Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Novi skandal potresao je ABA ligu nakon poslednje odluke Crvene zvezde.

Crveno-beli su odlučili da finalnu sseriju kao domaćini igraju u hali „Pionir“ umesto u „Beogradskoj areni“ koja je bila njihov dom ove sezone uz nekoliko izuzetaka kada su na kratko morali da se vrate u „Pionir“.

PROČITAJTE JOŠ

Odluka sama po sebi možda i ne bi bila sporna da ne postoji jedan veliki problem u čitavoj priči. Crvena zvezda je prema informacijama koje dostavila javnosti početkom sezone, a potvrdila i u pismu u kojem je pokušala da opravda odluku o domaćinstvu u „Pioniru“ prodala 12.000 sezonskih karata.

Ako znamo da je kapacitet „Pionira“ 8.000 mesta, to znači da će 4.000 vlasnika sezonskih karata ostati uskraćeno za mogućnost da gleda naajznačajnije mečeve kluba za koji navija ove sezone, a to je borba za titulu u ABA ligi koja garantuje mesto u Evroligi.

Iako je u saopštenju klub tu odluku pokušao da opravda činjenicom da je „Pionir“ pravi domaći teren zbog atmosfere koja se tamo stvara, jasno je da je ovakav potez sraman.

Uz gomilu patetičnih floskula o „našem domu“, „važnosti trenutka“ i izvinjenja navijačima kojima će biti uskraćen ulaz u dvoranu, Crvena zvezda je jednostavno udarila šamar svojim navijačima koji su izdvojili novac da bi mogli da je gledaju na svim mečevima sezone.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ako uzmemo da je najeftinija sezonska karta bila 11.000 dinara, to znači da prostom matematikom da će navijači koji su u klub doneli 44 miliona dinara (44×11.000) ili oko 370 hiljada evra biti uskraćeni da gledaju mečeve sezone.

Tako su navijači dovedeni u apsurdnu situaciju da je poslednji meč ABA lige koji su mogli svi da gledaju onaj protiv Studentskog centra u „Beogradskoj areni“ jer je već protiv Mege vicešampion ABA lige prešao u „Pionir“.

Iako je klub pokušao da situaciju „ispegla“ objašnjenjem da će za sve one koji ne uđu u dvoranu biti omogućena značajno jeftinija cena za sledeću godinu uz brojne pogodnosti, ko garantuje da posle ovakvog poteza navijači neće biti ostavljeni na cedilu i sledeće sezone.

Drugo pitanje je i u kakvim uslovima će biti odigrano pomenuto finale, ako se setimo incidenata prošle godine.

Tada su navijači gađali i pljuvali košarkaše Partizana, a sve je na viši nivo podigao i Draško Marković, jedan od direktora „Telekoma“ koji je kao VIP gost bacao čak i stolice.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Nebojša Čović je na tom meču snimljen klako iz dvorane izbacuje žandarmeriju, a danima uoči finalne serije je u brojnim gostovanjima najvljivao da neće da sozvoli da se ponove dešavanja iz prošle godine.

Podsetimo, u mečvima odigranim u „Beogradskoj areni“ nije bilo incidenata dok je u trećoj utakmici igranoj u „Pioniru“ meč kasnio i morao je da se prazni deo tribine.

U pismu u kojem je Crvena zvezda obavestila vlasnike sezonskih karata o igranju mečeva u „Pioniru“ navodi se i da je to „pravi domaći teren gde je atrmosfera bila vetar u leđa generacijama igrača“.

Ako je zaista tako, pitanje je onda za čelne ljude u klubu zašto su se uopšte selili u „Beogradsku arenu“ i sebe u mečevima Evrolige u kojima su već suštinski na pola sezone ostali bez šansi da se bore za plej-in lišavali takvog vetra u leđa, već su bez ikakvih problema igrali u najvećoj dvorani u Srbiji.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Da li je to dovoljan razlog da nas klub odlukom koja je van svake pameti liši košarkaškog spektakla zarad partikularnih interesa i da li sada možemo da očekujemo da Partizan uradi isto i na primer mečeve premesti u nekadašnju „Halu sportova“ na Novom Beogradu?

Za kraj ostaje samo da se zapitamo šta nas čeka u finalnoj seriji pred nama gde je strpenja od haosa veća od nade da će se pričati samo o košarci.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare