Foto: Gaelle Mobuchon / Panoramic / Profimedia; MI News/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia; Instagram/dragutintopic

Punim srcem, iz sveg glasa i sa prstima ukrštenim dok se sprema za skok koji može zauvek da je učini nedodirljivom u sportskom svetu naše zemlje.

Otprilike ovako bi trebalo da svako od nas, bilo da je lično u Parizu, ili da je uz TV ekran, bodri Angelinu Topić, jednu od najvećih atletskih nada naše zemlje u ovom veku.

PROČITAJTE JOŠ:

Angelina ima samo 18 godina, napuniće 19 u julu kada u jeku budu Olimpijske igre u Parizu i već tako mladoj joj se na leđa stavlja veliki teret.

Ništa manje od medalje za jednu od najboljih, ne samo mladih atletičarki na svetu u skoku uvis.

Do uspeha nije došlo slučajno. Bar ne ovako rano. Ono što zovemo „sportski pedigre“, ili kad kažemo da „iver nije pao daleko od klade“, kod nje je naglašeno činjenicom da su joj i otac i majka bili uspešni sportisti.

Nema sumnje da je genetika uradila svoje i ne bi značila ništa da uz mnogo ljubavi, pažnje, strpljenja, a ponekad i nestrpljenja, bukvalno svega što čini jednog sportistu, nije došla do ove tačke.

Foto: Instagram/dragutin topic

Pre koju godinu dok je još bila mlađa tinejdžerka i kad je počela polako da se nameće, možda nije ni mislila da će do sada više puta biti predmet novinskih natpisa i naslova koji sugerišu da je oborila ovaj ili onaj nacionalni rekord.

Stidljiva devojka kojoj je lakše da izađe pred pun stadion i pobedi na mitingu Dijamantske lige, ili da uzme evropsku ili svetsku medalju, nego da o tom svom uspehu razgovara sa novinarima, svedoči delom i o fokusu, ali i o karakteru buduće šampionke.

„Sigurno da je ona pre svega sportista, ne snalazi se još sa medijima. Bolje joj ide kada se obraća na engleskom, novinari su u inostranstvu malo strpljiviji“, pričao je njen otac Dragutin za Novu.rs.

Ni otac joj nije bio drugačiji. Dragutin Topić kroz svoj „Top jump“ brusi neke od budućih i sadašnjih sportskih asova i prenosi im sve ono što je i sam radio tokom duge i bogate karijere. I dao je jedan recept kad nam je pričao o tome kako pristupa radu sa Angelinom.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

„Poučen iskustvom mnogih (roditelja) koje sam imao priliku da vidim, znam da je greška ako se nešto forsira, naročito u tom odnosu roditelj – trener – dete, pulen. Tako da ja nju stvarno smatram, iako je ona samo devojčica, za odraslu i zrelu individuu koja zna da trasira svoj put i ja sam tu samo samo oslonac i podrška. Nikako ne onaj čije će ambicije da budu veće od njenih. Ona uživa u ovome što radi, s druge strane joj je i jako stalo akademski da izabere svoj put i na tom polju i ima našu podršku i u tome. Šta god ona odluči“, objasnio je. A Angelina za sada odlučuje da stremi samo vrhu i medaljama – na oca.

I pedesettrogodišnjak je nekada bio atletičar najvećih srpskih klubova, reprezentativac i vlasnik petnaestak medalja na raznim velikim takmičenjima.

Bio je evropski prvak 1990, juniorski šampion sveta iz iste godine, šampion na Univerzijadi 1995, dvoranski prvak Evrope 1996, između ostalog.

Učestvovao je i na šest Olimpijskih igara od Barselone do Londona. Upravo te igre u Londonu su bile posebne za, tada već veterana Topića jer je tada jedna devojčica navijala za njega.

Angelina Topić Foto:Laurie Dieffembacq / Zuma Press / Profimedia

Angelina je, kada su bile igre u Pekingu, bila trogodišnjakinja, već u Londonu je dakako znala za sebe i šta tata radi na najvećoj sportskoj smotri.

Dragutin je u tom trenutku, svoj najbolji rezultat, četvrto mesto iz Atlante ostavio daleko iza sebe, u Londonu nije prošao u finale, ali je imao najlepšu moguću podršku.

Dvanaest godina kasnije, verovatno i sam je ubeđen da će njegova naslednica biti u stanju da nadmaši njegove rezultate.

Uostalom, nije da nije nagovestila da može. Postavila je rekord Srbije na 197 centimetara, pa ga onda sama nadmašila ove godine skočivši 198 centimetara.

Tačno je da u svojoj konkurenciji ima neke „aždaje“ poput Jaroslave Mahučik koja ređa zlata gde stigne, ali je tačno i da ni Angelina nije dosegla svoj sportski plafon.

Angelina Topić Foto:REUTERS/Fabrizio Bensch

A do sada je osvajala bronze na Evropskom pre dve godine u Minhenu i na Svetskom do 20 godina u Kaliju.

U Evropi je do 20 godina lani bila šampionka, a pre dve godine je u Jerusalimu bila prvakinja u kategoriji do 18 godina. Treće mesto u Dijamantskoj ligi 2023. je takođe rezultat za respekt, baš kao i nacionalni rekordi koje je postavljala u gotovo svim starosnim kategorijama od 18 godina do seniorske u skoku uvis i drugim disciplinama.

Sezona joj i za sada ide onako kako se samo poželeti može i pobede u Dijamantskoj ligi, 198 centimetara u Maroku i peto mesto na Svetskom dvoranskom prvenstvu mogu da budu samo vetar u leđa kada se nađe na zaletištu, drugog avgusta u kvalifikacijama, a onda verovatno i u olimpijskom finalu dva dana kasnije. Nema sumnje da ćemo svi držati palčeve da i tamo dođe do nove medalje.

BONUS VIDEO: Angelina Topić obara rekord

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar