Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Ali, iz KLS žele partnerski pristup i dogovor sa jadranskom ligom i zbog toga su pozvali na hitan sastanak sa čelnicima regionalnog takmičenja.

Crvena zvezda i Partizan plasirali su se u finale ABA lige, a Zvezda će igrati i finale domaće Superlige.

Partizan je do regionalnog finala stigao kroz majstorice protiv Studentskog centra i Cedevita Olimpije. Zvezda je do ABA finala stigla pobedama nad Zadrom i ekipom Budućnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Čitava ta saga trajala je od kraja aprila, kada je Zvezda igrala prve mečeve četvrtfinala i kulminira sada, kada je došlo do preklapanja dva kalendara – ABA i KLS.

Crveno-beli su do finala domaćeg prvenstva stigli direktno, pošto Partizan proceduralnom greškom nije na vreme prijavio ekipu za domaće takmičenje.

Crno-beli ni prošle godine nisu igrali završnicu u Superligi, gde Zvezda dominira već skoro deceniju i po svoj prilici može da nastavi, jer su iz tog kluba najavili da će prvo završiti domaće prvenstvo, pa tek onda zaigrati ABA finale s Partizanom.

Kako se desilo da se kalendari preklope, pa da Zvezda praktično istovremeno mora da igra za titulu na dva fronta, ostalo je nejasno.

Prva utakmica u seriji finala ABA lige odigraće se 12. juna, druga 14. juna, a treća 17. juna. Termini moguće četvrte i pete utakmice su 19. i 22. juna. Uporedo, finale domaće lige bi najranije moglo da počne 10. juna, pa onda 13. i 16. juna.

Duško Ivanović; KK Crvena zvezda
Duško Ivanović; KK Crvena zvezda; Foto: Cedevita Olimpija/Filip Barbalić/alesfevzer.com

U slučaju da polufinalna serija bude završena u tri utakmice, onda bi finale KLS počelo istog dana kada i finale ABA lige.

Stiče se utisak da se odgovornost prebacuje između ABA lige i KLS kao ping-pong lopticom. Aleksandar Grujin, direktor KLS kaže za Novu da je ABA pomerala svoj kalendar više puta.

„Ono što je zaista tačno je da je nažalost ABA liga veliki broj puta pomerala svoj kalendar takmičenja i poslednji kalendar koji smo mi dobili od sportskog direktora Milije Vojinovića, jeste da će oni finalnu seriju krenuti 5. juna. To je poslednja informacija koju smo dobili od ABA lige, koja se uslovno rečeno nekako i uklapala u naš kalendar. Međutim, s obzirom na to da se taj kalendar pomerio, a mi nismo imali povratnu informaciju ABA lige, niti smo imali predstavu kada bi moglo da se počne sa finalnom serijom, a druge strane smo imali obavezu prema našim klubovima i reprezentaciji, nismo želeli da čekamo da se ABA liga završi ko zna kada. Imate situaciju da ne znate ni kada će početi, ni kada će se završiti u jednom momentu. I zašto bismo onda mi bili taoci ABA lige? Mi prvo moramo da poštujemo našu ligu i naše nacionalno prvenstvo i reprezentaciju. Pa tek onda ostalo. To je moj stav i tako će biti u budućnosti“, kaže Grujin.

KK Partizan vs KK Real Madrid Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

S druge strane, iz ABA lige su nam naveli da je kalendar utvrđen ranije, da za to postoje dokazi i da je bilo poznato da će finale biti 5. ili 12. juna.

Iz KLS tvrde da kalendar nisu dobili na vreme, a da su svoj hteli da usklade sa potrebama Košarkaškog saveza Srbije i selektora Svetislava Pešića.

„Mi smo dobili dopis od KSS i od gospodina Svetislava Pešića o njegovom planu kada želi da okupi reprezentaciju i kada želi da počne da radi sa igračima. To je jun, sredina juna. I upravo zbog toga smo, da bismo izašli u susret i da što pre završimo naše prvenstvo i da oslobodimo veliki broj mladih igrača i osoblja koje tu radi, i da budu njemu (Pešiću) na raspolaganju“, priča Grujin za naš list.

Milija Vojinović, sportski direktor ABA lige rekao je još ranije da u drugim zemljama klubovi igraju uporedo i ABA i domaće prvenstvo.

Foto: Starsport

„Ne bih sada ulazio u odluku organa KLS i zbog čega su, preko noći, promenili odluku da se plej-of igra pre, umesto kao što je prevashodno bilo odlučeno, posle završnice ABA lige. Ali, to je njihova interna odluka, koja nije komunicirana sa mnom, već sam za nju saznao iz medija“, kazao je Vojinović pre nekoliko dana i naveo da je voljan za razgovor da se nađe kompromisno rešenje.

Zvezda je upravo Vojinovića spomenula poimence kad je rekla da joj „neće Vojinović preko medija određivati kada će ona igrati finale“.

Iz KLS očekuju da se njima jave iz ABA lige, dok Zvezda čeka konačno odluku kako bi Duško Ivanović znao kako i kada da spremi ekipu za utakmice, sve je još uvek u magli i ostavlja gorak ukus u ustima.

„Prvo bi odgovorno bilo od ABA lige da kontaktira KLS i da ukoliko ima želju, da svoj kalendar uskladi prema našem kalendaru, uvek smo tu da sednemo i razgovaramo i da nađemo najbolje rešenje. Ali ne možete da razgovarate sa ligom koja vam se ne javi i ne obavesti vas o svojim planovima. Prošlo je vreme kada je Košarkaška liga Srbije čekala da se negde tamo nešto desi, pa da na osnovu toga završava svoje prvenstvo. Toga više neće biti“, konstatovao je Grujin.

BONUS VIDEO: Lebron bukvalno skinuo kapu Jokiću i progovorio o mogućoj penziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar