Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Od simpatičnog mališana do omraženog mladića kratak je put.

Da ste 2016. godine upitali nekog ljubitelja boksa da li zna za ime Džejk Pol, verovatno bi vas pogledao zbunjeno. Sa druge strane, gotovo svi tinejdžeri bili su veoma dobro upoznati sa radnim opusom mladića rođenog u Klivlendu u Ohaju 17. januara 1997. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

Pol je u septembru 2013. godine, kao 16-godišnjak, otvorio nalog na tada popularnoj aplikaciji „Vine“, gde je uspeo da u godinama koje su sledile dođe do 5.3 miliona pratilaca i neverovatne dve miijarde pregleda.

Godinu dana kasnije svoje snimke sa šalama „prebacio“ je na platformu „Youtube“, što mu je donelo i novu veliku priliku u vidu ponude Diznija da glumi u seriji „Bizaardvark“.

U seriji je tumačio lik Dirka Mena (u dobroj meri pisanog baš za Pola) čija glavna funkcija je bila izvođenje izazova koje bi mu drugi zadali. Nakon dve godine napustio je seriju, a negde u to vreme krenule su i kontroverze.

U januaru 2018. godine našao se na meti javnosti zbog velikog broja negativnih razloga. Prvo je na „Youtube“-u objavio snimak sa tadašnjom devojkom Erikom Kostel uz naslov „Izgubio sam nevinost“, ali je taj snimak izazvao kontroverzu zbog fotografije koju su iskoristili kao naslovnu. Kako su bili polugoli, fotografija je sklonjena, zbog čega se našao u gotovo svim američkim medijima koji prate zabavu.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Negde u isto vreme, osnovao je portal sa cijlem da „nauči ljude kako da budu uspešni“, ali je ubrzo raskrinkana prevara, pošto je Pol na ovaj način izvlačio novac od mlađe publike dok im je davao savete kakve mogu da nađu na internetu.

Na to su se nadovezale i brojne tužbe podnete od strane komšija iz Kalabasasa u Kaliforniji, pošto je u jeku pandemije koronavirusa orgainzovao brojne žurke, a potom koronavirus nazvao „prevarom“, zbog čega se našao na udaru brojnih drugih „influensera“.

U maju 2020. godine situacija je eskalirala, pošto se našao usred haosa u jednom tržnom centru u Arizoni, kada su brojni posetioci protesta nakon smrti Džordža Flojda počeli da razbijaju izloge i kradu. Pol je to ispratio sa svojim prijateljima, zbog čega je optužen 4. juna, dok je 5. avgusta iste godine FBI ušao u njegov dom i pretražio kuću u Kalabasasu.

Ipak, tužba je ubrzo odbačena.

Foto: EPA-EFE/STR

U aprilu 2021. godine optužen je za seksualno nasilje od strane koleginice sa „Youtube“-a Džastine Paradajs, a samo par nedelja kasnije tome se priključila i glumica Rejli Loli, koja je istakla da ju je „ponižavao i nepristojno dodirivao“.

Ni kada je boks u pitanju nije mogao bez haosa, a svoj temperament je preneo i u ring. Pol koristi svaku priliku da ponizi starije boksere (poput otimanja kačketa Flojdu Mejvederu), zbog čega je stekao status jednog od najomraženijih likova u svetu „plemenite veštine“.

Pa ipak, njegove borbe su najgledanije i gotovo svi ljubitelji ovog sporta ga prate.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa