Željko Obradović i Duško Vujošević, Foto: Starsport

Proslavljeni košarkaški trener Duško Vujošević objasnio je za Nova.rs šta bi promenio u srpskom sportu, ali i zbog čega je iz sportske odlučio da uđe u političku arenu.

On se za vikend svojim potpisom i zvanično pridružio političkoj borbi, kao jedan od gradonačelničkih kandidata u Beogradu, kroz listu „Ajmo ljudi“.

PROČITAJTE JOŠ:

Već devet godina slovi za jednog od žustrijih kritičara režima Aleksandra Vučića, još iz vremena dok je bio u JSD Partizan i trener u košarkaškom klubu.

Kao trener je bio beskompromisan, kao političar je, kako kaže, nevešt, mada zna šta bi voleo da se promeni. Akcenat je na sistemu ulaganja.

„Sve bi to moralo da se stavi u neki sistem. Ima i onih ad-hok situacija kada može i mora da se reaguje, ali u osnovi mora da bude proizveden sistem finansiranja vrhunskog sporta. Što se toga tiče, bez obzira što sam ja čovek koji navija za Partizan, bio bih maksimalno objektivan u raspodeli između Zvezde i Partizana, a ne bi bile zaboravljene ni ove ostale ekipe, ostali klubovi“, obećao je Vujošević.

Mnogo se raspredalo o tome ko dobija više novca od države, Zvezda ili Partizan. Vujoševiću smeta ono što vidi kao nesrazmeru stvaranu dugo vremena.

„Nisam siguran da je Partizan ove godine dobio više novca. Ako je dobio ovog puta sredstva ista kao Crvena zvezda, to je samo ratna reparacija za štetu koja je napravljena i košarkaškom klubu Partizan u prethodnim godinama ove vlasti. Ali, za pohvalu je što je prepoznato koliko je taj klub značajan. Ono što sam siguran da nije dobio veća sredstva, nego da je otprilike ujednačen tretman. Tako bi trebalo da bude“, kaže nam Vujošević.

Otkako Duško Vujošević nije u Partizan, nijedan igrač nije otišao u NBA iz Partizana
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Činjenica je da su crno-beli ove godine dobili u košarkaškom klubu neka ozbiljna pojačanja. Pre svih vratio se Željko Obradović, za kog Duško kaže da je blago i za srpsku košarku.

Ipak, njegov povratak i još nekoliko zvučnih pojačanja, nagnala su navijače Zvezde da Obradovića tokom finala Kupa Radivoja Koraća u Nišu transparentom etiketiraju kao „državni projekat“.

„Prvo, za pretpostaviti je da taj transparent nije napisan u toku utakmice. Pripreman je neki scenario. Ne želim da se stavljam u poziciju advokata Partizana, ima tu dovoljno kompetentnih ljudi, pa neka brane svoje pozicije“, kratko će Vujošević.

Duško Vujošević Foto:Medija centar Beograd

Napominje da ceni rad ljudi iz Zvezde, uz konstataciju da ovakva „injekcija“ u Partizan možda nije vezana samo za izbore trećeg aprila.

„To što je sad to finansiranje ujednačeno, mislim da nije vezano samo za izbore, nego da je možda neko došao i do te vrste državničke pameti. U svakom slučaju mislim da je Obradovićev dolazak dobar i da navijači Zvezde moraju da shvate da prosto, oba ta kluba treba da budu sponzorisana i da im se omoguće finansijski uslovi za vrhunski rad. I da moraju da podnesu to što Partizan jedne godine ima tu negde slična sredstva. Nije ni Zvezdin tim jeftin. Cenim rad trenera Dejana Radonjića, štaviše cenim rad i rukovodioca tog projekta Nebojše Čovića. Svi treba da znaju da su navijači takvi, kakvi su, da sport jeste i mesto gde se na neki način ispoljavaju i određene frustracije. Bolje je da se dešava i tu, nego tučama na ulicama ili ne znam gde. Samo je potrebno naći meru“, objašnjava Vujošević.

Mačvan, Vujošević i Milosavljević Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kada je reč o atmosferi podeljenosti u društvu zbog mešanja sporta i politike, slavni trener veruje da se situacija može smiriti…

„Ravnopravnim uslovima! Sistemom finansiranja vrhunskog sporta. Transparentnošću davanja novca vezano za određene kriterijume i pomalo trpljenjem. Šta su i meni samo vikali! Nije bilo prijatno ni meni, ni mojoj familiji, ali sam shvatio da je to deo posla u ovoj državi takvoj, kakva je sada“.

Naveo je i da je očekivao da će Partizan pružiti jači otpor Zvezdi u finalu Kupa Koraća (85:68), ali i da je Zvezda zasluženo pobedila.

Duško Vujošević otpozdravlja navijačima u Areni, Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Partizan stvara novi tim, nema kontinuitet od prošle godine. Uvek se naprave tu greške. Dok ne trenirate nekog igrača i ne vodite ga na utakmice, ne znate. Pravi efekat Željkovog dolaska će se videti sledeće sezone“, ocenjuje Vujošević.

Prokomentarisao je i izbor Svetislava Pešića, čiji je tim Srbije nedavno pobedio Slovačku na putu ka Mundobasketu.

„Mislim da je dobro rešenje Pešić koji je došao za selektora, jer može da se 24 sata posveti kontaktima, radu, treninzima i to je dobra predispozicija. Dobra startna pozicija da očekujemo, ne sutra, ali u budućnosti, neke dobre rezultate“, zaključio je Vujošević.

BONUS VIDEO: Dušan Vujošević o Pešiću kao selektoru Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram