Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Lebron Džejms je već 21 godinu bez premca prva zvezda NBA lige. Povremeno se desi da neko odskoči i zaseni ga na parketu, ali teško da je ijedan košarkaš imao takav uticaj na čitavu ligu poput "kralja". Ipak, situacija polako prelazi u stanje "bizarno", što bi najviše moglo do izražaja da dođe 26. ili 27. juna, za kada je zakazan draft za sezonu 2023/2024.

Lebron se nalazi na samom kraju karijere, već neko vreme sa Los Anđeles Lejkersima nije ozbiljan kandidat za titulu, ali je uprkos tome, kada se sve uzme u obzir, bez konkurencije najjače ime lige.

A Lebronu kao takvom ugovor sa Lejkersima dopušta da bira da li će nastaviti karijeru u timu iz „grada anđela“ ili odlučiti da ode u neku drugu ekipu.

PROČITAJTE JOŠ...

No, ta odluka ne zavisi samo od šampionskih ambicija nekog tima, već i spremnosti da zbog Lebrona praktično žrtvuju jednu čitavu draft klasu.

Šta se, naime, dešava?

Na draft će ove godine izaći i Džejmsov sin, Broni, a Lebron je mnogo puta ponovio kako bi voleo da karijeru završi igrajući za isti tim u kom je i njegov sin. Kako Džejms ima slobodu da bira da li će ili ne ostati u Lejkersima, u američkim medijima sve su glasnije priče da će odabrati da izađe iz ugovora sa „jezerdžijama“, pa makar to značilo i gubitak od čitavih 50 miliona dolara.

A njegova naredna destinacija mogao bi da bude tim koji na draftu odluči da podnese poprilično veliku žrtvu i odabere Bronija. Iako bez sumnje talentovan, mlađi Džejms je daleko od kvaliteta koji je njegov otac posedovao kada je ušao u NBA ligu (Lebron gotovo momentalno postao jedan od najboljih igrača), a kad se na to dodaju i zdravstveni problemi sa kojima se susretao, na listama brojnih portala koji se bave draftom zauzimao je čak 98. mesto od svih igrača koji su bili prijavljeni za pripremne treninge – primera radi, čuveni portal „The Ringer“ ga drži na 69. mestu a „NBAdraft.net“ na 79.

Ipak, mnogi kao parametar uzimaju mesto na koje talente stavi ESPN, a on je sa 98. pozicije nakon takozvanog „kombajna“, uspeo da siđe na 54. mesto.

Iako je na treninzima bio solidan – pogodio je 12 vezanih trojki tokom jedne vežbe – utisak je da je skok na takozvanom „draft bordu“ uzrokovan nečim drugim. Tačnije, nekim drugim.

Naime, Lebronu je želja da sa Bronijem zaigra u timu, što bi svakako bilo marketinški dobar potez. A to nije jedini motiv. Svima je jasno da je pitanje dana kada će Lebron reći da je dosta, a onog trenutka kada Džejms odluči da krene u od strane Fila Džeksona, Majkla Džordana i Čikago Bulsa popularizovani „Poslednji ples“, prodaja dresova sa Džejmsovim prezimenom oborila bi maltene sve rekorde.

Stoga ne iznenađuje želja bar još neke ekipe da se, pored Lejkersa, Klivlend Kavalirsa i Majami Hita, uključi u ovu „preraspodelu“.

A ko je favorit?

Zasad mnogi veruju da postoji velika mogućnost da će Lejkersi biti ti koji će odabrati Bronija kako bi zadržali Lebrona, ali ni tu ne drže Lejkersi sve u svojim rukama.

Naime, „jezerdžije“ imaju tek 55. pika na draftu, a uzevši u obzir šta je „na stolu“, teško je očekivati da će Broni biti dostupan u tom trenutku – trenutno ga ESPN recimo vidi kao 54. igrača i „seli“ ga u Boston Seltikse, pa u suštini sve u svojim rukama drže – Nju Orleans Pelikansi.

Tim iz postojbine džeza ima opciju da 17. pika iz ove godine prebaci za sledeću, 2025. godinu, a ukoliko bi se to dogodilo Lejkersi bi birali kao 17. i tako rešili sve probleme.

Pod uslovom da ih na 15. mestu ne pretekne ekipa Majami Hita, koja je takođe navodno zainteresovana za Bronija, ili Dalas Maveriksa, mada Mavsi biraju poslednji, 58. na draftu.

No, kako klubovi ne žele da dovode igrače koji nisu zainteresovani da igraju za njih, sam Broni je izbor suzio na dve lokacije – očeve Lejkerse ili Finiks Sanse.

Navodno, Broni je samo ovim klubovima dao „zeleno svetlo“ za individualne treninge i testiranja.

A Sansi biraju 22, i mogli bi veoma lako da budu „kamen spoticanja“ kada su u pitanju planovi Lejkersa.

Sa druge strane, čini se da ni Lebron ne bi imao previše toga protiv kada je u pitanju odlazak u Arizonu jer u Sansima igraju Devin Buker, Kevin Durent, Bredli Bil… Dovoljno zanimljiv tim da Lebrona privuče u svoje redove.

Postavlja se, doduše, pitanje novca, jer Sansi teško da imaju dovoljno prostora da ga plate, pod uslovom da sam Lebron ne pristane na značajno smanjenje primanja – mada i za to postoji rešenje, a ono se krije u prodaji dresova. Naime, dovoljno je da Lebron sa upravom Sansa postigne dogovor o dobijanju određenog dela novčanih sredstava od prodaje dresova u trenutku kad bude završio najavio kraj karijere – i to bi trebalo da bude dovoljno da ne samo nadoknadi, već potencijalno na duže staze i debelo nadmaši.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar