Srbija Turska odbojka
Foto: FoNet/CEV

Odbojkaši Srbije stigli su do same završnice Evropskog prvenstva, a kako god da ona bude okončana, "plava četa" će zadržati epitet najbolje selekcije 21. veka kada je turnir za najbolji tim "starog kontinenta" u pitanju.

Srbija će u subotu od 21 čas igrati protiv Italije, a duel sa „azurima“ biće treće uzastopno, a ukupno peto polufinale na poslednjih šest šampionata.

PROČITAJTE JOŠ...

Gledajući period od 2001. do 2021. godine, na ukupno 11 turnira Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i kasnije samo Srbija samo dva puta nije uspela da uđe među četiri najbolje, i to 2009. u Turskoj, kada je uspala u drugoj rundi i završila kao peta, te 2015. u Italiji i Bugarskoj, kada je zauzela sedmo mesto nakon poraza u četvrtfinalu.

Zlato je osvojeno tri puta – 2001. u Češkoj, 2011. u Austriji i Češkoj, kao i 2019, kada je turnir održan u Francuskoj, Sloveniji, Belgiji i Holandiji, četiri puta je osvojena bronza, dok je samo jednom, i to 2003. reprezentacija ostala bez medalje pošto je u Nemačkoj završila kao četvrta.

Ovo ukratko znači da je Srbija Evropsko prvenstvo porazom na poslednjih 20 godina završila tek jednom, 2003. godine. Od tad pa do šampionata 2019. godine, svaki ulazak u polufinale značio je i medalju, a osvojeno ih je ukupno sedam.

Najveći „takmaci“ Srbiji u tom periodu bile su selekcije Italije i Rusije – obe imaju po šest medalja (Italija dva zlata, tri srebra i bronzu, Rusija dva zlata, dva srebra i dve bronze). Italijani su ujedno šest puta bili među četiri najbolje, dok je Rusija sve do 2021. godine bila izjednačena sa Srbijom sa osam polufinala, ali je porazom od Poljske u četvrtfinalu 3:0 ostala bez mesta, pa će izabranici Slobodana Kovača ostati usamljeni na prvom mestu.

Jedino pitanje jeste koja će se brojka povećati? Pobedom nad Italijanima Srbija bi stigla do svog četvrtog finala na 11 turnira, titulom bi potvrdila status najbolje selekcije dosadašnjeg toka 21. veka i ispisala još jednu zlatnu stranicu srpske odbojke.

Bonus video: Dušan Duda Ivković – odlazak legende

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare