Foto: TOM PENNINGTON / Getty images / Profimedia

Nije ove godine bilo nekih epskih trejdova kakvih zna da bude i kakvih je bilo proteklih godina, ali ponekad i oni manji znaju da prave ozbiljnu razliku.

To je slučaj Dalas Maveriksa koji su nekako „na mala vrata“ dobili poprilično pojačanje, a da se niko nije nešto potresao kad je do promena došlo.

PROČITAJTE JOŠ:

Mavsi su u januaru angažovali Pi Džej Vašingtona i Danijela Gaforda. Koliko se nas realno trglo kad je čulo razmenu u kojoj je Dalas poslao Seta Karija, Grenta Vilijamsa i pika prve runde u Šarlot Hornetse za Vašingtona?

Ili kad smo čuli da Gaford ide iz Vašington Vizardsa u Teksas seli u zamenu za Rišona Holmsa i pika prve runde? Realno, malo ljudi to može da nazove bombastičnim trejdom. Pa ipak, pred Ol-star vikend su ta dvojica već pokazala svoj doprinos i kroz konkretne brojke.

Gaford je isti onaj momak koji je ne tako davno, s osmehom na licu pričao o svom iskustvu čuvanja Nikole Jokića.

Odigrao je solidnu partiju protiv Denvera u dresu Vizardsa, ali nije mogao da uradi ništa protiv momka koji se igra u NBA ligi već nekoliko godina.

Foto: AP Photo/Tony Gutierre

To ne umanjuje Gafordove defanzivne kvalitete, a i on i Vašington su došli kod Luke Dončića i Kajrija Irvinga da bi nešto više „zariljali“ u odbrani.

Vašington se možda muči kad je reč o napadu i tu ne može lako da pronađe svoj ritam, ali kad u ekipi imaš Luku Dončića i Kajrija Irvinga, onda su sigurni poeni uvek na stolu i u odbrani mora da se nađe formula.

Dalas je sa ovom dvojicom skočio u defanzivnom rejtingu sa sezonskog proseka i 19. mesta u NBA, kao i 23. mesta u skokovima na dva prva mesta.

Zvuči gotovo nestvarno da su Mavsi imali samo jednu utakmicu sa više od 50 skokova pre trejd dedlajna, a otkako su ova dvojica došla, nisu imali nijedan meč ispod 50 skokova.

Foto: Tanjug / AP Photo/David Zalubowski

Na primer, Gaford je sam na tri utakmice koje je odigrao imao 36 skokova, a svaki put je bio dvocfiren i u poenterskoj koloni.

Vašington je takođe odigrao tri meča pre Ol-star vikenda i imao je nešto manje poena i skokova, ali kad čuva protvinike i on je neverovatno svestran sa više pozicija ispred sebe.

A kad se pogleda i broj poena koje Dalas prima sada u odnosu na pre dolaska ove dvojice, razlika je ogromna. Maveriksi su primali prosečno 118,1 poen po meču pre dolaska Gaforda i Vašingtona.

Po njihovom dolasku ta brojka je spala na samo 102,7 poena, a ovaj tim iz zapadne konferencije je u seriji od šest pobeda kod kojih su u tri kumovali i Gaford i Vašington.

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Neke od najboljih ekipa dozvoljavaju protivnicima po 111 poena u proseku, pa je ilustrativno koliko je ovo značajno.

Tako evidentna razlika ne sme da se previdi, posebno kad znamo da su recimo Los Anđeles Lejkersi pre nepune četiri godine odbranom na Nikoli Jokiću oduzimali najveći deo prednosti Denver Nagetsa u finalu Zapada.

Ako se često ponavljana mantra da napad dobija utakmice, a odbrana osvaja titule postavi pred sadašnji Dalas, čini se da ima i jedno i drugo.

Zbog toga je verovatno rano govoriti o tome kako je ekipa Luke Dončića već sada kandidat za titulu ili nešto slično, ali je da tiho postao veća pretnja po Denver koji u poslednje vreme ume da posrće, to svakako jesu.

Jesu i sedmi na Zapadu, ali su u trenutno najvećoj seriji pobeda, pa deluje kao da je samo pitanje trenutka kada će se ugurati direktno u plej-of zonu, a još veće kako će izgledati do kraja sezone u kojoj Denver Nagetsi brane titulu.

BONUS VIDEO: Sjajni Jokić vodio Denver do pobede nad Lejkersima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar