Foto: CEV

Odbojkaška reprezentacija Srbije poražena je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva od Poljske u četiri seta, 28:26, 15:25, 34:36 i 17:25.

Srbija se hrabro borila u tri od četiri seta, ali su kvalitet i iskustvo Poljaka dolazili do izražaja u presudnim trenucima. Jedan od takvih desio se u finišu trećeg seta koji je okončan tek posle 70 poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je imala tada set lopte, nije iskoristila četiri šanse, Poljaci su imali osam, na kraju su blokom iskoristili svoju i kada su otišli na 2:1 u setovima, kaznili su pad Srbije u četvrtom setu, pa su na vreme napravili razliku, pojačali odbranu i pitanje pobednika se od sredine četvrtog seta nije postavljalo.

Zato će u polufinalu Evropskog prvenstva ići na Sloveniju, koja je u četiri seta savladala selekciju Ukrajine. Najefikasniji u timu Srbije bio je Dražen Luburić sa 19 poena, Miran Kujundžić je imao 18, Pavle Perić devet, a Petar Krsmanović sedam.

U pobedničkom timu se najviše istakao Lukaš  Kačmarek sa 21 poenom, Vilfredo Leon Venero je imao 19, Aleksander Slivka 13, a Jakub Kohanovski 12, dok je Norbert Huber upisao 11 poena, što dovoljno svedoči o svestranosti u napadu kojom su od starta Poljaci raspolagali.

Tri odlično postavljena bloka su uz rane greške odbojkaša Poljske značile i lepu prednost Srbije. Poljska je povela greškom naših igrača sa 1:0, ali su oni potom nanizali pet poena i otišli na prvu osetnu prednost 5:1

Držali su je dok Poljaci nisu popravili odbranu u bloku i pokrivanje polja. A kada su smanjili i broj grešaka iz servisa i da preko Hubera i Marcina probijaju kroz sredinu i sa strana, izjednačili su na 9:9.

Foto: Nicola Mastronardi/IPA Sport / i / IPA / Profimedia

Međutim, onda je usledila nova serija od četiri poena odbojkaša Srbije, koji su napadima Luburića i sjajnim odbranama pasivili napade rivala.

Problem je ostao servis i da je taj segment igre ostao stabilan, Poljska ne bi mogla da se vrati brže-bolje na 13:13.

Jedan dobar napad Srbije, pa greška Leona i lopta ispucana preko bloka u aut, a onda i maestralan servis Kujundžića doneli su i treći put srpskom timu prednost od nekoliko poena 17:14.

Nažalost, ni to nije bilo dovoljno. Jedna lagano plasirana lopta Leona iz totalne defanzive bila je neshvatljivo preteška za odbranu Srbije i Poljska je izjednačila, a onda i povela sa 18:17.

Foto: Nicola Mastronardi/IPA Sport / i / PA Images / Profimedia

Boljom odbranom i napadima Kujundžića i Luburića, te jakim servisima, Kolakovićevi igrači su poveli sa 21:19, a onda opet ispustili dva poena prednosti.

U završnici seta naš tim je došao do šanse da povede sa 1:0 tako što je Luburić odigrao nogom u odbrani, a Krsmanović ubrzo potom fantastično pročitao Leona na mreži.

Upravo je Leon bio tragičar u tom delu igre, jer je Poljska imala set loptu, nije je iskoristila posle as servisa, a Leon je onda vezao dve greške iz napada za 28:26 u korist Srbije.

Drugi set je doneo drugačiju sliku jer je Poljska u tom delu igrala daleko bolju odbranu i bolje je blokirala. Kontre su bile daleko ubitačnije, Kačmarek i Leon su carovali desnom i levom stranom, dok je defanziva Srbije bila pasivnija.

Foto: Nicola Mastronardi/IPA Sport / i / PA Images / Profimedia

Osim toga, tri greške na startu seta, promašaj Luburića uz pecanje Todorovića, olakšali su Poljacima posao, da od starta nametnu svoj tempo i brzo odu na 8:5.

Od tog trenutka je prednost samo rasla, pa je sredinom seta već bilo jasno ko ga dobija. Leon je pogađao sve što je hteo, više niko nije mogao da ga blokira, otvorio se napad i drugima, pa je Kohanovski iz 50-50 lopte na mreži nadjačao Luburića, a prednost je samo rasla i na kraju je taj deo igre završen sa 25:15 u korist rivala.

Treći set je Srbija bolje otvorila, sve dok se nije raspucao Leon koji je sa tri bombe iz servisa potpuno razmontirao prijem našeg tima i nanizao nekoliko poena do 7:4 u korist protivnika.

Foto: EPA-EFE/NICOLA MASTRONARDI

Uzvratili su i srpski igrači jakim servisima, Perić je vratio egal, dok je Januš pogodio mrežu za 10:9 za Srbiju. Tada je Kujundžić imao kontru na mreži odmah posle servisa i poslao ju je u aut. Do sredine tog seta se igralo u egalu, dok je Poljska uspela da veže dva poena i stvori prednost 19:17. Stvari su se ubrzo preokrenule.

Kačmarek je pogrešio, onda je Ivović imao odličan blok na Slivki i Srbija je imala poen prednosti 23:22. Luburić je ispalio vrhunski servis, a Slivka je prošao trojni blok uz mnogo znanja i sreće, pre nego što je Kohanovski projektilom doveo svoj tim do set lopte.

Srbija je imala lepu priliku na 32:31 i na servisu Luburića, a kada to nije iskorišćeno, visilo je u vazduhu da će tim Igora Kolakovića prvi popustiti, što se i desilo, pa je Slivka je prošao po dijagonali za 35:34, a onda je Kujundžić izblokiran za 36:34.

Četvrti set je bio jednosmerna ulica za Srbiju. Osim na početku, naši igrači nisu mogli da pariraju raspoloženijem rivalu jer se nije znalo odakle će i ko napasti, pa je Poljska uspela da se odlepi na 15:11, onda i na 20:15 i od tog trenutka je meč bio rešen.

Srbija – Poljska 1:3 (28:26, 15:25, 34:36, 17:25)

Dvorana: Palaflorio, Bari; Sudije: Igor Porvažnik, Bernard Valentar

Srbija: Atanasijević 4, Batak 1, Ivović 4, Kapur 0, Kovačević 1, Krsmanović 7, Krsteski 0, Kujundžić 18, Luburić 19, Mašulović 1, Nedeljković 0, Perić 9, Podraščanin 5, Todorović 0; Selektor: Igor Kolaković.

Poljska: Bednorž 0, Fornal 0, Huber 11, Januš 0, Kačmarek 21, Klos 0, Kohanovski 12, Kurek 0, Leon 19, Lomač 0, Popivčak 0, Semenjuk 7, Slivka 13, Zatorski 0; Selektor: Nikola Grbić.

Srbija - Poljska 1:3 (28:26, 15:25, 34:36, 17:25)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar