Foto: fiba.basketball

Košarkaši Srbije su dva puta u kratkom roku savladali reprezentaciju Slovačke u kvalifikacijama za Mundobasket, ali ostale zemlje iz bivše Jugoslavije nisu baš briljirale.

Mundobasket se igra naredne godine od 25. avgusta do 10. septembra u tri zemlje – Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

PROČITAJTE JOŠ:

Za 12 evropskih mesta na Svetskom prvenstvu bore se 32 reprezentacije, a spisak učesnika biće poznat 28. februara 2023. kada su na programu poslednje utakmice šestog „prozora“ kvalifikacija.

Iz svake od osam grupe po tri najbolja tima plasiraće se u drugu rundu kvalifikacija, uz prenošenje bodova. Grupa u kojoj je Srbija ukrstiće se sa grupom B u kojoj su Turska, Grčka, Belorusija i Velika Britanija, i plasman na Mundobasket obezbediće po tri najbolje reprezentacije iz svake od četiri novoformirane grupe. Ukoliko dve selekcije budu imale isti broj bodova, prvo odlučuju međusobni dueli, a zatim koš razlika.

„Orlovi“ trenutno imaju skor 3-1, kojim su osigurali plasman u narednu rundu. Naše reprezentativce očekuju još dueli sa Belgijom, od koje su izgubili u prvom delu, i Letonijom.

Sa druge strane, Hrvatska ne stoji tako dobro kao Srbija, a plasman u dalju fazu daleko je od osiguranog.

Hrvati su, izgleda više nego ostali, oslabljeni neigranjem igrača iz Evrolige i NBA lige. Zbog toga trenutno imaju samo jednu pobedu, za koju su morali dobro da se oznoje.

U poslednjem meču pobeđena je Švedska nakod produžetka sa 105:98, čime je produžena borba za narednu fazu. Treba napomenuti da su Šveđani imali dva šuta za pobedu, ali su svoje šanse lako prokockali.

Foto: EPA-EFE/Stefan Jerrevang/TT
Foto: EPA-EFE/Stefan Jerrevang/TT

Hrvati su prethodno tri puta izgubili, po jednom od Švedske (šest razlike, što znači da su bolji u međusobnom skoru), Slovenije (76:74) i Finske (77:71).

Njima će za prolaz dalje biti potrebna jedna pobeda uz uslov da Švedska ili Slovenija izgube oba meča, dok bi sa dve pobede bili praktično sigurni za narednu rundu.

Slovenci su na skoru 2-2 u istoj grupi, ali su u ovom „prozoru“ dva puta poraženi od Finske, što je malo ko očekivao. Iako predvođeni Klemenom Prepeličem, Jakom Blažičem i Zoran Dragićem, Slovenci nisu uspeli da sebi obezbede prolaz i prvo mesto, već će morati da strepe. Povrh svega u narednu fazu će sigurno preneti i oba poraza od Finske, koja je prva na tabeli.

Foto: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN
Foto: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Crna Gora je zabeležila po pobedu i poraz u ovom „prozoru“, a oba puta rival je bila Mađarska, koja ne važi za košarkašku silu.

Predvođeni Vladimitrom Mihailovićem, Bojanom Dubljevićem i Džastinom Kobsom, Crnogorci su slavili u prvom duelu sa ubedljivih 83:67 i to u gostima, dok su na domaćem terenu neočekivano poraženi sa 88:84. Tako su sebe doveli na drugo mesto sa skorom 2-2, koliko imaju i Mađari, ali uz lošiji međusobni rezultat.

Narednu utakmicu Crnogorci će imati protiv Francuza, koji imaju sigzurnih 4-0 na prvom mestu, dok će overu plasmana i drugog mesta u grupi imati protiv Portugala u poslednjem kolu.

Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Bosna i Hercegovina se takođe nalazi u povoljnoj situaciji, uprkos tome što su dvaput zaredom poraženi. Ti neuspesi im malo lakše padaju pošto je rival bila Litvanija koja ima maksimalan skor 4-0.

Izabranici Vedrana Bosnića pružili us veliki otpor u prvom duelu sa favorizovanom Litvanijom, a konačan rezultat je bio 78:77.

PROČITAJTE JOŠ:

Reprezentaciju BiH očekuju dueli sa Češkom u gostima i Bugarskom kod kuće, a ukoliko pobede preneće u narednu rundu kvalifikacija po dve pobede i poraza.

U najtežoj i po svemu sudeći bezizlaznoj situaciji nalaze se košarkaši Severne Makedonije, koji nisu uspeli da slave nijednom u ovim kvalifikacijama.

Makedonci su sve mečeve izgubili ubedljivo – najmanja razlika je bila 14, a najveća čak 29 poena.

U grupi sa njima su Gruzija (3-1), Španija (3-0) i Ukrajina (1-2), koja je otkazala poslednji meč zbog ratnog stanja u državi.

BONUS VIDEO Promocija Svetislava Pešića: Košarka pripada košarkašima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar