Foto: Evan Sayles/ZUMA Press Wire/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Olimpijske igre u Parizu su završene, "štafetu" je preuzeo Los Anđeles, a poznato je i kojih šest novih sportova će biti uključeno u olimpijski program u "gradu anđela" 2028. godine, kao i dva koja, po svemu sudeći, neće biti deo olimpijske smotre.

Svaki organizator Olimpijskih igara ima diskreciono pravo da u program uvrsti pet novih sportova, a to pravo je iskoristio i Los Anđeles. Tako ćemo u Kaliforniji gledati bejzbol, njegovu varijaciju za dame softbol (tretiraju se kao isti sport), fleg fudbal (verzija američkog fudbala), skvoš (varijacija tenisa), lakros i kriket.

Novi sportovi na Olimpijskim igrama

Bejzbol

Ovaj sport smo imali prilike da gledamo u Tokiju pre tri godine, ali su Francuzi odlučili da ga ne uvrste u program. Ipak, kako je bejzbol jedan od najpopularnijih sportova na teritoriji SAD, bilo je i za očekivati da će se naći na ovom nadmetanju.

Interesantno je da je bejzbol čak sedam puta bio takozvani „demonstracioni sport“, uz nekoliko egzibicionih mečeva održanih tokom Igara. No, iako je na ovaj ili onaj način deo olimpijskog programa bio čak 11 puta, prvi put je zvanično uvršten u Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine.

Usledili su turniri u Atlanti 1996, Sidneju 2000, Atini 2004. i Pekingu 2008. godine, potom pauza od osam godina pre nego što se 2020. vratio. Francuzi su ga „preskočili“, ali će opet biti deo OI u Los Anđelesu.

PROČITAJTE JOŠ...

Razlog više za ovu odluku krije se i u činjenici da su Amerikanci poslednju titulu osvojili 2000. godine u Sidneju.

Ubedljivo najbolja reprezentacija je Kuba sa tri zlata, dva srebra i jednom bronzom, dok SAD imaju jedno zlato, jedno srebro i dve bornze. Trenutni šampioni su Japanci.

Softbol

Bejzbol u konkurenciji dama bio je deo OI u pet navrata – 1996, 2000, 2004, 2008. i 2020. godine, a u njemmu su do Pekinga apsolutni primat imale Amerikanke – tri vezana zlata.

No, na poslednja dva izdanja Japanke su bile bolje u finalu, pa će biti zanimljiv okršaj dve selekcije u Kaliforniji.

Lakros

Iako velikoj većini naroda u Srbiji nepoznat (mada ljubitelji franšize „American Pie“ verovatno znaju za njega zahvalujući čuvenom Krisu „Ozu“ Ostrajheru), lakros je zapravo bio deo Igara u dva navrata – 1904. godine u Sejnt Luisu i četiri godine kasnije, u Londonu.

Kanada ima dva zlata.

Još tri puta je bio demonstracioni sport (1928, 1932. i 1948. godine), pa će ovo biti povratak na Igre posle više od jednog veka.

Tu će biti veoma zanimljiv duel upravo Kanade i SAD.

Kriket

Kriket je na Olimpijskim igrama bio održan samo jednom – 1900. godine u Parizu, nakon čega je usledilo preko 120 godina protivljenja povratku ovog sporta u olimpijski kalendar.

No, taj otpor, pre svega Kriket saveza Indije i Engleske, popustio je prethodnih godina, pa će se naći među nadmetanjima koja su ponuđena navijačima.

Zlato će, posle 128 godina, braniti Velika Britanija, ali bismo tu mogli da vidimo okršaje nekih egzotičnih zemalja, bar kada je u pitanju vrhunski sport – Indije, Pakistana, Šri Lanke, Bangladeša, Zimbabvea…

Skvoš

Nakon neuspelih pokušaja da postanu deo olmpijskog programa u četiri prethodna izdanja Olimpijskih igara, skvoš je konačno u Los Anđelesu dobio „zeleno svetlo“.

I biće interesantno kako će izgledati nadmetanje u ovoj disciplini nastaloj kao derivat tenisa.

Fleg fudbal

Američki fudbal je u dva navrata bio pokazni sport na Olimpijskim igrama – 1904. godine u Sejnt Luisu, i 1932. godine u Los Anđelesu. No, nikada se nije izborio za status olimpijskog sporta, ali jeste pronađena alternativa – takozvani „fleg fudbal“.

Ova beskontaktna varijacija američkog fudbala će, prema trenutnim informacijama, umesto klasičnih 11 na 11 u NFL-u, biće takozvanih pet na pet, mada će više informacija biti poznato u narednim mesecima.

Sportovi koji napuštaju Olimpijske igre

Brejkdensing

Po prvi put u istoriji Pariz je bio poprište takmičenja u brejkdensu, i tako će ostati, bar za naredne četiri godine.

Naime, na takmičenju u Los Anđelesu neće biti mesta za brejking, koji, iako zanimljiv u teoriji, nije privukao previše simpatija, dok je zahvaljujući očajnom nastupu jedne od takmičarki postao predmet podsmeha. 

Ostaje nam da vidimo da li će možda biti uvršten u program 2032. godine u Brizbejnu, ali se zasad brejkingu kao olimpijskom sportu ne piše dobro.

Boks

Iako na prvi pogled šokantno, brisanje „plemenite vešitne“ iz olimpijskog programa zapravo i nije toliko čudno. Naime, Međunarodni olimpijski komitet je doneo odluku da, zbog velikog broja kontorverzi, nedostatka reformi i optužbi o korupciji, povuče priznavanje Međunarodne bokserske federacije (IBA), a ovom sportu je dat rok do sredine 2025. godine da se reorganizuje kako bi situacija bila promenjena.

No, s obzirom na opšte rasulo (što se, uostalom, videlo i na turniru u boksu u Parizu gde se više pričalo o očajnom suđenju i kontroverzama oko pola bokserki nego o samom boksu), čini se da je gotovo nemoguće očekivati da će u narednih godinu dana situacija biti do te mere bolja da se boks ipak nađe na programu Igara u El Eju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar