Svetislav Pešić pred Olimpijske igre
Foto: Starsprot

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić naveo je neke od bitnih detalja u predstojećim utakmicama na Olimpijskim igrama.

“Soccerbet iz Pariza”

Foto: Nova.rs

Nema više šale i priprema, sad kreće ono pravo, jer se u nedelju naši igrači drugi put za desetak dana sastaju sa Amerikancima.

PROČITAJTE JOŠ:

Pešića rezultat u tom meču ne zanima previše, valjda svesnog da ne treba izgoreti u želji pre onih jednako važnih utakmica u grupi C.

„Prva utakmica je najvažnija, čekamo američku reprezentaciju. Kako se suprotstaviti jednom timu sa izraženim individualnim kvalitetima? Kad pomisliš na njihovu ekipu, pomisliš na atletiku, brzinu, visok nivo individualne tehnike i talenta koji oni nose. Kako se suprotstaviti – pa ne treba ni da ulaziš u dvoranu, ako nisi spreman da timskom odbranom pokušaš da taj pojedinačni kvalitet njihov neutrališeš. To je prva stvar na kojoj radimo, trenirali smo to u pripremi za utakmicu. Uvek postoji plan igre i pokušaćemo da ga sprovedemo. Već sam rekao šta je prvi, a drugi zadatak je da moramo da znamo da košarka nije hokej na ledu. Promena ritma je najvažniji deo igre i u tom smislu smo se spremali da znamo kada da promenimo ritam u napadu. Mi naše sisteme moramo da igramo precizno, jasno, sa samopouzdanjem i da na takav način probamo da sprovedemo naš plan i igru koju želimo da prezentujemo na olimpijskom turniru. U svemu tome, kao i uvek, ekipa koja pravi manje grešaka, pre svega izgubljenih lopti, odmah dobije u prednosti i na taj način se povećava samopouzdanje igrača. Na tome smo radili, o tome govorimo i zato je potrebno da u napadu budemo precizni i jasni, da u svakom momentu znamo šta želimo. Koga napadamo, kada napadamo, u kom vremenu, u kojoj sekundi… Sve su to stvari na kojima smo insistirali, radimo, pa ćemo da vidimo kako će to da izgleda“, rekao je Pešić pred meč s Amerikancima.

Srbija se sa Sjedinjenim Državama sastaje od 17.15 u Lilu, a neki od njenih navijača već su tamo sa rekvizitima. Pešić ističe da deo igračkog kadra nije fizički na maksimumu zbog povreda i sličnih nedaća koje su pratile i pripreme, ali je bitan timski rad na terenu.

„Mislim da nismo na fizičkom nivou onoliko… Ne svi, većina jeste. Neki igrači još nisu dostigli taj nivo, a kao što znate, imali smo kroz te pripreme i utakmice da neki nisu mogli i po nekoliko utakmica da igraju. Uvek kažem, jedanput se igraju Olimpijske igre i ta dodatna motivacija i želja može da nadoknadi nedostatak fizičke spreme. Iako izgleda da je turnir veoma kratak, samo šest utakmica, ipak ima dovoljno dana da se igrači pokažu u sledećim utakmicama koje nas očekuju. Znam da naši navijači, a i vi najviše očekujete pobedu protiv Amerikanaca, mene ona ne zanima previše, iako bih i ja želeo da pobedimo Amerikance. Ali, igraju se i ostale utakmice, ništa se neće promeniti bez obzira u kom pravcu ode meč. Moramo dalje da igramo protiv Portorika i Južnog Sudana da ispunimo prvi cilj da odemo u Pariz“.

Selektor je istakao i da želja i motivacija ne znače mnogo bez plana, a veruje da Srbija taj plan da stigne do medalje – ima.

„Tako je, došao sam na početku olimpijskog ciklusa, ovim turnirom se to završava. Pravo da vam kažem, ne znam da li neko u Srbiji ne bi želeo medalju. Do tog cilja se ne stiže samo sa željama. Jedno su želje, potrebno je da igramo dobro, da ono što želimo sprovedemo. Motivacija je uvek to i kod mene i kod igrača, ali najvažnije – jedno su želje, trud, entuzijazam, to je sve kod nas prisutno, najvažnije je da znamo kako se stiže do cilja i kako da plan igre sprovedemo do kraja. Onda možemo da sanjamo medalje i velike rezultate. Rano je da se o tome priča, prvo da vidimo da odigramo sutra onako kako mi možemo“, zaključio je Pešić.

BONUS VIDEO: Kari Pešić ulazi u Arenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar