Foto: Nemanja Jovanvić/Nova.rs

Konačno utakmice Crvene zvezde i Partizana koje se čekaju mesecima.

Dugo se pričalo, analizaralo i najavljivalo istorijsko učešće večitih u elitnom takmičenju i pravile prognoze, a konačno smo dočekali da ih vidimo na delu.

Sezona je krenula u četvrtak i videli smo nekoliko uzbudljivih mečeva, ali će prava poslastica za navijače u srbiji biti mečevi Zvezde i Partizana koji će moći da se gledaju na Sport klubu.

Crveno-beli nastavljaju kontinuitet učešća i u novom izdanju ih na startu čeka dvostruki uzastopni evropski šampion Efes u petak od 19.30 koji je samo dodatno pojačao sastav i najavio napad na treću titulu u nizu.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda je tokom leta dovela osam pojačanja, od kojih pet ima iskustvo igranja u Evroligi. Najveće ime je svakako Nemanja Nedović, ali njega muči povreda, pa je pitanje kada će i koliko moći da pruži na terenu.

Tu je i trener Vladimir Jovanović koji je početnik na ovom nivou i moraće da dokaže da je dorastao ovom nivou.

Snaga Zvezde krije se u reketu, a trener Jovanović će biti na „slatkim mukama“ kada je odabir visokih igrača u pitanju. Fizičkom snagom dominiraće Ben Bentil i Hasan Martin, dok će najzanimljivije videti kako će se snaći Filip Petrušev nakon loše sezone u Efesu.

Zvezda je prema iskustvu igrača sedma na listi Evrolige, ali je spoj totalno nov, pa je pitanje koliko će biti potrebno vremena da se na terenu sve posloži kako treba, kao i da se „podele uloge“.

Prema brojnim prognozama, Zvezdi se ne daju šanse da se plasira u plej-of i svi je stavljaju u donji dom po kvalitetu, ali bi to mogao da bude faktor rasterećenja.

Sa druge strane, Partizan se posle osam godina vraća u elitu i vlada opšta euforija među navijačima koji su pohrlili da kupe sezonske karte.

photo:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Oboren je rekord sa više od 11.000 prodatih ulaznica i navijači su spremni da prirede spektakl.

Iza Partizana je poprilično turbulentna sezona, koja je prošla bez trofeja, ali su tokom leta dovedeni proveri evroligaški igrači, dok su mlade nade poput Uroša Trifunovića i Tristana Vukčevića stasale i mogli bi da budu tajno oružje Željka Obradovića.

Teško je reći koliko Partizan može ove sezone, s obzirom da dugo nije odmeravao snage sa najboljima, a Obradović u svom timu ima mešavinu iskustva i mladosti, a kvaliteta sigurno da ne manjka.

Na startu sezone, crno-beli će gostovati Albi u Berlinu u petak od 20 časova, a tokom oktobra ih očekuje još četiri evroligaška meča.

Lako sigurno neće biti, ali konci su u rukama Obradovića koji najbolje zna kako će da iznese sav teret i pokaže momcima pravi put.

Partizan je prosečno najmlađa ekipa u eliti ove sezone, a po iskustvu igrača je treći otpozadi. Ono što može da bude pokretačka snaga crno-belih su navijači, koji su se uželeli najvišeg ranga u Evropi, pa je broj prodatih sezonskih karata očas posla premašio brojku od 10.000 pretplatnika.

Što se igračkog kadra tiče, do kraja kalendarske godine nećemo gledati Aleksu Avramovića i Alena Smailagića zbog povreda, ali je prvi meč u ABA ligi pokazao da ima ko ga ih odmeni. Janis Papapetru je igrač koga krasi inteligencija na terenu, Kevin Panter je novi kapiten i neko ko bi trebalo da bude glavno oružje u napadu i šutu, a mnogo se očekuje i od Džejmsa Nanelija, Dante Egzuma, Danila Anđušića, Zeka Ledeja…

Foto: Starspor

Zvezda i Partizan će po prvi put od 2014. godine biti zajedno u eliti, a to će ljubiteljima košarke doneti još dva „paklena“ derbija.

Prema istraživanju 17 košarkaških stručnjaka i analitičara, ni Zvezda ni Partizan nisu projektovani za Top 8. Bodovanje je izvedeno tako što su košarkaški eksperti rangirali timove sa poenima od jedan do 18, što je na kraju dalo konačne rezulatate prema kojima je Real Madrid prvi favorit za titulu.

Partizan je prema prognozama stavljen na 10. mesto, ali verovatno predstavlja najveću nepoznanicu za sve timove, te će pokušati da se ušunja u borbu za Top 8.

Poverenje stranih stručnjaka u Zvezdu je nešto manje, procene su da će biti pri dnu tabele, a razlog se verovatno krije u promeni većeg dela tima, kao i trenera tokom leta. Uz Vladu Jovanovića crveno-beli će pokušati da ponove uspeh iz sezone 2015/16. kada je izborena Top 8 faza.

Titulu brani Efes, čiji je lider Vasilije Micić, a najveći rivali biće mu Real Madrid i Barselona, koji su već odigrali jedan derbi od početka sezone. Za Katalonce nastupa i Nikola Kalinić, a tim je poprilično nov, pa je na treneru Šarunasu Jasikevičusu porpilično težak zadatak. Na Fajnal foru se prema mnogim prognozama može naći i Fenerbahče, za koji igraju Marko Gudurić i Nemanja Bjelica.

Miloš Teodosić Foto:LiveMedia / ddp USA / Profimedia

U borbi za Top 8 trebalo bi da se nađu Olimpijakos, Makabi, Olimpija, Bajern, Monako i Virtus, koga će sa klupe predvoditi Serđo Skariolo, a na terenu Miloš Teodosić. Zvezda i Partizan bi mogli da budu prijatna iznenađenja, baš kao i Panatinaikos, koji ima veoma lošu sezonu iza sebe, dok su za donji deo tabele, bar za sada viđeni Asvel, Alba, Baskonija, Valensija i Žalgiris.

U Evroligi ove sezone nema ruskih timova, a pitanje je šta će se dešavati u narednim sezonama povodom tog pitanja. Stoga je na svim ekipama sada da daju maksimum i pokažu se u što boljem svetlu, kako bi sačuvali mesto u eliti.

Ove sezone Evroligu će činiti 18 ekipa, od kojih će 14 dobiti novac za krajnji uspeh. Šampion će inkasirati skoro 1,8 miliona evra, dok će drugoplasirani dobiti nešto manje od milion evra.

Poslednji tim koji će dobiti novac je onaj koji završi kao 14. na tabeli (175.940 evra), dok će poslednja četiri ostati praznih ruku. To će biti motiv više za sve ekipe da budu konkurentne tokom cele sezone, a čini se da je kandidata za plej-of nikada više.

BONUS VIDEO Željko Obradović o Evroligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar