Dušan Duda Ivković imao je oproštajnu utakmicu 2017. u Atini, ne u Beogradu
Duda Ivković na svom oproštaju u Atini; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada je Dušan Duda Ivković u pitanju, ništa ne može da zaseni veličinu i njegovo nasleđe. Otišao je ponosno, uzdignuta čela posle svega što je učinio za srpsku košarku. Srbija ga ispraća pognute glave, zbog tuge, ali i sramote što mu nije priređen adekvatan oproštaj, kakav je mogao da dobije tek u Atini.

PROČITAJTE JOŠ

Zaslužio je Duda oproštaj u Beogradu, ali su košarkaški bogovi ipak morali da prodefiluju Atinom u čast Ivkovića.

U Pireju je odigrana utakmica između Olimpijakosa, sa kojim je dva puta bio prvak Evrope, i tima „Dudine zvezde“, koje su činili igrači koje je trenirao.

Uoči meča Ivkoviću je zvanično uručen trofej „Legenda Evrolige“ i postao je prvi trener koji je dobio to priznanje, nešto kasnije je zvanično zvanično primljen i u FIBA Kuću slavnih.

Mnoga velika košarkaška imena uživo su ispratila Ivkovića u penziju, a specijalni gost bio je najbolji srpski teniser Novak Đoković, koji je na kraju prve četvrtine dobio dres Olimpijakosa sa brojem sedam.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dovoljno je pogledati samo spisak imena – Željko Obradović, Žarko Paspalj, Saša Đorđević, Dražen Dalipagić, Predrag Danilović, Panajotos Fasulas, Teodoros Papalukas, Dino Rađa, Zoran Čutura, Branislav Prelević, Nenad Krstić…

Svi oni bili su gosti veličanstvenog oproštaja, akteri meča bili su Bogdan Bogdanović, Stefan Marković, Boban Marjanović, Vasilije Micić, uz Darija Šarića, Kajla Hajnsa, Viktora Hrijapu, Pera Antića, Kostasa Slukasa i mnoge druge.

Bilo je tu još mnogo simbolike, utakmica je završena 28 sekundi pre kraja, jer je toliko trofeja Ivković osvojio u trenerskoj karijeri.

Bilo je još mnogo simbolike i u našem usudu da se redovno ogrešimo o svoje legende.

Duda je prešao preko toga, preko „tehničko-logističkih problema“ zbog kojih nije bilo moguće organizovati meč za ovakvo ime.

Zaboravilo se da Duda nije donosio zlata za neku stranku, vlast ili opoziciju, već za Jugoslaviju i Srbiju.

Zaboravilo se da je Srbiju vratio na mapu 2009. kada je rešio da u 66. godini kaže „dosta“ i prekine naš niz bez medalja koji je tada trajao punih sedam sušnih godina.

Izabrao je „pogrešan tim“ i to ga je skupo koštalo, ali je o tome dugo i gospodski ćutao.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

O tome nije ćutao Sergej Trifunović, koji se setio upoznavanja sa Dudom i priče o oproštajnoj utakmici.

PROČITAJTE JOŠ

„Duda i ja smo se videli par puta na utakmicama i svečanostima. Upoznao sam ga preko njegovog kuma Željka Obradovića, ali momenat kada sam stupio u kontakt sa Dudom je kada je on dao intervju za NIN. Bili su tada prvi protesti koje je organizovao ‘Ne davimo Beograd’, pre onih većih. Prva je javna ličnost koja se tu pojavila uz Divca i Sava Miloševića bio je jedina sportska ličnost koja je ukazala na to šta se dešava u njegovoj zemlji. Na nepravilnu vlast, gomilu loših, katastrofalnih posledica i koja je uspela da digne glas jer su svi ostali u fazonu ‘Mi smo sportisti, to nema veze sa nama’. To ima veze sa svima, tražio sam broj od Željka i rekao mu ‘Želim samo da se zahvalim za ovaj divan intervju’. Onda me je on zvao sam posle pet dana i seli smo. Rekao je ‘Mator sam, uradio sam sve što sam mogao, osećam užasnu potrebu da uradim nešto za ovu zemlju i ovaj narod, ovo ne mogu da gledam. Da li je taj Saša Janković ispravna opcija?’. Rekao sam mu da sam ja tamo, negde mi je tu i žao ja sam kriv za njegov ulazak u politiku, osećam se krivim zbog toga. Otišao je jedan od najvećih ljudi koje sam imao čast da poznajem. Ne samo u svom sportu i u svom esnafu kao trener i čuda koje je učinio sa Partizanom, Olimpijakosom i reprezentacijom. To je jedan od najvećih učitelja koje smo ikada imali i divnih ljudi“, rekao je između ostalog Trifunović u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

Onda se podsetio i bolne, besmislene odluke da se traže izgovori za „termin“ u Areni ili Pioniru.

„To je bio onaj momenat kada je on glasno izgovorio ono što ima da kaže. Onda su gradske vlasti sa Vesićem rešile da ga kazne tako što su jednom od najvećih košarkaških trenera koji je toliko učinio za ovu zemlju, zabranili da u svom rodnom gradu… Dakle Goran Vesić koji je došao iz Kraljeva je Dušanu Ivkoviću koji je rođen na Crvenom Krstu, zabranio da u svom gradu napravi oproštaj. Međutim, taj oproštaj u Atini, kao da je napravljen u inat ovoj bezumnoj odluci gradskih vlasti, besramnoj. Bio je spektakl, neverovatno, nadrealno iskustvo, biti sa tim ljudima tri dana, to je nadrealno“, rekao je Trifunović.

BONUS VIDEO Dušan Duda Ivković – odlazak legende

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare