Foto: Tanjug/AP

Sada kreće prava stvar.

Završen je ligaški deo jedne od najuzbudljivijih NBA sezona u novijoj istoriji. Do samog kraja je trajala raspodela karata za mesta u doigravanju, a naročito to važi za Zapadnu konferenciju gde se do poslednjih minuta sezone nije znalo ko će u plej-of direktno, a ko će svoje mesto tražiti kroz plej-in i sa kojih pozicija.

Sada je sve poznato i u noći između utorka i srede kreću prvi mečevi kada će bit poznata kompletna plej-of slika posle koje kreće borba za prstenje.

PROČITAJTE JOŠ

Nikola Jokić sa svojim Denver Nagetsima čeka rasplet plej-in turnira da sazna prvog rivala u borbi za titulu, a svoje mesto u prvoj rundi će pokušati da izbore Bogdan Bogdanović u Atlanti, Nikola Jović u Majamiju i Aleksej Pokuševski u Oklahomi.

Poznata su i po dva para prve runde plej-ofa u obe konferencije. Na Istoku će trećeplasirana Filadelfija igrati protiv šestoplasiranog Bruklina, dok će snage odmeriti i četvrtoplasirani Klivlend i petoplasirani Njujork Niksi.

Na Zapadu Sakramento sa treće pozicije prvi put posle 17 godina igra plej-of, a rivali će im biti zvanični šampioni Golden Stejt Voriorsi koji su se konačno kompletirali i žele da odbrane tron, dok je derbi prve runde okršaj Finiks Sansa i Los Anđeles Klipersa.

Što se plej-in turnira tiče, još četiri tima u mečevima na sve ili ništa traže prolaz dalje.

Pravila su sledeća.

Sedmoplasirani tim dočekuje osmoplasirani i pobednik ide u plej-of na drugoplasirani tim konferencije, dok poraženi dobija drugu šansu na svom terenu protiv pobednika duela u kojem devetoplasirani tim dočekuje desetoplasirani.

Istočna konferencija

Majami – Atlanta

Ekipa Majamija je gotovo do samog kraja pokušala da stigne Bruklin i dočepa se šeste pozicije, ali su problemi sa povredama i kasno podizanje forme bili kobni, pa će sreću tražiti zaobilaznim putem. I od Atlante se očekivalo više nakon dolaska Dežonte Mareja na početku sezone, ali su i njih povrede, promena trenera i traženje prave igre koštali bolje pozicije.

Foto:AP Photo/David Banks

Majami i Atlanta su ove sezone odigrali četiri duela i tri puta je Hit izašao kao pobednik i to oba puta kao domaćin. Ipak, sva četiri meča su završena jednocifrenom razlikom, a poslednji pre mesec dana bio je spektakl rešen na jedan posed rezultatom 130:128 što garantuje uzbudljiv duel. Izuzev prvog meča sa početka sezone, kada ekipe nisu bile kompletne, u ostalim duelima su igrali svi bitni igrači pa su ti mečevi dobar reper šta možemo da očekujemo. Bogdan Bogdanović je propustio dva meča, a u dva kojima je igrao nije briljirao ubacivši 13 odnosno osam poena pa će imati priliku za popravni.

Kada su u pitanju statistički parametri, Majami je po ofanzivnom rejtingu 25. tim u ligi i po tome je najlošiji od svih koji su još u igri, dok je Atlanta 17. ekipa, dok je prednost u odbrani na strani Hita. Majami je na devetom mestu, a Atlanta na 22. i samo je Sakramento lošija odbrana od svih učesnika u dogiravanju.

Lideri u Majamiju kada su u pitanju poeni su Džimi Batler sa 22,9, Bem Adebajo sa 20,4 i Tajler Hiro sa 20,1 poenom po utakmici dok su ostali daleko ispod.

Sa druge strane ubedljivo se ističu Tre Jang sa 26,2 i Dežonte Marej sa 20,5 poena, dok je Bogdanović četvrti skorer sa 14 poena po utakmici. Majami je favorit u ovom duelu u kojem trijumf donosi plej-of seriju protiv Bostona, dok će poraženi tražiti novu šansu pred svojim navijačima protiv boljeg iz duela Toronta i Čikaga i priliku da izađe na megdan Milvokiju

Toronto – Čikago

Ne tako davno, u Kanadi se slavila prva NBA titula, ali je Toronto sada daleko od takvog podviga. Iako solidan tim, Reptorsi već drugu godinu zaredom ne uspevaju da pronađu dobitnu formulu, a na kraju nisu uspeli ni da prestignu Atlantu, pa će im za plej-of biti potrebna dva trijumfa.

Foto: AP Photo/Lynne Sladky

Prvi izazov u nizu je ekipa Čikaga koja igra sa velikim amplitudama i potpuno je nepredvidiva sa nekoliko izuzetno opasnih igrača. U tri ovosezonska duela su slavili domaći timovi pa Toronto vodi sa 2:1, a poslednji odigran početkom marta je bio i najzanimljviji kada je domaćin slavio u Kanadi sa 104:98.

Veliki udarac u drugom delu sezone za Čikago je bio povreda Lonca Bola koja je ubila nalet i smanjila nade za veći iskorak ove sezone, dok će Torontu faliti Oto Porter Junior koji je još ranije završio sezonu.

Reptorsi su 13. najbolji napad lige, dok je Čikago na 24. mestu i lošiji je samo Majami od ekipa koje nisu završile sezonu. Sa druge strane, Bulsi su jedna od najboljih odbrambenih ekipa i po tom parametru su peti u ligi, dok je Toronto na 11. mestu i njihov duel bi trebalo da bude utakmica na manji broj poena.

Glavni strelci kanadskog tima su Paskal Siakam sa 24,2 poena, Fred Van Vlit sa 19,3 i Geri Tren Junior sa 17.4 poena po utakmici, dok su lideri u Čikagu Zek Lavin sa 24,8, Demar Derozan sa 24,5 i Nikola Vučević sa 17 poena po susretu.

Zapadna konferencija

Los Anđeles Lejkersi – Minesota

Od kako je doneo titulu u „grad anđela“ sa Entonijem Dejvisom, Lebron Džejms ne uspeva ni da pripreti najboljim timovima lige. Brojne greške u sklapanju rostera, silni trejdovi, povrede i poodmakle godine glavnih vedeta su ostavile Lejkerse daleko od borbe za titulu, ali su u drugom delu sezone povukli poteze koje ih čine opasnim iz drugog plana.

Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Dolazak Deanđela Rasela je podmazao spoljnu liniju pa bi za Denver i Nikolu Jokića bilo lakše da ih izbegnu u prvoj rundi, a sigurno bi i Lebron radije u Memfis za šta im treba poeda protiv Minesote.

Ekipa Timbervulvsa uprkos pobedi u poslednjem meču ligaškog dela protiv Nju Orleansa kojom su obezbedili boljiu poziciju i dve šanse za plej-of, ne ulazi u dobroj atmosferi u ovaj duel, jer je na poslednjem meču došlo do fizičkog obračuna unitar tima.

Naime, Rudi Gober je nasrnuo na Kajla Andersona i momentalno je odstranjen iz ekipe pa niko ne zna kako će inače izuzetno talentovani tim izgledati posle svega.

Minesota je u međusobnim duelima dva puta pobedila Lejkerse uz jedan poraz, a jedna od tih pobeda je došla usred Los Anđelesa pre nešto više od mesec dana. Ipak, tada na terenu nisu bili Džejms i Rasel, a u međusobnom duelu prošle nedelje u Mineapolisu, Lejkersi su došli do lake pobede od 12 razlike kada su ekipe bile kompletne.

Nijedna ekipa ne briljira napdački, pošto su Lejkersi 19. ekipa lige u tom segmentu, a Minesota 23. dok su sa druge strane Timbervulsi 10. odbrana lige, a ekipa iz Los Anđelesa na 12. mestu.

Lejkerse poenterski predvodi Lebron Džejms sa sjanih 28,9 poena dok ga prati Entoni Dejvis sa 25,9 i Deanđelo Rasel sa 17.8.

Sa druge strane, prva violina je Entoni Edvards sa 24,6 poena po utakmici, a iza njega je Karl-Entoni Tauns sa 20,8 dok su svi ostali daleko iza.

Pobednik ide na megdan Memfisu, dok će poraženi tražiti šansu na svom terenu sa boljim iz duela Nju Orleansa i Oklahome i priliku da se izbori sa okršaj sa Denverom.

Nju Orleans – Oklahoma

Imala je ekipa Nju Orleansa priliku da se u poslednjem meču sezone izbori čak i za plej-of ili bar za prednost domaćeg terena u plej-inu, ali je poraz u neizvesnoj završnici od Minesote značajno otežao put.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Vest da glavna zvezda Zajon Vilijamson neće biti spremna za plej-of dodatno je umanjilo nade za prolazak dalje, ali su i bez njega u završnici sezone Pelikani odigrali dosta sjajnih mečeva.

Rival će im biti Oklahoma koja je u završnici uspela da izbaci Dalas Luke Dončića iz doigravanja i rasterećeno traži priliku da zaigra u plej-ofu posle pet godina sa talentovanom ekipom predvođenom sjajnim Šejom Gildžeusom-Aleksanderom koji će sigurno biti izabran u jednu od tri idealne petorke lige.

Pelikansi su dobili tri od četiri međusobna duela ove sezone, ali su svi zavšeni sa tri razlike, dok je Oklahoma bila bolja u poslednjem meču pre mesec dana i to na gostovanju sa ubedljivih 14 razlike i najavila da ima šta da traži u ovom dvoboju.

Nju Orleans je tek 20. napad lige, dok je Oklahoma nešto bolja i završila je sezonu na 16. mestu po tom parametru. Pelikansi će svoju šansu tražiti preko odbrane, jer su u tom segmentu šesti tim lige, dok je Okahoma na 13. mestu.

Brendon Ingram je prva napadačka opcija Nju Orleansa sa 24,7 poena, a slede ga Si Džej Mekolum sa 20,9 i Troj Marfi sa 14,5. Sa druge strane, apsolutno prvo ime je Šej Gildžeus-Aleksander sa 31,5 poenom po meču što ga je učinilo četvrtim strelcem lige, a prvi sledeći je Džoš Gidi sa 16,6 poena što najbolje pokazuje ko je lider ovog tima.

Pokuševski će teško do ozbiljnije minutaže, jer se vratio posle duže pauze zbog povrede, ali ukoliko njegov tim obezbedi mesto u plej-ofu, mogao bi da pomogne u susretu protiv Denera, jer pobednik ovog duela može samo na Nagetse ukoliko nakon toga trijumfuje još jednom.


Raspored mečeva

Sreda

Majami – Atlanta 1.30

Los Anđeles Lejkersi – Minesota 4.00

Četvrtak

Toronto – Čikago 1.00

Nju Orleans – Oklahoma 3.30


BONUS VIDEO Jokić o igranju za reprezentaciju na SP, To je odluka koju donosim preko leta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar