Sad se već malo lakše diše...

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Košarkaši Srbije pobedili su Dominikansku Republiku 112:79 u drugom meču druge faze Mundobasketa i plasirali su se u četvrtfinale turnira. Srbija je odigrala daleko bolje i shvatila je ozbiljno činjenicu da mora da pobedi da bi prošla dalje i da ne bi otišla kući potučena.

PROČITAJTE JOŠ:

Dominikanci nisu bili dorastao protivnik pa se videlo iz aviona kolika je razlika između njihove jedine prave zvezde Karl-Entoni Taunsa i ostalih u ekipi.

Tauns jednostavno nije mogao sam, posebno u danu kada je šut za tri poena Srbije radio mnogo bolje, a panike je bilo mnogo manje.

Stefan Jović je odigrao briljantno, baš kao i Nikola Milutinov, a Bogdan Bogdanović je u četvrtoj četvrtini imao 7/7 iz igre, posle katastrofalnog šuta i 1/13 za tri protiv Italije.

Upravo on je bio najefikasniji u ekipi sa 20 poena, „džoker“ je bio Vanja Marinković sa 16, koliko je ubacio i briljantni Nikola Milutinov, dok je Filip Petrušev imao 14, uglavnom zbog učinka u četvrtoj četvrtini. Stefan Jović je imao 12 poena, sedam asistencija i šest skokova i rano je postavio temelj igre našeg tima, dok je Marko Gudurić „dobacio“ do deset poena.

U poraženom sastavu je Karl-Entoni Tauns imao 25 poena, Žan Montero imao 15 poena, Rigoberto Mendoza je ubacio 14, a Lester Kinjones 11.

Istini za volju, i Dominikanci nisu čvrsta ekipa koliko je to Italija, pa Srbija sada sa drugog mesta u grupi iza Italije čeka rivala u četvrtfinalu između Litvanije i Sjedinjenih Država.

Foto: Starsport.rs

Prvo poluvreme bilo je recept kako je Srbija možda trebalo da igra i protiv Italije.

Nije se forsiralo s trojkama, lopta se spuštala u reket ili se išlo na prodor kada god je bilo prilike, dok je Stefan Jović pretio da odigra jednu od najboljih partija karijere.

Pešić je od starta uveo Vanju Marinkovića u igru umesto Ognjena Dobrića i to se ispostavilo dobitnim jer je Vanja u prvoj četvrtini pogađao trojke i bio iks faktor kad se pravila prednost.

U istoj deonici je i Jović već podelio pet asistencija, bušio je pasovima odbranu Dominikanaca kako je stigao, a ostali su se pozicionirali, ili utrčavali i pogađali za dva i dobijali faulove.

Karl-Entoni Tauns je bio u igri Dominikane prva i, na mahove je delovalo, jedina meta u napadu, kao da je rival Srbije bio u grču zbog važnosti meča.

Odbrana našeg tima je uglavnom imala rešenja za jednog od najboljih centara na svetu, koji jeste tokom prvih 20 minuta pogađao već imao dvocifren broj poena, ali je i promašivao i gubio lopte.

Foto: fiba.basketball

„Orlovi“ su već posle četiri minuta igre uspeli da se odlepe. Bogdan je dao trojku, Vanja je u prodoru pogodio za dva, a još jedna Marinkovićeva lopta je „zaigrala“ na obruču posle šuta spolja.

Dotle je Nikola Milutinov već imao dva efektna zakucavanja, a igrači Srbije su se bavili i „šoutajm“ košarkom jer su bacali alej-upove. Srećom, one svrsishodne i pametne.

Drugi deo prve četvrtine bio je presudan za formiranje velike razlike jer je tada Srbija napravila seriju 10:0 i sa 16:9 otišla na 26:9.

Milutinov je seriju pokrenuo, Bogdan i Vanja su dali po trojku, a onda je kapiten rešio i napad iz prodora. Tek poslednja dva minuta bila su problematična za srpski tim koji je nekoliko puta isforsirao napade jer se Gudurić nije dobro snalazio u organizaciji.

To nije previše škodilo Srbiji, koja je posle deset minuta vodila sa 29:15. Nastavilo se u sličnom ritmi i u drugoj deonici kada se uglavnom gledala „klackalica“ plus, minus jedan poen od 20 poena prednosti za Srbiju.

Foto: fiba.basketball

Stefan Jović je svojim prodorom pogodio za 40:20, što je bila prva tako velika prednost Pešićevog tima, sredinom drugog perioda, a do poluvremena ga je malo odmenio Aleksa Avramović koji je svojim koševima zaključio prvu polovinu meča za 56:35.

Marinković je bio starter i u drugom poluvremenu i odmah je napravio korake. Sve nakon toga do sredine treće četvrtine bilo je daleko staloženije i smirenije nego u prvom meču ove faze takmičenja.

Milutinov je zakucao, Vanja je dao trojku, a odbrana je bila dovoljno dobra da Stefan Jović ukrade loptu iz ruke Figeroi, pa su „orlovi“ vodili 61:37 posle tri minuta nastavka.

Montero je posle toga vezao dve trojke, ali Srbija nije paničila, pa je Jović iz ukradene lopte u kontri pogodio uz faul, Bogdan je ušao na tri metra i dao dvojku, a prednost je rasla jer je i Marinković ubacio šut za tri.

A kada je to učinio i Bogdan čeonom „praćkom“, prednost Srbije je bila 78:53 na dva i po minuta pre kraja.

Foto:

Ta prednost je posle slobodnih bacanja Bogdanovića bila i svih 30 poena, dok je Aleksa lupio rampu Lesteru Kinjonesu odmah u sledećem napadu i pokazao da ne sme da bude opuštanja.

Nije ga ni bilo, pa je Dobrić izbio loptu Taunsu, a Karl-Entoni napravio faul na Avramoviću za dva penala i 87:53 posle 30 minuta.

Već tada je bilo jasno da povratka Dominikancima nema. Poslednjih deset minuta je zbog toga više bilo revijalnog, nego takmičarskog karaktera, Petrušev je imao nekoliko zakucavanja, Avramović je polagao u koš, a „orlovi“ su sredinom poslednjeg perioda probili granicu od sto poena.

Na kraju su meč završili sa 112 postignutih poena i moraće da zadrže isti fokus i u utorak kada budu igrali ključni meč na putu ka borbi za medalje, ali i ka Olimpijskim igrama u Parizu.


Srbija – Dominikanska Republika 112:79 (29:15, 27:20, 31:18, 25:26)

Dvorana: Araneta arena, Manila; Sudije: Roso, Kastiljo, Salins

Srbija: Petrušev 14, N. Jović 0, Bogdanović 20, Marinković 16, Dobrić 9, Ristić 4, Gudurić 10, S. Jović 12, Davidovac 3, Avramović 8, Milutinov 16; Selektor: Svetislav Pešić.

Dominikanska Republika: Penja 0, Mendoza 14, Montero 15, Solano 2, Liz 7, Feliz 5, Vargas 0, Delgado 0, Suero 0, Figeroa 0, Kinjones 11, Tauns 25; Selektor: Nestor Garsija.

Srbija - Dominikanska Repulika 112:79 (29:15, 27:20, 31:18, 25:26)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar