Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Srbije, svetski viceprvaci, na startu borbe za Evropsko prvenstvo igraju protiv Finske u "Pioniru", a tri dana kasnije gostuju Gruziji

Košarkaši Srbije su se okupili posle pet meseci, prvi put nakon Mundobasketa i osvajanja svetskog srebra, i pred beogradskom publikom (20.00) kreću u pohod na Evropsko prvenstvo. Kontinentalni šampionat održaće se 2025. godine na Kipru, u Letoniji, Poljskoj i Finskoj, sa kojom će „orlovi“ i igrati na startu kvalifikacija u hali „Aleksandar Nikolić“.

Put do Evropskog prvenstva tražiće i kroz duele sa Gruzijom, kojoj gostuju u ponedeljak od 18 časova, i Danskom, sa kojom će imati dvomeč u novembarskom prozoru. Kvalifikacije se završavaju u februaru sledeće godine, kada će košarkaši Srbije na noge Finskoj i za kraj dočekati Gruziju.

#related-news_0

„Prvo, ovo je početak kvalifikacija. Ono na čemu mi moramo da insistiramo i da o tome vodimo računa je da igramo protiv Finske. Svi unutar tima, i igrači, nikoga ne potcenjujemo. Svesni smo naših mogućnosti, ali istovremeno nismo sami“, kaže selektor Svetislav Pešić.

Iskusni stručnjak posebno je upozorio na prvog protivnika u kvalifikacijama za EP i istakao podršku navijača koju će imati u punom „Pioniru“.

„Oko nas je mnogo šumova koji se prave, u smislu ko su ti Finci. A u prošlosti se zna da smo mi već pre nekoliko godina izgubili od Finske i da su oni u međuvremenu dobili i Sloveniju, kao i Hrvatsku, tako da je nekoliko zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, zemlje sa velikom košarkaškom tradicijom, gubilo od Finaca. Mi koji smo unutra to znamo… I mi se previše ne bavimo tim pričama, imamo ogroman respekt prema njima i tako ulazimo u utakmicu. Naravno, uvek je podrška publike važna. Navijači koji dolaze da podrže reprezentaciju treba da znaju da igramo protiv ekipe koja je timski izvanredna i da nam je njihova podrška veoma važna“, naglasio je selektor Pešić.

Osvrnuo se trofejni trener i na 2. kolo kvalifikacija i gostovanje u Tbilisiju.

Svetislav Pešić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„To su dve različite ekipe, sa dva različita stila, Finci su napravili veliki napredak i kroz struku i kroz igrače. Moramo da radimo na toj odbrani od tranzicije, Gruzija je drugačija ekipa, sa Šengelijom iz Virtusa i Šermadinijem iz Tenerifa, dobili su novog stranca, novog našeg trenera Aleksandra Džikića, igraju ‘insajd’ košarku“, dodao je Pešić.

Inače, kvalifikacije za Evrobasket igraju se tako što su 32 reprezentacije podeljene u osam grupa. Na završni turnir idu po tri selekcije iz svake grupe, u grupama gde su domaćini EP, idu još po dve pored organizatora, a upravo to je slučaj sa grupom G, u kojoj su košarkaši Srbije.

Bivši reprezentativac Miroslav Berić je gostujući u podcastu „Pick and roll“ na Nova.rs komentarisao spisak „orlova“ od 15 igrača i odličan odziv. Ne pamti se „prozor“ kvalifikacija u kom je Pešić uspeo da pozove čak 10 igrača iz Evrolige i da na spisku svoje mesto pronađu čak sedmorica vicešampiona sveta iz Manile prošlog leta.

Preostala dva prozora kvalifikacija za Evrobasket su u novembru 2024. i februaru 2025. godine

„Apsolutno dobar sastav gledajući prethodne ‘prozore’ kada evroligaški timovu nisu puštali igrače, ovo je sjajan naš tim. Naravno, nedostaju NBA zvezde, bili bi tu verovatno Nikola Milutinov i ostali povređeni igrači… Nakon legendarnog finala Svetskog prvenstva protiv Nemačke, dobro je da su se okupili, da se i druže malo, treniraju zajedno i nadam se da će da ostvare dve pobede. Pre svega je dobro da se i kroz treninge, ali i ručkove i kafe osveži zajedništvo, jer znamo da nas ovog leta čekaju Olimpijske igre. Velika većina ovih momaka bi trebalo da bude i na tom širem spisku za Pariz“, naglašava Berić.

Bivši kapiten Partizana i nekada sjajni šuter nada se samo da će svi srpski košarkaši biti zdravi do leta.

„Najvažnije je da uživaju, nemoguće je da naprave neku formu ne znam kakvu za tako kratko vreme, ali imamo izuzetan individualan kvalitet, a timski smo uvek bili ispred svih. Realno očekujem pobede, sjajan tim je na raspolaganju Pešiću i zašto da ne budu dve pobede. Stvarno očekujem i da prođemo na Evrobasket, Finska ide kao domaćin, u konkurenciji Srbije, Gruzije i Danske idu još dve ekipe, i bilo bi suvišno da pričam šta očekujem i šta je realno. Sve osim plasmama bila bi katastrofa, a verujem da o tome niko ni ne razmišlja“, zaključio je Mića Berić.


GRUPA G

23. februar

Danska – Gruzija 18.30

Srbija – Finska 20.00

26. februar

Finska – Danska 17.30

Gruzija – Srbija 18.00

21. novembar

Danska – Srbija; Finska – Gruzija

24. novembar

Srbija – Danska; Gruzija – Finska

21. februar 2025.

Finska – Srbija; Gruzija – Danska

24. februar 2025.

Srbija – Gruzija; Danska – Finska

*termini u druga dva „prozora“ još nisu poznati

BONUS VIDEO Mića Berić: Bolomboj je otkrovenje sezone, a došao je ispod radara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar