južna Koreja

Grupa E

Nemačka

Katar

Srbija

Alžir

Grupa F

Norveška

Severna Makedonija

Argentina

Holandija

Grupa G

Egipat

Hrvatska

Maroko

SAD

Parovi 1. kola

Grupa A

Četvrtak

18.00: Čile – Iran

20.30 Španija – Crna Gora

Grupa B

Sreda

21.00 Francuska – Poljska

Četvrtak

18.00 Saudijska Arabija – Slovenija

Grupa C

18.00 Zelenortska Ostrva – Urugvaj

20.30 Švedska – Brazila

Grupa D

Četvrtak

18.00 Mađarska – Južna Koreja

20.30 Island – Portugalija

Grupa E

18.00 Nemačka – Katar

20.30 Srbija – Alžir

Grupa F

18.00 Argentina – Holandija

20.30 Norveška – Makedonija

Grupa G

18.00 Maroko – SAD

20.30 Hrvatska – Egipat

Grupa H

18.00 Bahrein – Tunis

20.30 Danska – Belgija


BONUS VIDEO Ronaldo stigao do novog rekorda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar