Ruska delegacija u Tokiju, Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Međunarodni olimpijski komitet je u ponedeljak organizatorima velikih sportskih takmičenja preporučio da ne pozivaju i da ne dozvole učešće sportistima iz Rusije.

Eskalacija sukoba u Ukrajini iz dana u dan širi svoje posledice i na svet sporta, a MOK svoj potez pravda „očuvanjem integriteta globalnih sportskih takmičenja i bezbednošću svih učesnika“.

PROČITAJTE JOŠ:

Uprkos tome što brojni ruski sportisti pozivali na prekid agresije i rata Rusije i Ukrajine, ni njih po svemu sudeći neće zaobići sankcije koje trpi njihova zemlja.

Ove sankcije i akcija Međunarodnog olimpijskog komiteta, odnosi se i na Belorusiju, koja je stala uz Ruse u agresiji na Ukrajinu.

Međutim, strani mediji pišu da će određenih izuzetaka ipak biti, kao što je bilo i na nekim od takmičenja gde su se ruski sportisti zbog doping skandala takmičili pod zastavom Olimpijskog komiteta.

„Ruski sportisti mogu da budu takmičari, timski ili pojedinačno, samo kao neutralni, bez nacionalnih simbola ili boja, bez himni“, navodi MOK u saopštenju.

Inače, MOK se na ovakav potez odlučio nakon što su Ukrajinci u nedelju zahtevali od vodećeg sportskog tela da reaguje povodom napada na njihovu zemlju.

BONUS VIDEO: Nadal – Kudla, kraj meča i velika pobeda Rafe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare