Svetsko prvenstvo trofej
Svetsko prvenstvo trofej; Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Zamislite scenario fudbaleri Srbije su osvojili titulu u Kataru. Dolaze 19. decembra u Srbiju, na Svetog Nikolu i sa razglasa se čuje "Doneli smo piva koliko hoćete, ne možemo da ga popijemo sve i da želimo". Znate šta je najgore od svega? Ovo je i te kako moglo da se desi jer je sve realno, osim da Srbija bude prvak sveta u fudbalu.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Pivo i Svetsko prvenstvo su do 2022. godine bili nerazdvojni, ali je ova simbioza na silu raskrinuta zakonima u Kataru. Tačnije, pokazalo se da je proizvođaču piva bitno samo da ostvari zaradu, a da Kataru nije bitno koliko će novca baciti samo da istera svoje. Rezultat? Ogromne zalihe piva čekaju novog šampiona Mundijala.

PROČITAJTE JOŠ

Organizatori Mundijala u Kataru su se u poslednjem trenutku predomislili i odlučili da zabrane prodavanje piva. Dobro, to nije baš tačno. Zabranili su prodavanje piva koje u sebi ima alkohol (isto je zar ne?). Nije među navijačima tolika pomama za pićem od ječma bez alkohola i bio je svestan i „Badvazjer“ da će mu to ozbiljno ugroziti posao. Katar je to rešio elegantno, pitao je proizvođača koja je očekivana zarada od prodaje piva. Sutradan je uplatio 75 miliona dolara i rekao da se alkohol neće prodavati u tim zonama.

I tako se vraćamo na početak priče o snovima. Umesto u Beograd, hektolitri piva će otići u jednu od šest država: Hrvatsku, Argentinu, Maroko, Englesku, Francusku ili Portugal. Neko će moći da napravi feštu kakva nije viđena, zaseniće verovatno i paradiranje Mbape i drugara Jelisejskim poljima ili nepreglednu rulju Belgijanaca koji su se sjatili da proslave treće mesto.

Zamislite kakva će to biti žurka kada se iz Dohe dopremi svo pivo iz ovog magacina.

Ovaj proizvočač piva je od 1986. godine sponzor Mundijala, pa je i FIFA uradila sve da se obe strane ne naljute. FIFA je odlučila da od oko 7,5 milijardi dolara koje zaradi od jednog Mundijala 440 vrati reprezentacijama. To je ukupni nagradni fond Munijdala u Kataru.

Pobednik će uzeti 42 miliona dolara, dok će finalista prihodovati 30 miliona evra. Hrvatska i Argentina za sada imaju garantovanih 25 miliona evra, koliko se plaća četvrtoplasiranom, a trećeplasirani će zaraditi dva miliona više.

Svaki tim koji je takmičenje završio u četvrtfinalu prihodovao je 17 miliona, a timovi koji su zaustavljeni u osmini finala po 13.

I na kraju te podele novca konačno dolazimo i do Srbije. „Orlovi“ su zaradili devet miliona dolara eliminacijom nakon grupne faze, od toga je 57 odsto pripalo igračima i stručnom štabu po informacijama koje su se pojavile (4.845.000 evra)…

Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Uz sve to ne bi trebalo zaboraviti da je svaka reprezentacija od FIFA za troškove pripreme dobila još 1,5 miliona dolara. Da li vas i dalje čudi što je fudbal trenutno treća industrija na planeti?

Koliko je brzo napredovao fudbal kada je u pitanju novac svedoči što je šampion pre 40 godina dobijao tek 2,2 miliona dolara! Dakle, jedva nešto više od „siće“ koju FIFA daje reprezentacijama za pripreme.

Prvi put je magična cifra od 10 miliona pređena na Mundijalu u Nemačkoj kada je Italija kući ponela i 20 miliona dolara.

Obično svaki fudbaler dobija nešto više od 200.000 dolara od Saveza da bi igrao na Mundijalu što je bonus na redovnu platu u klubu. Ono što je i dalje veliki kamen spoticanja za FIFA jeste instiranje na slavljenju kulturnih razlika, rodne ravnopravnosti i LGBT prava, a to joj se uvek obije o glavu.

Ukupni fond Mundijala za muškarce je 440 miliona, a za dame 60. I to nakon što je dupliran u odnosu na onaj iz 2019…

Foto: Starsport

I klubovi zarađuju na Mundijalu. Za svakog reprezentativca koji klub daje leći će mu 10.000 dolara za svaki dan proveden na Mundijalu, ali i pripreme. To znači da je Crvena zvezda od Usmana Bukarija, Milana Borjana i Strahinja Eraković zarađivala svakog dana Mundijala 30.000 evra do kraja grupne faze. To znači da je zaradila sigurno 540 hiljada evra, možda čak i koju desetinu hiljada evra više od toga…

Ozbiljan novac, ali je mogla da to bude i ozbiljna žurka. Ovako ćemo gledati sa slava kako to slavi neko od fudbalskih velesila.

BONUS VIDEO Hrvatske slavi se ulazak u polufinale SP u Kataru