Foto: Screenshot Youtube Design by Шоне

Fjodor Jemaljanenko (46) je jedan od najboljih MMA boraca svih vremena, a došao je trenutak da se oprosti od borbi.

Bio je profesionalni borac 23 godine, a sada je odlučio da drugi put ode u penziju.

PROČITAJTE JOŠ

Ruski „Imperator“ kako je nadimak ovom borcu odlazi u penziju i to na najtežem meču u karijeru.

Odradiće meč u kultnoj dvorani „Forum“ u Los Anđelesu i tako se oprostiti od borbi koje su mu donele planetarnu slavu.

Za protivnika će imati Rajana Badera (39), aktuelnog prvak teške kategorije, koji ga je u januaru 2019. godine nokautirao za 35 sekundi.

To mu je bio najteži meč u karijeri.

Čelnici Belatora su odlučili da mu usliše želju za oproštajni susret i da Fjodor pokuša da se osveti za taj bolni poraz.

Ruski as je dominirao od 2001. do 2009. godine, kad je imao 27 pobeda u nizu. Njegova borba sa Mirkom Filipovićem („Cro cop“) bila je jedna od najboljih svih vremena kad aje slavio Rus odlukom sudija.

Pre četiri godine je ruski borac završio karijeru nakon pobede nad Kvintom „Rampadž“ Džeksonom.

Vaga je u petak pokazala da Amerikanac ima čak 14 kilograma više od Fjodora, ali Rus ima dugu istoriju rušenja rivala koji su fizički dominantni.

Postojala je mogućnost da se Fjodor bori protiv Žuniora dos Santosa, ali Fjodor je procenio da je Džonson veći izazov.

„Tim Džonson imao je poprilično dobar niz pobeda, što je očigledan dokaz da se radi o dobrom borcu. Boriti se s nekim ko je među predvodnicima kategorije uvek je dobra prilika. Za razliku od njega, Dos Santos je imao ozbiljnu seriju poraza te je otpušten iz UFC. Zato mislim da to nije prikladnija i bolja borba u poređenju s ovom protiv Tima . Ne moram ni da spominjem kako su iz Belatora ponudili brdo opcija i Tim je bio očigledan izbor“, rekao je Fjodor u najavi Belatora 269.

Ruski borac je potpisao ugovor sa Belatorom na još dve borbe, ali bi i ovo mogla da mu bude poslednja borba u karijeri.

„Plan za sledeću borbu zavisi od planova Belatora, odnosno o njihovoj odluci. Ako se odluče da održe događaj na određenoj lokaciji, biću zainteresovan. Sport je sport i rezultat ove borbe neće promeniti ili uticati na moje mišljenje. Moji životni planovi se ne menjaju“, istakao je Fjodor.

Čovek kome je nadimak „Imperator“ završio je prvi put profesionalnu karijeru sa skorom od 39 pobeda (15 nokauta) u 46 mečeva. Trenutno ima 40 pobeda u 47 susreta.

Na jedan meč je ušao uz taktove naše pesme „Hriste Bože“, a više puta je govorio koliko voli Srbiju. U jednom obraćanju je u rukama držao i srpsku zastavu.

„Nažalost, ovde se završava moja karijera. Ovde, gde sam vas toliko puta obradovao, gde sam postao pravi borac. Vama hvala za vašu ljubav i podršku. Hoću da se poklonim i svima koji su se za mene molili u Rusiji, ali i u Srbiji… i u Grčkoj, u svim drugim pravoslavnim zemljama, pa i ovde“, rekao je Jemeljanenko, a onda se predomislio ove godine.

Jemeljanenko je boravak u Srbiji ove godine iskoristio da ode u manastir Rakovica i poseti grob patrijarhu Pavlu koji je preminuo 15. novembra 2009. godine.

„Poklonio sam se Svetom patrijarhu Pavlu“, napisao je bivši ruski borac.

Devet godina nakon njegove smrti podignut mu je spomenik na platou ispred crkve Svetog Marka u Beogradu.

Fjodor je objavio još jedan niz fotografija iz posete manastiru.

BONUS VIDEO Vaso Bakočević izdvojio svoje tri najjače izjave

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar