Foto: Shutterstock

Smrt velikana "plemenite veštine".

Riči Kejts, jedan od najboljih boksera u „zlatnoj eri“, preminuo je u 70. godini života.

PROČITAJTE JOŠ...

Kejts je od debija 1970. godine ukupno boksovao 50 puta za narednih 13 godina i karijeru je okončao sa 55 pobede, od čega 23 nokautom, i šest poraza.

Iako talentovan i u fantastičnoj formi (pobedio na 32 od prve 33 borbe u karijeri), Kejts nije uspevao da se izbori za veće poštovanje, pa su mnogi uz veliko podozrenje i potcenjivanje ispratili njegovu borbu protiv legendarnog Argentinca Viktora Galindeza.

Borbu je obeležio prekid od 15 minuta kada je došlo do sudara glavama (7:58 na snimku ispod) zbog čega je Galindez „zaradio“ veoma duboku posekotinu. Nakon što su doktori uspeli da zaustave krvarenje, meč je nastavljen, a Galindez uspeo da slavi u 15. rundi nokautom.

Ovu borbu su mnogi ljubitelji „plemenite veštine“ okarakterisali kao jednu od najbizarnijh u istoriji, pogotovo jer je nakon povrede Galindeza u ring uletelo preko 20 osoba – od doktora, preko zvaničnika, do novinara i fotografa.

Karijeru je okončao u 30. godini nakon što je, kako je naveo, „izgubio želju za borbom“.

Iza njega su ostale dve izgubljene borbe za titulu prvaka sveta u poluteškoj kategoriji, kao i titula prvaka Sjedinjenih Američkih Država, 1973. godine.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa