Nikola Jokić i Džimi Batler Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia, Maddie Meyer / Getty images / Profimedia

Želeli su blokbaster, a dobili Jokića i Batlera.

Pričali su Amerikanci danima pre početka finalnih serija u obe konkurencije o holivudskom blokbasteru i potencijalnom finalu Los Anđeles Lejkersa i Boston Seltiksa, dve najveće košarkaške dinastije u ligi. Bili su do te mere napadni i irtantni da su se čak i brojne američke zvezde oglašavale, a i sami akteri ovog finala ukazivali na sumanutu medijsku pompu.

Jednostavno, za američke medije nija postojala opcija da im neki Nikola Jokić i Džimi Batler kvare već unapred organizovanu žurku i priču o najvećem rivalstvu u istoriji. Psolednji put taj okršaj je višen 2010 godine i za ligu je to bila prilika da posle 13 godina vide novi. Ali, bila je to loša matematika, naročito kada je u pitanju dvostruki MVP iz Sombora.

PROČITAJTE JOŠ

Nije se mnogo Jokić potresao kada su posle neviđene medijske hajke trofej za najbooljeg igrača dali Džoelu Embidu, već je na surov način isprašio Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa i doveo čak u pitanje nastavak karijere popularnog „Kralja“ koji mu je na kraju skinuo kapu.

Holivud je tako ekspresno ugašen, a da se predstava čestito nije ni zahuktala. Pokušavali su i posle prve i posle druge utakmice da pažnju medija preusmere na igru Lejkersa o čemu je pričao i trener Majk Meloun ukazujući na neverovatan medijski tretman koju ima najbolji tim Zapada, ali je na kraju Denver to rešio tako što je na terenu počistio rivala.

Kao da to nije bilo dovoljno američkoj medijskoj mašineriji, sva pažnja je potom bila usmerena na seriju Bostona i Majamija. Visio je Boston kome je poput Lejkersa pretila metla, nakon čega je usledio potencijallno istorijski momenat.

Seltiksi su meč po meč smanjivali prednost Majamija i tako došli na korak od čuda. Ponovo je poraslo uzbuđenje, zahuktala se medijska hobotnica koja je sada videla novu šansu.

Nikola Jokić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Preokret Bostona je bila velika priča, a uz to bi Seltiksi imali prednost domaćeg terena i šansu da spreče Jokića na putu do titule.

Samo, Majami je pokazao da ne želi da bude puka dekoracija u medijskoj pompi i predvođen Džimijem Batlerom dobio sedmi meč i ućutkao sve.

Sada se NBA liga našla u nebranom grožđu. Sa jedne strane Nikola Jokić i ekipa iz marketinški najneatraktivnijeg grada i Majami koji ima tek jednu zvezdu i to ne onu kakvu mediji i široke mase vole. Batlerova sirovost i pomalo nasilnička košarka ne privlači toliko veliki broj klinaca, a Nikola Jokić uprkos magiji u igri ne odgovara zahtevima šoubiznisa.

Sada je sav sjaj i glamur razgolićen i ostala je samo prava košarka. Možda veliko finale nije prouzvod koji će kupiti široke narodne mase, ali će ljubitelji košarke uživati.

Neće biti toliko medijske pompe i skretanja pažnje, neće se pričati o povredama i tražiti izgovori. Nećemo na terenu gledati flopere koji po svaku cenu traže kontakt kako bi izvukli faul kod sudije.

Boston i Lejkersi mogu da kukaju na povrede, na to kako je Džejson Tejtum izvrnuo zglob, a Entoni Dejvis nije bio potpuno spreman, ali ćemo sada na terenu gledati dve ekipe spremne da iskrvare ako treba i odigraju meč bez ikakvih kaluklacija.

Foto: AP Photo/Charles Krupa

Još je sveže u sećanju kada je Džimi Tejtum zvao na tuču ispred hale Nikolu Jokića koji se sukobio sa tadašnjim igračem Majamija Markifom Morisom, i sigurno ni sada neće biti foliranja. Za njih dvojicu ne postoje kompromisi i ne pae od toga da ih vole po svaku cenu.

Mediji će svakako biti na strani Majamija jer je uprkos svemu to tim sa velikog tržišta, pa već sada imamo ankete koje favorizuju „vrelinu“ uprkos stavu stručnjaka i objektivnoj prednosti koju Denver ima ukvalitetu.

Ali, bar nećemo gledati kuknjavu lažnih MVP-ijeva i blokbaster najave, već čistu fajtersku košarku.

BONUS VIDEO „Mali, ti držiš katedru srpske košarke u Americi“: Maljković o susretu sa Jokićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar