Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Evroliga je odlučila da do daljnjeg suspenduje utakmice na kojima bi nastupali ruski timovi, a odluka važi i za Evrokup. S obzirom da Crvena zvezda nastupa u Evroligi, a Partizan u Evrokupu, ova odluka će uticati i na njih.

Takođe, Evroliga je odlučila da pomno prati situaciju sa ratom u Ukrajinom i da ukoliko se ona ne smiri, poništiće sve rezultate ruskih klubova u dosadašnjem delu sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski timovi koji nastupaju ove sezone u Evroligi su CSKA iz Moskve, Uniks iz Kazanja i Zenit iz Sankt Peterburga.

Sva tri tima su bolje pozicionirana od crveno-belih na tabeli. Trenutno najbolje stoji Zenit, koji važi za jedno od najvećih iznenađenja ove godine, jer je na visokom petom mestu sa skorom 14-9.

Odmah iza njih, na šestoj poziciji je CSKA, za koji nastupa i srpski reprezentativac Nikola Milutinov. Armejski klub ima 14 pobeda i deset poraza.

U borbi za top 8 fazu nalazi se i Uniks iz Kazanja, koji je ove sezone prijatno iznenadio i ima skor 13-12. Trenutno su osmi na tabeli sa istim brojem pobeda kao i Efes, koji je deveti.

Zvezda je do sada sa ruskim timovima odigrala pet od mogućih šest duela. Ima po jednu pobedu i poraz sa Zenitom i Uniksom, dok je protiv CSKA izgubila sa 78:76 u Moskvi.

Crveno-beli su trenutno 13. na tabeli sa skorom 10-15, a ukoliko dođe do poništavanja rezultata, imaće osam pobeda i 12 poraza i biće deseti na tabeli.

To bi crveno-belima znatno uvećalo šanse za top 8, jer bi tri direktna konkurenta bila sprečena da se dalje takmiče.

Važno je napomenuti da bi Zvezda u tom slučaju bitku za top 8 vodila sa Makabijem, Bajernom, Fenerhačeom i Efesom.

Nikola Kalinić u prodoru protiv Bajerna; Srdjan Stevanovic/Starsport

Crveno-beli su slavili protiv Makabija u prvom delu sezone, a bolji su bili i od Bajerna. Protiv Fenerbahčea imaju 1-1, ali su meč u Beogradu dobili pet razlike, dok su u Istanbulu izgubili četiri.

Drugi meč protiv Efesa ih tek očekuje, ali su u prvom poraženi u poslednjim sekudnama košem Vasilija Micića sa linije slobodnih bacanja.

Još jedan od rivala Zvezde za top 8 bio bi i Monako, ali je od francuskog predstavnika beogradski tim izgubio oba duela.

Čak i u slučaju da mečevi sa ruskim timovima ne budu poništeni, Zvezdi to neće teško pasti, pošto će morati da igra samo protiv CSKA u potencijalno napetom i teškom rapsoredu.

Što se Partizana i Evrokupa tiče, tamo se od ruskih timova nalazi samo Lokomotiva Kubanj. Crno-beli su u prvom delu sezone izgubili od ruskog kluba sa 101:94, pa bi im se potencijalno taj poraz mogao obrisati.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan trenutno ima devet pobeda i četiri poraza i na drugoj je poziciji u grupi, iza Huventuda, a iznad Lokomotive, koja ima meč manje.

Poznato je da je cilj Partizana ove sezone da se vrati u Evroligi, a to može da uradi osvajanjem ABA lige ili Evrokupa.

Kako Lokomotiva važi za jednog od najozbiljnih kandidata za osvajanje Evrokupa ove sezone, crno-belima bi se mogao dodatno otvoriti put ka cilju, ukoliko ruski tim bude suspendovan.

Takođe, treba znati da ruski timovi neće biti u povoljnoj situaciji, čak i da se vrate u takmičenja. U slučaju povratka bi mogli imati mnogo zaostalih utakmica, pa je veliko pitanje kada bi i kako oni bili odigrani.

BONUS VIDEO Navijači zapalili majicu, opekli posetioca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare