Foto: Nova.rs/KSS

Ukrala šou na Kupu Radivoja Koraća.

Košarkaši Partizana bez problema su savladali Spartak u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća rezultatom 93:69, ali je u centru pažnje bila Jelena Smiljanić, prelepa Nišlijka koja je delila pravdu na prvom meču u dvorani „Čair“.

Ona je svojom pojavom i autoritetom uspela da ukrade šou Željku Obradoviću i zvezdama na terenu, a i pre je već ostavila traga u srpskoj košarci kao sudija.

PROČITAJTE JOŠ

Jelena Smiljanić je pokazala na ovom meču i kvalitet i znaje i ni jednog trenutka nije bila impresionirana važnošću utakmice, a svojom harizmom i lepotom nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Prošle godine je ušla u istoriju srpske košarke kada je na meču KLS-a između Dunava i Dinamika bila deo sudijske trojke koju su prvi put činile samo dame.

Meč je tada poveren Jasmini Juras, Ivana Ivanović i njoj, a interesantno je napomenuti da su njih tri i jedine tri dame među 36 sudija koje dele pravdu u Košarkaškoj ligi Srbije.

Već je uveliko izgradila ime i na međunarodnoj sceni, debitovala je na Evropskom prvenstvu za žene u Češkoj, a kasnije sudila i na Svetskom prvenstvu za juniorke, Univerzijadi, Evropskom prvenstvu za kadetkinje…

Njen ulazak u svet košarkaških sudija bio je prirodan, jer se aktivno bavila košarkom i kao igračica.

Foto: Nova.rs

„Igrala sam košarku u Studentu, bila među kandidatkinjama za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, a prestala sam da igram sa 22 godine. Posle dvogodišnje pauze, vratila sam se u košarku kao pomoćni sudija, a 2004. počela sam da sudim. Iduće godine sam stekla zvanje nacionalnog sudije, 2012. internacionalnog“, ispričala je svojevremeno objašnjavajući kako je završila sa sudijskom pištaljkom oko vrata.

Da se ne bavi samo košarkom, već i da je prilično svestrana, govori i njena diploma.

Diplomirala je i magistrirala hemiju, radila kao asistent na fakultetu u Nišu, a zatim ju je put preko Novog Sada doveo do Beograda i jedne strane prehrambene kompanije.

Jelena je inače udata za košarkaša Aleksandra Smiljanića koji je sa reprezentacijm Jugoslavije osvojio svetsko zlato u Indijanopolisu, poslednje najsjajnije odličje koje je naša selekcija osvojila.

Mnogi je se sećaju i zbog drame koju je preživela na jednom međunarodnom takmičenju. Ona je 2019. godine delila pravdu na Evropskom prvenstvu za igračice do 20 godina između Italije i Nemačke u Češkoj kada se u finišu meča onesvestila na terenu i kada su joj ukazivali pomoć.

Foto: FIBA

Prva je dotrčala potpredsednica KSS Ana Joković i zatim pozvala doktora srpske reprezentacije Momu Jakovljevića koji je, zajedno sa lekarom iz stručnog štaba Nemačke, pružio prvu pomoć.

Smiljanić je potom, u pratnji tim menadžera reprezentacije Katarine Tomić, prebačena u lokalnu bolnicu na dalji tretman. Na sreću, sve se dobro završilo, a Jelena je nastavila svoj put ka sudijskom vrhu.

Odlikuje je i sjajna kondicija, a svojevrmeno je otkrila da svakodnevno trči i ide na treninge kik boksa.

Po sopstvenom prizanju, cilj joj je oduvek bio da bude deo elitnih sudija, pa neće biti iznenađenje ako je uskoro budemo gledali i na terenima Evrolige.

BONUS VIDEO „Grobari“ pevaju himnu, atmosfera na početku meča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar