Dragan Džajić, Srđan Ilić i Vlade Divac Foto: STAFF / AFP / Profimedia, Srdjan Stevanovic/Starsport, JOHN G. MABANGLO / AFP / Profimedia

Broj na dresu je nešto ikonično, uvek ima pozadinu i emotivnu priču iza sebe, a od davnih dana se gaji tradicija o njegovoj važnosti.

Mnogi fudbaleri su upravo po njima upamćeni, u Srbiji se pamti “devetka” Dragana Mancea i Duleta Savića, kao i “desetka” Dragana Stojkovića Piksija i Dejana Savićevića, dok su je u svetu proslavili čuveni Pele i Maradona.

Brojevi na dresovima prvi put su korišćeni u Australiji, a čuveni menadžer Arsenala Herbert Čepmen doneo je taj običaj u Englesku.

PROČITAJTE JOŠ

Zahtevao je 1928. godine da njegovi fudbaleri u duelu sa Šefild Venzdejem nose numerisane trake od 1 do 11.

Kad su 1965. godine dozvoljene zamene, otvorila se mogućnost da igrači nose i brojeve od 12 i više.

Sasvim je jasno sada koju važnost nose brojevi u sportu, te i nije čudo zašto su klubovi počeli da ih povlače iz upotrebe, nakon što neka od legendi završi karijeru.

U Srbiji je prvi put povučena “desetka” u čast Ivana Krstića. Fudbalera Radničkog iz Niša udario je grom 29. maja 2000, pa su čelnici odlučili da zauvek povuku taj broj.

Crvena zvezda je povukla prvi put u istoriji dres sa brojem 26 u čast Gorana Gogića, nakon što je vezista kolabirao 3. jula 2015. godine na treningu kineskog Đingdaa.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan je u čast kapitena Saše Ilića povukao dres sa brojem 22, dok su karte na njegovoj poslednjoj utakmici, simbolično, iznosile 22 dinara.

Nedavno su crveno-beli ukazali čast legendarnom Draganu Džajiću, čija će “jedanaestica” od sledeće sezone biti u muzeju „Marakane“.

“Nema reči kojima bih mogao da zahvalim na velikom priznanju kao što je povlačenje dresa. Kad provedete 60 godina u Crvenoj zvezdi i potom dobijete priznanje, onda zaista morate da budete srećni i zadovoljni. Nastaviću do kraja života da dajem doprinos za razvoj i uspešnost kluba”, rekao je Džajić.

Neki od klubova su rešili da odaju počast i navijačima, a jedan od njih je i Zvezda, koja je povukla broj 12 u znak zahvalnosti “delijama”.

Iz regiona broj 12 su povukli još i Tirana, Sarajevo, Hajduk Split, PAOK, Ferencvaroš i Rapid Bukurešt, dok su se ostali klubovi opredelili za druge brojeve: AIK (1), Đurgarden (1), Panatinaikos (13), Reding (13), Nots kaunti (13), Bran (13), Bursa (16), Atlanta (17), Oldam (40), APOEL (79).

Mora se spomenuti i Birmingem, koji je sve iznenadio u sezoni 2019/20. Tada je posle samo jedne godine engleski klub povukao 22 iz upotrebe zbog 16-godišnjaka Džuda Belingema, koji je trenutno jedan od najboljih mladih fudbalera sveta.

Foto:Screenshot

Što se tiče košarke, u NBA ligi je povučen najveći broj dresova, i gotovo da svaki tim ima bar po 10 brojeva koji su povučeni iz upotrebe.

Čuveni Hrvat Dražen Petrović nosio je broj 3 u Bruklin Netsima, koji su ga u njegovu čast povukli, nakon što je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Od srpskih košarkaša tu čast su imali Predrag Stojaković (16) i Vlade Divac (21), koji su obeležili legendarnu generaciju Sakramento Kingsa.

Kao što je u fudbalu 12, to je u košarci 6, gde su navijači predstavljeni kao šesti igrač i zbog toga je Orlando povukao iz upotrebe dres sa istim brojem.

U čast Partizanove evropske titule 1992. godine, Fuenlabrada, grad u kome su crno-beli zbog ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji igrali mečeve, povukla je dres sa brojem 92.

Takođe, možemo biti sigurni i da će 15 Nikole Jokića biti podignuta u Denveru, nakon što srpski centar završi karijeru.

Ne sme se propustiti ni čuvena “dvadeset trojka” koju je proslavio Majkl Džordan, a nasledio je Lebron Džejms.

U čast Kobi Brajanta Los Anđeles Lejkersi su povukli dva dresa (8, 24), pošto su različiti brojevi obeležili poseban deo njegove karijere.

BONUS VIDEO Pričali smo s “Nejmarom” i malo nas je razočarao – ne zna ko je Rambo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar