Čast, privilegija, poštovanje - neke zaboravljene vrednosti na koje podsećaju košarkaški velikani.

Sve tajne i istoriju srpske košarke pratite na Nova.rs uz MaxBet.

Suvo zlato košarkaške istorije – dokumenta o nastanku košarke u Srbiji 1923. godine – otkrili smo u prvoj epizodi našeg serijala „100 godina košarke u Srbiji“.

A kakvi su bili njeni počeci, šta je bio glavni pokretač, koja godina je bila prelomna?

PROČITAJTE JOŠ

Upravo o tome govori druga epizoda Nova.rs serijala, u kojoj Sonja Vasić (dvostruka evropska prvakinja, osvajačica olimpijske bronze), Božidar Maljković (legendarni stručnjak i predsednik OKS), Svetislav Pešić (selektor Srbije i trofejni trener), Dejan Tomašević (legendarni košarkaš, trostruki evropski i dvostruki svetski šampion), Dimitris Itudis (slavni grčki trener), Marko Gudurić (aktuelni reprezentativac Srbije) i Žarko Zečević (bivši košarkaš i potpredsednik OKS) otkrivaju kako su napravili prve korake.

„Kada me je, nažalost pokojni, moj veliki prijatelj Duda Ivković prvi put pozvao u reprezentaciju, tad sam shvatio da je košarka moj život“, reči su Dejana Tomaševića.

Čast, privilegija, poštovanje legendi. Lekcije o kojima će se govoriti, koje ostaju zauvek, jer je i litar mleka imalo posebnu simboliku. Neke pomalo zaboravljene vrednosti vraćaju se u fokus zahvaljujući onima koji su pisali i pišu istoriju srpske košarke.

„Rano smo sestra i ja krenule da trčkaramo za loptom, samo što je ispalo kako sam ja dobrih 25 godina trčala za njom, sreća pa sam je nekoliko puta i uhvatila“, poručuje Sonja Vasić, uz prepoznatljiv osmeh.

Ko je pravio tegove od betona, ko je putovao autostopom po Srbiji, kome je svetsko zlato u Indijanapolisu 2002. prva asocijacija na košarku?

Sve to čeka vas u drugoj epizodi Nova.rs serijala „100 godina košarke u Srbiji„, u video na vrhu teksta, a tamo sjajne priče košarkaških velikana o njihovim počecima.

Foto:Nova.rs

Serijal „100 godina košarke u Srbiji“ na Nova.rs

Tokom 2023. obeležava se impresivnih 100 godina košarke u Srbiji, a Nova.rs je tim povodom pripremila ekskluzivan serijal sa legendama igre pod obručima.

U velikom video serijalu, koji od 8. do 18. maja svakog dana možete da pratite na našem portalu, govore sve sami velikani – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić.

Trofejni stručnjaci, asovi koji su pisali istoriju srpske košarke, legendarni reprezentativac i osvajač svih medalja od 1995. do 2002. godine, jedna od najvećih srpskih košarkašica u istoriji i najveća u novijoj istoriji, trener Fenerbahčea i selektor Grčke, aktuelni reprezentativac Srbije, bivši košarkaš i dugogodišnji sportski radnik, saradnik za arhivu Košarkaškog saveza Srbije…

Od njih osmoro bićete u prilici da kroz 10 epizoda čujete neverovatne priče, da vidite ekskluzivan materijal o nastanku srpske košarke, čekaju vas i priče o njenom samom početku, razvoju, usponu, zlatnim trenucima, legendarnim trenerima, 90-im godinama, uspesima za pamćenje košarkašica, košarci danas…

I danas imamo nešto čime se ponosimo – košarku. Donela nam je toliko radosti, vaspitavala nas je, rasli smo zajedno… Stvorila je kult dočeka ispred balkona, inspirisala mnoge, pa i autora ove priče jer – 100 godina košarke u Srbiji nije bilo nikad pre, niti će biti posle, već je samo sada.

Zato, budite uz Nova.rs narednih dana i kroz 10 ekskluzivnih epizoda upoznajte srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju.

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Sonja Vasić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Dejan Tomašević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Marko Gudurić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

*

Dimitris Itudis Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

*

Božidar Boža Maljković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

*

Svetislav Pešić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

*

Žarko Žečević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

*

BONUS VIDEO Otkrivamo dokaze o postojanju košarke u Srbiji pre 100 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar