Bivši asovi doneli mnogo radosti deci.

Vlade Divac, slavni srpski bivši košarkaš, zajedno sa Bogdanom Bogdanovićem, aktuelnim reprezentativce naše zemlje prisustvovao je druženju sa velikim brojem dece na događaju pod nazivom „Malim koracimo do velikih zvezda“ koji se održavao u Osnovnoj školi „20 oktobar“ na Novom Beogradu, u sklopu jubileja 100 godina košarke u Srbiji. Bivši asovi zaigrali su košarku sa decom, a pre toga su i razgovarali sa mališanima. Učenici su bili izuzetno znatiželjni, radoznali, euforični i dobro raspoloženi za razgovor sa slavnim sportistima koji su bili željni druženja.

Na ovom događaju u organizaciji Fondacija Ana i Vlade Divac i ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, društvo su im pravili i nekadašnji NBA as, Ajzea Ostin, i bivša NBA šampionka Tadž Mekvilijams. Prisutan je bio i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil.

Foto: Starsport

Pročitajte još

U fiskulturnoj sali, deca su imala priliku da zaigraju košarku sa slavnim asevima, i tada je nastao šou. Divac i Bogdanović bili su jedan tim, Ostin i Mekvilijams drugi, a deca su im se priključila. Košarkaši su šutirali sa pola terena, „lupali banane“, i izvodili bravure, ali i mališani su „prodavali finte“. Bogdanović nije mogao gotovo ništa da pogodi, ali se dobro zabavljao, što je bilo primarno. Sve je bilo ispraćeno konstantnim oduševljavanjem, ovacijama, navijanjem i skandiranjem preostale dece koja su gledala nadmetanje svojih drugara sa košarkašima. Gotovo da je cela škola odjekivala.

Divac je nakon toga izdvojio vreme da podeli autograme malim fanovima, a za to vreme „grmelo“ je skandiranje dece:

„Vlade Divac, Vlade Divac“, vikali su mališani.

Foto:STARSPORT

Pre svega toga, druženje je počelo u svečanoj sali.

Usledio je razgovor sa decom, koja su su se međusobno nadmetala ko će prvi postaviti pitanje. Najviše pitanja dobio je Bogdanović, koji je dobio veliki broj ovacija a gotovo svu decu interesovalo je da li će se slavni košarkaš vratiti u Partizan.

„Za sada nemam planove, trudim se da budem gde su Nikole, da me u ovo vreme gledate na TV“, nije želeo Bogdanović da obeća povratak u crno-bele.

Đaci nisu odustajali, i pitali su gde bi Bogdan želeo da završi karijeru.

„Voleo bih da bude Partizan iskreno, obećao sam da ću se vratiti jednog dana ali nije poenta da dođem i da ne mogu da stojim“.

Tako je srpski košarkaš bacio decu u trans.

Govorio je i o igranju za reprezentaciju i istakao da je za njega to poseban doživljaj, što je posebno obradovalo sve prisutne.

„Samo da budemo zdravi svi, to je nešto najlepše kada se okupimo. Kao jedna lepa večera u familijarnoj atmosferi, to je nešto drugačije od svakog nastupa za bilo koji klub“.

Raznežio je sve kada je podelio je da je njegov idol pokojni Kobi Brajant.

„Idol mi je bio Kobi Brajant, i dalje ta njegova silueta, mentalitet, karakter, ponašanje van terena su primer, i dan danas mi je idol“.

Dobio je pitanje i da li je atmosfera bolja u Evropi ili Americi.

„Drugačija, ovde se navija za klub, dok se tamo više prate idoli i to je najveća razlika. Malo je bolja Atmosfera u Evropi“, rekao je Bogdanović nakon čega su usledile ovacije.

Nije mogao a da se ne dotakne i Nikole Jokića koji u finalu NBA lige sa svojim Denver Nagetsima igra protiv Majami Hita, za koji nastupa još jedan Srbin, Nikola Jović.

„Specijalno hvala deci na dočeku osmesima i aplauzima. Iskreno, navijam za starijeg Nikolu, bliži smo prijatelji, želim sve najbolje i mlađem, sigurno da ćemo imati jednog NBA šampiona što je od izuzetnog značaja. Eto, navijam za Denver“.

Foto:STARSPORT

Deca su bila kreativna i u razgovoru sa Divcem, a ono što je sve zanimalo jeste zašto je slavni centar u jednom momentu obukao dres crveno-belih, iako se zna da su mu crno-bele boje u srcu.

„Ja jesam veliki navijač Partizana, ali sa velikim respektom gledam i poštujem druge klubove, tako i Crvenu zvezdu. U tom momentu sam pre svega želeo da pomognem srpskoj košarci, bez obzira što sam odigrao te dve utakmice za Zvezdu, ja sam oduvek navijao za Partizan. Nadam se da ćete i vi ubuduće da razmišljate na isti način, da navijate za svoj klub, ali da poštujete drugi“, poručio je Divac.

Divac je nasmejao sve kada je podelio da se najpre bavio fudbalom, ali je prešao na košarku da se ne bi „valjao u blatu“.

Mališani su emotivno proživeli potresnu priču Ajzee Otina, koji je u Srbiji poznat iz perioda kada je igrao za FMP. On je, zbog dijagnostikovanog Marfinovog sindroma morao da prestane sa bavljenjem košarkom na dve godine, ali se nakon toga vratio na parket. Decu je zanimalo kako je poznati košarkaš prolazio kroz te bolne periode. Imali su nekoliko pitanja i za Tadž Mekvilijams, koja im je približila žensku košarku i obrazložila koje su razlike u osnosu na sport u muškoj konkurenciji.

Ajzea Ostin, Taž Mekvilijams, Bogdanović i Divac; Foto: Starsport

Svoj šou imao je i ambasador Hil.

„Drago mi je što sam ovde sa vama, znam da ovde učite teške predmete, matematiku, jezike, ali imam utisak da je košarka popularnija. Takođe, mislim da je Srbija jedina zemlja na svetu gde banana nije voće nego nešto drugo (blokada u košarci, prim.aut)“, rekao je ambasador Hil i dobio brojne aplauze školaraca.

Dodao je i da je veliki navijač Bostona u NBA ligi.

„Tužan sam jer smo izgubili majstoricu od Majamija za plasman u veliko NBA finale“, dodao je on i imao lepe reči o košarci:

„Košarka spaja ljude, tu ste uvek u timu, deo ekipe i šta god izaberete za svoj poziv, znajte, najvažnije u životu je da budete deo tima i druga stvar da vredno radite. To znaju i naši gosti, koliko su vredno radili, čak i ako ne igraju za Seltikse“.

Bilo je toliko zainteresovane dece, da nije preostalo vremena za sva pitanja, što je posebno razočaralo školarce. Mališani su „jurili“ košarkaše i ovacijama i skandiranjem ih pratili na putu do fiskulturne sale

Ovo je bilo jedno zabavno i pozitivno iskustvo za sve, puno emocija, zabave, euforije, energije i dobre atmosfere. Bilo je zadovoljvstvo prisustvovati ovom događaju.

Foto: Starsport

BONUS VIDEO Najluđe priče legendi srpske košarke: Doček šampiona, kumovi i ljubav koja je promenila sve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar